Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚοτόπουλο με γάλα καρύδας

Κοτόπουλο με γάλα καρύδας

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο και υγιεινό κοτόπουλο με γάλα καρύδας

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Κοτόπουλο με γάλα καρύδας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ελαιόλαδο

4 μεγάλα μπούτια βιολογικού κοτόπουλου με κόκαλα με το δέρμα

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

6 μεγάλα κλωνάρια βιολογικό θυμάρι

2 μεγάλα βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καυτερή βιολογική πιπεριά

1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα καρύδας

Ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο βιολογικό λάιμ, συν φέτες για το σερβίρισμα

1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού κάρυ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα με καπάκι σε δυνατή φωτιά. 
  2. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο και προσθέτετε στο καυτό λάδι, με την πέτσα προς τα κάτω. Σοτάρετε, αναποδογυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και να λιώσει το λίπος, περίπου 5 λεπτά.
  3. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το τηγάνι, προσθέστε το θυμάρι και τα κρεμμύδια και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
  4. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα τα κρεμμύδια, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό, στη συνέχεια προσθέστε το γάλα καρύδας και ¼ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας.
  5. Προσθέστε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα πάνω και περιχύνετε με το μείγμα του κρεμμυδιού. Το δέρμα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υγρό. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, περίπου 20 λεπτά.
  6. Ξεσκεπάζετε και ανακατεύετε με το χυμό λάιμ. Σιγοβράζετε ακάλυπτα μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τη σκόνη κάρυ και το ξύσμα λάιμ.
  7. Σερβίρετε αμέσως με φέτες λάιμ.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Kuku Paka Kenyan Cocnut milk chicken

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα και υγιεινά φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο

Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Νόστιμη κρεμωδής κοτόσουπα με πιπεριές

Νόστιμα και υγιεινά μπουτάκια κοτόπουλου με ρύζι

Νόστιμη πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο

Ψητό ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον, λιαστές ντομάτες και τυρί

Νόστιμο κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

Νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα

Νόστιμη και υγιεινή χειμωνιάτικη σαλάτα

Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο

Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού

Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια

Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Κοτόπουλο παρμεζάνα

Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Κοτόπουλο piccata

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΕξάνθημα από δηλητηριώδη κισσό
Επόμενο άρθροΙός Ζίκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ