Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήAπόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Aπόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Χρήσιμες πληροφορίες για την απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι ένα από τα αίτια αιφνίδιας μονόπλευρης απώλειας της όρασης.

Χαρακτηριστικά: εκτεταμένες αμφιβληστροειδικές αιμορραγίες, διατεταμένες, σκολιωμένες αμφιβληστροειδικές φλέβες.

Συνήθης πορεία, οξεία.

Το μπροστινό μέρος του ματιού περιέχει έναν φακό που εστιάζει τις εικόνες στο εσωτερικό του πίσω μέρους του ματιού. Αυτή η περιοχή είναι ο αμφιβληστροειδής. Ο αμφιβληστροειδής είναι όπου το μάτι εστιάζει τις εικόνες που βλέπουμε. Καλύπτεται με ειδικά νευρικά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε σήματα που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου αναγνωρίζονται ως εικόνες. Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή επηρεάζουν την ικανότητα όρασης.

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος και οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Μια απόφραξη σε μια αρτηρία ή φλέβα συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος από τον αμφιβληστροειδή και συμβαίνει συχνά επειδή ένας θρόμβος μπλοκάρει τη φλέβα του αμφιβληστροειδούς. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς. Τα νευρικά κύτταρα χρειάζονται συνεχή παροχή αίματος για να παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Τα αιμοφόρα αγγεία παρέχουν αυτή την ανάγκη. Σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας μικρός θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω μιας από τις αρτηρίες του εγκεφάλου και η περιοχή που δεν παίρνει αίμα καταστρέφεται. Αυτός ο ίδιος τύπος βλάβης μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο σώμα. Όταν μια φλέβα του αμφιβληστροειδούς είναι φραγμένη, δε μπορεί να αποστραγγίσει το αίμα από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό οδηγεί σε αιμορραγίες και διαρροή υγρού από τα φραγμένα αιμοφόρα αγγεία. Υπάρχουν δύο τύποι απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς: Η απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς που είναι η απόφραξη της κύριας φλέβας του αμφιβληστροειδούς και η απόφραξη κλάδου φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι η απόφραξη μιας από τις μικρότερες φλέβες.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

  • Οίδημα ωχράς κηλίδας: Η ωχρά κηλίδα είναι η μικρή, κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει την οξεία, λεπτομερή όραση, όπως αυτή που είναι απαραίτητη για την ανάγνωση. Η διαρροή αίματος και υγρού στην ωχρά κηλίδα προκαλεί οίδημα, μια κατάσταση που ονομάζεται οίδημα της ωχράς κηλίδας, που προκαλεί θόλωση ή/και απώλεια όρασης.
  • Νεοαγγείωση: Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς  μπορεί να κάνει τον αμφιβληστροειδή να αναπτύξει νέα, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία, μια κατάσταση που ονομάζεται νεοαγγείωση. Αυτά τα νέα αγγεία μπορεί να διαρρεύσουν αίμα ή υγρό στο υαλοειδές, την ουσία που μοιάζει με ζελέ που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Μικρές κηλίδες ή σύννεφα, που ονομάζονται floaters (ιπτάμενες μύγες), μπορεί να εμφανιστούν στο οπτικό πεδίο. Με σοβαρή νεοαγγείωση, ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από το πίσω μέρος του ματιού.
  • Νεοαγγειακό γλαύκωμα: Νέα αιμοφόρα αγγεία σε ορισμένα μέρη του ματιού μπορεί να προκαλέσουν πόνο και επικίνδυνη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού.
  • Τύφλωση: Οι επιπλοκές της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης.

ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος φράζει τη φλέβα. Μερικές φορές συμβαίνει επειδή οι φλέβες του ματιού είναι πολύ στενές. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με διαβήτη και πιθανώς υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη ροή του αίματος.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Τα συμπτώματα της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς κυμαίνονται από διακριτικά έως πολύ εμφανή. Υπάρχει ανώδυνη θόλωση ή απώλεια όρασης. Συμβαίνει σχεδόν πάντα σε ένα μόνο μάτι. Στην αρχή, η θόλωση ή η απώλεια της όρασης μπορεί να είναι ελαφριά, αλλά επιδεινώνεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Μερικές φορές υπάρχει πλήρης απώλεια της όρασης σχεδόν αμέσως. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς συχνά προκαλεί μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή και απώλεια όρασης. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στα μάτια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

  • Οπτική τομογραφία συνοχής: Πρόκειται για μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας του αμφιβληστροειδούς που λαμβάνεται από οφθαλμοσκόπιο σάρωσης ανάλυσης 5 microns. Αυτές οι εικόνες μπορούν να καθορίσουν την παρουσία οιδήματος. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει εικόνες οπτικής τομογραφίας συνοχής για να τεκμηριώσει αντικειμενικά την πρόοδο της νόσου καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας σας.
  • Οφθαλμοσκόπηση: Οι αλλαγές που προκαλούνται από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς μπορούν να φανούν με εξέταση του αμφιβληστροειδούς με ένα όργανο που ονομάζεται οφθαλμοσκόπιο.
  • Αγγειογραφία με Φλουορεσκεΐνη: Πρόκειται για μια δοκιμαστική διαδικασία κατά την οποία μια χρωστική ουσία που εγχέεται σε μια φλέβα του βραχίονα και ταξιδεύει στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Ειδικές φωτογραφίες επιτρέπουν στον ιατρό να δει τα αγγεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος να ξεμπλοκάρετε τις φλέβες του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα υγείας που φαίνεται να σχετίζονται με την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Η όραση μπορεί να επανέλθει σε ορισμένα μάτια που είχαν απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς. Περίπου το 1/3 έχει κάποια βελτίωση, περίπου το 1/3 παραμένει το ίδιο και περίπου το 1/3 βελτιώνεται σταδιακά, αλλά μπορεί να χρειαστεί ένα έτος ή περισσότερο για να μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φραγμένα αγγεία θα οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρού στον αμφιβληστροειδή, όπως τα σφουγγάρια που απορροφούν το νερό. Σε άλλους, μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

Μερικές από τις θεραπείες για την απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν:

  • Ενδοϋαλοειδική ένεση φαρμάκων κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα: Αυτά τα φάρμακα στοχεύουν τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα, ο οποίος είναι ένας σημαντικός αυξητικός παράγοντας που προκαλεί οίδημα της ωχράς κηλίδας.
  • Ενδοϋαλοειδική ένεση κορτικοστεροειδών φαρμάκων: Αυτά τα φάρμακα καταπολεμούν τη φλεγμονή που οδηγεί σε οίδημα.
  • Εστιακή θεραπεία με λέιζερ: Αυτή η θεραπεία παρέχει λέιζερ σε περιοχές με πρήξιμο για να προκαλέσει μείωση του οιδήματος.
  • Θεραπεία φωτοπηξίας του αναμφιβληστροειδούς: Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται όταν οι ασθενείς έχουν σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων μετά την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Screen Shot 2019 06 25 at 1.11.32 PM 1200x792

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ

Μάτια που γερνούν

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Τροφές για καλή όραση

Το τεμπέλικο μάτι

Σύνδρομο Blau

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ραγοειδίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ