Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στηθάγχη Ludwig

Χρήσιμες πληροφορίες για τη στηθάγχη Ludwig

Στηθάγχη Ludwig είναι βαριά μορφή κυτταρίτιδας η οποία προσβάλλει τον υπογνάθιο, τον υπογενείδιο και τον υπογλώσσιο χώρο.

Χαρακτηριστικά: ανύψωση της γλώσσας, οίδημα της γλωττίδας, δυσχέρεια στην κατάποση και τη μάσηση, πυρετός, ταχύπνοια και μέτρια λευκοκυττάρωση.

Συνήθης πορεία, οξεία.

Η στηθάγχη του Ludwig είναι ένας τύπος σοβαρής κυτταρίτιδας που περιλαμβάνει το έδαφος του στόματος και συχνά προκαλείται από βακτηριακές πηγές. Στην αρχή της μόλυνσης, το δάπεδο του στόματος διογκώνεται λόγω πρηξίματος, οδηγώντας σε δυσκολία στην κατάποση σάλιου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολία στην ομιλία και σιελόρροια. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, ο αεραγωγός μπορεί να υποβαθμιστεί και να αναπτυχθεί σκλήρυνση των διαστημάτων και στις δύο πλευρές της γλώσσας. Συνολικά, αυτή η κατάσταση έχει ταχεία έναρξη μέσα σε λίγες ώρες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακολουθεί οδοντική λοίμωξη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ένα παραφαρυγγικό απόστημα, το κάταγμα κάτω γνάθου, η διάτρηση στο εσωτερικό του στόματος ή οι πέτρες ενός υπογνάθιου σιελογόνου αδένα. Η μόλυνση εξαπλώνεται μέσω του συνδετικού ιστού του εδάφους του στόματος και συνήθως προκαλείται από μολυσματικούς και διεισδυτικούς οργανισμούς όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος και τα βακτηροειδή.

Η πρόληψη γίνεται με την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των οδοντικών λοιμώξεων. Η αρχική θεραπεία είναι γενικά με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος και κορτικοστεροειδή. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ενδοτραχειακή διασωλήνωση ή τραχειοστομία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ LUDWIG

Η στηθάγχη του Ludwig είναι μια μορφή σοβαρής, εκτεταμένης κυτταρίτιδας του εδάφους του στόματος, συνήθως με αμφοτερόπλευρη προσβολή. Η λοίμωξη είναι συνήθως κυρίως εντός του υπογνάθιου χώρου και μπορεί επίσης να εμπλακεί ο υπογλώσσιος και ο υπογενείδιος χώρος. Παρουσιάζεται με οξεία έναρξη και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, επομένως η έγκαιρη διάγνωση και ο άμεσος σχεδιασμός θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας.

Τα εξωτερικά σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν αμφοτερόπλευρο πρήξιμο του κάτω προσώπου γύρω από τη γνάθο και το πάνω μέρος του λαιμού. Τα σημεία στο εσωτερικό του στόματος μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση του εδάφους του στόματος λόγω προσβολής του υπογλώσσιου χώρου και οπίσθια μετατόπιση της γλώσσας, δημιουργώντας απόφραξη των αεραγωγών. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο στον αυχένα, σιελόρροια, πόνο στα δόντια, δυσφαγία, δύσπνοια, πυρετό και γενική κακουχία.

Τρισμός και κυάνωση μπορεί επίσης να παρατηρηθούν όταν πλησιάζει μια επικείμενη κρίση απόφραξης των αεραγωγών.

ΑΙΤΙΑ ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ LUDWIG

  • Τραυματισμός της στοματικής κοιλότητας
  • Αερόβιος λοίμωξη του υπογνάθιου χώρου
  • Αναερόβιος λοίμωξη του υπογνάθιου χώρου

Η πιο διαδεδομένη αιτία της στηθάγχης του Ludwig σχετίζεται με τα δόντια, που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% έως το 90% των περιπτώσεων. Οι λοιμώξεις του κάτω δεύτερου και τρίτου γομφίου συνήθως εμπλέκονται λόγω των ριζών τους που εκτείνονται κάτω από τον μυλουοειδή μυ. Τα περιακρορριζικά αποστήματα αυτών των δοντιών οδηγούν επίσης σε γλωσσική φλοιώδη διείσδυση, οδηγώντας σε υπογνάθια λοίμωξη. Άλλες αιτίες όπως στοματικά έλκη, λοιμώξεις δευτερογενείς σε κακοήθεια του στόματος, κατάγματα κάτω γνάθου, λοιμώξεις υπογνάθιου αδένα που σχετίζονται με σιαλολιθίαση και οι διεισδυτικοί τραυματισμοί του στοματικού εδάφους έχουν επίσης τεκμηριωθεί ως πιθανές αιτίες της στηθάγχης του Ludwig. Οι ασθενείς με συστηματική ασθένεια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποσιτισμός, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και η μεταμόσχευση οργάνων έχουν επίσης συνήθως προδιάθεση για στηθάγχη του Ludwig. Μια ανασκόπηση που αναφέρει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη στηθάγχη Ludwig διαπίστωσε ότι το 18% των περιπτώσεων αφορούσε σακχαρώδη διαβήτη, το 9% αφορούσε σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας και ένα άλλο 5% ήταν θετικοί στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ LUDWIG

Οι λοιμώξεις που προέρχονται από τις ρίζες των δοντιών μπορούν να εντοπιστούν με μια οδοντική ακτινογραφία.

Μια αξονική τομογραφία κεφαλής τραχήλου ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία κεφαλής και τραχήλου χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό λοιμώξεων στον τράχηλο.

Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης της θωρακικής κοιλότητας, μερικές φορές γίνεται αξονική τομογραφία θώρακος.

Το αγγειονευρωτικό οίδημα, ο καρκίνος γλώσσας και ο σχηματισμός υπογλώσσιου αιματώματος μετά από αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να αποκλειστούν ως πιθανές διαγνώσεις.

Υπάρχουν μερικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της μικροβιολογίας της στηθάγχης του Ludwig. Παραδοσιακά, ένα δείγμα καλλιέργειας συλλέγεται αν και έχει ορισμένους περιορισμούς, κυρίως τα χρονοβόρα και μερικές φορές αναξιόπιστα αποτελέσματα εάν η καλλιέργεια δεν υποβληθεί σε σωστή επεξεργασία.

Η στηθάγχη του Ludwig είναι πιο συχνά πολυμικροβιακή και αναερόβια. Μερικά από τα μικρόβια που βρίσκονται συνήθως είναι οι Viridans Streptococci, Staphylococci, Peptostreptococci, Prevotella, Porphyromonas και Fusobacterium.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΘΑΓΧΗΣ LUDWIG

  • Αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, ενδοφλέβια
  • Διατήρηση του αερισμού
  • Τραχειοστομία, αν κριθεί αναγκαία

Για κάθε ασθενή, το σχέδιο θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το στάδιο μόλυνσης του ασθενούς, τον έλεγχο των αεραγωγών και τις συνοσηρότητες. Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν την εμπειρία του γιατρού, τους διαθέσιμους πόρους και το προσωπικό είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου θεραπείας.

Υπάρχουν τέσσερις αρχές που καθοδηγούν τη θεραπεία της στηθάγχης του Ludwig: Επαρκής διαχείριση των αεραγωγών, έγκαιρη και επιθετική αντιβιοτική θεραπεία, τομή και παροχέτευση για όσους αποτυγχάνουν στην ιατρική αντιμετώπιση ή σχηματίζουν τοπικά αποστήματα και επαρκής υποστήριξη διατροφής και ενυδάτωσης. 

  • Η βασική μέθοδος για να επιτευχθεί αυτό είναι να επιτραπεί στον ασθενή να κάθεται σε όρθια θέση με συμπληρωματικό οξυγόνο που παρέχεται από μάσκες ή ρινική κάνουλα. Η αναπνευστική οδός του ασθενούς μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και, ως εκ τούτου, η στενή παρακολούθηση και η προετοιμασία για πιο επεμβατικές μεθόδους, όπως η ενδοτραχειακή διασωλήνωση ή η τραχειοστομία, εάν χρειάζεται, είναι ζωτικής σημασίας.
  • Εάν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου είναι επαρκή και έχουν χορηγηθεί αντιμικροβιακά, μπορεί να γίνει απλή παρατήρηση των αεραγωγών. Αυτή είναι μια κατάλληλη μέθοδος για υιοθέτηση στη διαχείριση των παιδιών, καθώς μια αναδρομική μελέτη περιέγραψε ότι μόνο το 10% των παιδιών χρειαζόταν έλεγχο των αεραγωγών. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε τραχειοστομία στο 52% των ασθενών με στηθάγχη του Ludwig άνω των 15 ετών.
  • Εάν είναι απαραίτητος πιο επεμβατικός ή χειρουργικός έλεγχος των αεραγωγών, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
  1. Η εύκαμπτη ρινοτραχειακή διασωλήνωση απαιτεί δεξιότητες και εμπειρία.
  2. Εάν η ρινοτραχειακή διασωλήνωση δεν είναι δυνατή, μπορεί να γίνει κρικοθυρεοτομή και τραχειοστομία με τοπική αναισθησία. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο στηθάγχης του Ludwig.
  3. Η ενδοτραχειακή διασωλήνωση έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με υψηλό ποσοστό αποτυχίας με οξεία επιδείνωση της αναπνευστικής κατάστασης.
  4. Η εκλεκτική τραχειοστομία περιγράφεται ως μια ασφαλέστερη και πιο λογική μέθοδος διαχείρισης των αεραγωγών σε ασθενείς με πλήρως ανεπτυγμένη στηθάγχη του Ludwig.
  5. Η ρινοενδοσκόπηση με οπτικές ίνες μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, ειδικά για ασθενείς με οίδημα του εδάφους του στόματος.
  • Η αντιβιοτική θεραπεία είναι εμπειρική, χορηγείται μέχρι να ληφθούν αποτελέσματα καλλιέργειας και ευαισθησίας. Η εμπειρική θεραπεία θα πρέπει να είναι αποτελεσματική έναντι των αερόβιων και αναερόβιων ειδών βακτηρίων που συνήθως εμπλέκονται στη στηθάγχη του Ludwig. Μόνο όταν επανέλθουν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και της ευαισθησίας, η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές απαιτήσεις του ασθενούς.
  • Η εμπειρική κάλυψη θα πρέπει να αποτελείται είτε από μια πενικιλίνη με έναν αναστολέα της Β-λακταμάσης όπως αμοξικιλλίνη/τικαρσιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ είτε από ένα ανθεκτικό στη βήτα-λακταμάση αντιβιοτικό όπως κεφοξιτίνη, κεφουροξίμη, ιμιπενέμη ή μεροπενέμη. Αυτό θα πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με ένα φάρμακο αποτελεσματικό έναντι των αναερόβιων όπως η κλινδαμυκίνη ή η μετρονιδαζόλη.
  • Παρεντερικά αντιβιοτικά προτείνονται έως ότου ο ασθενής δεν είναι πλέον εμπύρετος για τουλάχιστον 48 ώρες. Η από του στόματος θεραπεία μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να διαρκεί για 2 εβδομάδες, με αμοξικιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ, κλινδαμυκίνη, σιπροφλοξασίνη, τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη ή μετρονιδαζόλη. 

ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η χειρουργική τομή και η παροχέτευση είναι οι κύριες μέθοδοι για τη διαχείριση σοβαρών και περίπλοκων εν τω βάθει λοιμώξεων του αυχένα που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην ιατρική αντιμετώπιση εντός 48 ωρών.

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις:

  • Απόφραξης αεραγωγών
  • Σηψαιμία
  • Επιδείνωση της κατάστασης
  • Μόλυνση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ψηλαφητή ή ακτινογραφική ένδειξη σχηματισμού αποστήματος
  • Οι αμφίπλευρες υπογνάθιες τομές θα πρέπει να πραγματοποιούνται επιπρόσθετα σε μια μέσης υποδιανοητικής τομής. Η πρόσβαση στους υπερμυλοϋοειδείς χώρους μπορεί να επιτευχθεί με αμβλεία ανατομή μέσω του μυλουοειδούς μυός από κάτω.
  • Οι αποχετεύσεις Penrose συνιστώνται αμφίπλευρα τόσο σε υπερμυλοϋοειδείς όσο και σε ενδομυλοϋοειδείς χώρους. Επιπλέον, θα πρέπει να τοποθετηθούν και διαμπερείς παροχετεύσεις από τον υπογνάθιο χώρο στον υπογενείδιο χώρο και στις δύο πλευρές.
  • Η διαδικασία τομής και παροχέτευσης ολοκληρώνεται με τον καθαρισμό του νεκρωτικού ιστού και την ενδελεχή άρδευση. Είναι απαραίτητο να σημειωθούν οι αποχετεύσεις για να εντοπιστεί η θέση τους. Θα πρέπει επίσης να συρράπτονται με θηλιές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προώθηση τους χωρίς να γίνει εκ νέου αναισθησία του ασθενούς, ενώ οι παροχετεύσεις συρράπτονται εκ νέου στο δέρμα.
  • Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένας απορροφητικός επίδεσμος. 

Η επαρκής υποστήριξη διατροφής και ενυδάτωσης είναι απαραίτητη σε κάθε ασθενή μετά από χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος και το πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού θα προκαλούσαν συνήθως δυσκολίες στο φαγητό ή στην κατάποση, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη τροφής και υγρών από τον ασθενή. Οι ασθενείς πρέπει επομένως να τρέφονται καλά και να ενυδατώνονται για να προάγουν την επούλωση των πληγών και να καταπολεμούν τη μόλυνση.

Η αποσωλήνωση, η οποία είναι η αφαίρεση του ενδοτραχειακού σωλήνα για την απελευθέρωση του ασθενούς από τον μηχανικό αερισμό, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν αποδειχθεί ότι ο αεραγωγός του ασθενούς είναι ανοιχτός, επιτρέποντας επαρκή αναπνοή. Αυτό υποδεικνύεται από τη μείωση του οιδήματος και της ικανότητας του ασθενούς να αναπνέει επαρκώς γύρω από έναν ενδοτραχειακό σωλήνα χωρίς περιχειρίδες με τον αυλό αποκλεισμένο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο, η κατάσταση του ασθενούς θα παρακολουθείται στενά από: 

  • διεξαγωγή καλλιεργειών και δοκιμών ευαισθησίας για να αποφασιστεί εάν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στην αντιβιοτική πορεία του ασθενούς
  • παρατήρηση για σημεία περαιτέρω μόλυνσης ή σήψης, συμπεριλαμβανομένων πυρετών, υπότασης και ταχυκαρδίας
  • παρακολούθηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων του ασθενούς, μια μείωση συνεπάγεται αποτελεσματική και επαρκή παροχέτευση
  • επαναλαμβανόμενες αξονικές τομογραφίες για να αποδειχθεί η αποκατασταθείσα κατάσταση υγείας του ασθενούς ή εάν η λοίμωξη επεκταθεί, οι ανατομικές περιοχές που επηρεάζονται

Η στηθάγχη του Ludwig αναφέρεται στο αίσθημα στραγγαλισμού και πνιγμού, δευτερογενώς από απόφραξη του αεραγωγού, που είναι η πιο σοβαρή πιθανή επιπλοκή αυτής της πάθησης.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις

8eaef04b97555a125e766b27f25a80ba8b8b8fdb 1500x1500

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΛαθυρισμός
Επόμενο άρθροΣαλάτα με ραντίτσιο και παρμεζάνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ