Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Τσίμπημα σκορπιού

Το τσίμπημα σκορπιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Το τσίμπημα σκορπιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Κάποια είδη σκορπιού έχουν δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Σε όλο τον κόσμο, μόνο περίπου 30 από τα εκτιμώμενα 1.500 είδη σκορπιών παράγουν δηλητήριο αρκετά τοξικό, ώστε να είναι θανατηφόρο. Αλλά, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο τσιμπήματα σκορπιών να λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, οι θάνατοι από αυτά τα τσιμπήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε περιοχές, όπου η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι περιορισμένη.

Οι υγιείς ενήλικες, συνήθως, δε χρειάζονται θεραπεία για τσιμπήματα σκορπιού. Όμως, ένα τσίμπημα σκορπιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μικρά παιδιά.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Τα σημεία και τα συμπτώματα του τσιμπήματος σκορπιού είναι:

 • Πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος
 • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
 • Ελαφρύ πρήξιμο
 • Θερμότητα

Σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με συστημικές επιδράσεις του δηλητηρίου εμφανίζονται, συνήθως, σε παιδιά που τα τσιμπούν σκορπιοί και είναι:

 • Δυσκολία αναπνοής
 • Μυϊκή σύσπαση
 • Ασυνήθιστες κινήσεις κεφαλιού, λαιμού και ματιών
 • Σιελόρροια
 • Εφίδρωση
 • Ναυτία και έμετος
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Ταχύς καρδιακός ρυθμός
 • Ανησυχία ή διέγερση, ή απαρηγόρητο κλάμα στα παιδιά

Όπως και με άλλα έντομα που τσιμπούν, όπως οι μέλισσες και οι σφήκες, είναι πιθανό για άτομα που έχουν προηγουμένως τσιμπηθεί από σκορπιούς να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις με τα επόμενα τσιμπήματα. Οι αντιδράσεις σε αυτά τα επόμενα τσιμπήματα είναι, μερικές φορές, αρκετά σοβαρές, ώστε να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα σημεία και τα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παρόμοια με εκείνα της αναφυλαξίας που προκαλείται από τσίμπημα μέλισσας και μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία και έμετο.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για ένα παιδί που τσιμπήθηκε από σκορπιό κι εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα.

ΑΙΤΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Ένα τσίμπημα σκορπιού προκαλείται από το κεντρί που βρίσκεται στην ουρά ενός σκορπιού. Όταν ένας σκορπιός τσιμπάει, το κεντρί του μπορεί να απελευθερώσει δηλητήριο. Το δηλητήριο περιέχει ένα σύνθετο μείγμα τοξινών που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Οι σκορπιοί είναι αρθρόποδα, συγγενείς εντόμων, αραχνών και καρκινοειδών.

Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνιδίων. Οι σκορπιοί έχουν μέγεθος από 3 μέχρι 19 εκατοστά του μέτρου. Κατοικούν σε ξερές και πετρώδεις περιοχές. Οι σκορπιοί έχουν οκτώ πόδια και ένα ζευγάρι τσιμπίδες που μοιάζουν με του αστακού και μια ουρά που κυρτώνει προς τα πάνω. Οι σκορπιοί είναι νυχτόβια πλάσματα που δεν ενοχλούν, εκτός και αν προκληθούν ή δεχθούν επίθεση.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τσίμπημα σκορπιού:

 • Η διαμονή εκεί που υπάρχουν σκορπιοί. Σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται πιο συχνά στο Μεξικό, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.
 • Εργασία, πεζοπορία ή κατασκήνωση όπου βρίσκονται οι σκορπιοί. Οι σκορπιοί ζουν κάτω από βράχους, κορμούς και φλοιούς δέντρων. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να συναντήσετε έναν όταν εργάζεστε έξω, κάνετε πεζοπορία ή κάμπινγκ.
 • Ταξίδια εκεί που βρίσκονται οι σκορπιοί. Είναι πιο πιθανό να συναντήσετε πιο επικίνδυνους σκορπιούς, ενώ ταξιδεύετε σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου. Και μπορείτε να τα φέρετε μαζί σας στο σπίτι, καθώς οι σκορπιοί μπορούν να κρυφτούν σε ρούχα και αποσκευές.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Οι πολύ μεγάλοι και οι πολύ νέοι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τσιμπήματα δηλητηριώδους σκορπιού χωρίς θεραπεία. Η αιτία είναι συνήθως καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια που εμφανίζεται μερικές ώρες μετά το τσίμπημα. Μια άλλη πιθανή επιπλοκή του τσιμπήματος του σκορπιού, αν και σπάνια, είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η αναφυλαξία.

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Οι σκορπιοί τείνουν να αποφεύγουν την επαφή. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου οι σκορπιοί είναι συνηθισμένοι, αποτρέψτε τις τυχαίες συναντήσεις κάνοντας τα εξής:

 • Αφαιρέστε τους σωρούς από βράχους ή ξυλεία γύρω από το σπίτι σας και μην αποθηκεύετε καυσόξυλα μέσα.
 • Κουρέψτε το γρασίδι κοντό και κλαδέψτε θάμνους και κλαδιά δέντρων που κρέμονται, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τους σκορπιούς προς τη στέγη του σπιτιού σας.
 • Σφραγίστε τις ρωγμές, κάντε στεγανοποίηση γύρω από πόρτες και παράθυρα και επισκευάστε τις σχισμένες σίτες.
 • Επιθεωρήστε και τινάξτε έξω τα γάντια κηπουρικής, τις μπότες και τα ρούχα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετό καιρό.
 • Όταν ταξιδεύετε σε περιοχές, όπου οι θανατηφόροι σκορπιοί είναι συνηθισμένοι, ειδικά αν κάνετε κάμπινγκ ή μένετε σε ρουστίκ καταλύματα, φοράτε παπούτσια και τινάζετε συχνά τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τον εξοπλισμό και τα πακέτα σας.
 • Οι σκορπιοί λάμπουν κάτω από ένα μαύρο φως (έντονα υπεριώδες φως), επομένως, χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο φως τη νύχτα για να επιθεωρήσετε το περιβάλλον σας. Αν βρείτε σκορπιό, χρησιμοποιήστε λαβίδες για να τον απομακρύνετε απαλά από τους ανθρώπους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Το ιστορικό και τα συμπτώματά σας είναι, συνήθως, όλα όσα χρειάζεται ο γιατρός σας για να κάνει μια διάγνωση. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να κάνετε εξετάσεις αίματος ή απεικόνισης για να ελέγξετε τις επιπτώσεις του δηλητηρίου στο συκώτι, την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Τα περισσότερα τσιμπήματα σκορπιού δε χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Αλλά, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φροντίδα σε νοσοκομείο. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα, ενδοφλεβίως, για την αντιμετώπιση του πόνου.

Μπορεί να χορηγηθεί στα παιδιά αντίδοτο δηλητηρίου σκορπιού για την πρόληψη της ανάπτυξης συμπτωμάτων. Σε ενήλικες με σοβαρά συμπτώματα μπορεί, επίσης, να χορηγηθεί αντίδοτο.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

Εάν ένας σκορπιός τσιμπήσει εσάς ή το παιδί σας, ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις. Οι υγιείς ενήλικες μπορεί να μη χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία και αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή μέχρι να επισκεφθούν έναν γιατρό:

 • Καθαρίστε την πληγή με ήπιο σαπούνι και νερό.
 • Εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου.
 • Μην καταναλώνετε τρόφιμα ή υγρά εάν δυσκολεύεστε να καταπιείτε.
 • Πάρτε ένα αναλγητικό αν χρειάζεται. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ιβουπροφαίνη για να ανακουφίσετε την ενόχληση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τις αλλεργίες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Οι ιατρικές χρήσεις της πρόπολης

Δάγκωμα αράχνης

Απαλλαγείτε από τις σφήκες

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Παράξενα συστατικά θεραπεύουν αρρώστιες των ανθρώπων

Προστατευτείτε από τα κουνούπια

Λάδι για τα κουνούπια για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες

Λάδι για τα κουνούπια για ξηρές επιδερμίδες

Λεμονόχορτο

Οικολογικά εντομοκτόνα

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Ιός του δυτικού Νείλου

Όταν ταξιδεύετε σε προορισμούς υψηλού κινδύνου

Ένα σπρέι για όλα τα τσιμπήματα

Ελονοσία

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών

Γαγγραινώδες Πυόδερμα

Η καλύτερη βιταμίνη για τα μουδιάσματα

Απαλλαγείτε από τους σκορπιούς

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚροκέτες με σπανάκι και ρικότα
Επόμενο άρθροΡοχαλητό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ