Νόστιμο και υγιεινό φιλέτο κοτόπουλου με παντζάρια και σκόρδο
Υγιεινό φιλέτο κοτόπουλου με παντζάρια και σκόρδο
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.
Φιλέτο κοτόπουλου με παντζάρια και σκόρδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 ½ κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
4 μικρά βιολογικά φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική πάπρικα
3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βιολογικού δεντρολίβανου
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό απλό αλεύρι
2 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου
1/2 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος για μαγείρεμα
1/3 φλιτζάνι βιολογική παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
Περίπου 4 κοτσάνια, μισό ματσάκι φύλλα παντζαριού, τα κοτσάνια αφαιρούνται, τα φύλλα χοντροκομμένα
2 βιολογικές ντομάτες Roma, ψιλοκομμένες
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Μικρά φύλλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού, για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πάπρικα, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστεί. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.
- Προσθέστε σταδιακά το ζωμό, ανακατεύοντας, συνεχώς. Ρίχνετε και την κρέμα. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια.
- Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, γυρίζοντας περιστασιακά, για 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Προσθέστε την παρμεζάνα, τα παντζάρια και την ντομάτα και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν τα φύλλα παντζαριού.
- Σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμα και υγιεινά φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο
Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες
Νόστιμη κρεμωδής κοτόσουπα με πιπεριές
Νόστιμα και υγιεινά μπουτάκια κοτόπουλου με ρύζι
Νόστιμη πίτσα με σάλτσα Αλφρέντο και κοτόπουλο
Ψητό ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον, λιαστές ντομάτες και τυρί
Νόστιμο κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα
Νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα
Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό
Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο
Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού
Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια
Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα
Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο
Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά
Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό
Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Τροφές για όσους έχουν καρκίνο
Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ
Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά
Νόστιμες αγκινάρες στην κατσαρόλα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες
Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας