Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μία μορφή κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές στις εποχές και αρχίζει και τελειώνει περίπου τις ίδιες ώρες κάθε χρόνο. Εάν έχετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, τα συμπτώματά σας ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται τους χειμερινούς μήνες, μειώνοντας την ενέργειά σας και σας κάνουν να αισθάνεστε κυκλοθυμικοί.
Αυτά τα συμπτώματα, συχνά, υποχωρούν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Λιγότερο συχνά, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή προκαλεί κατάθλιψη την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού και υποχωρεί κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες.
Η θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει φωτοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και φάρμακα.
Μην αντιμετωπίσετε μόνοι σας αυτό το ετήσιο συναίσθημα. Λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τη διάθεση και τα κίνητρά σας σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και υποχωρούν τις πιο ηλιόλουστες ημέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού. Λιγότερο συχνά, τα άτομα με το αντίθετο μοτίβο έχουν συμπτώματα που ξεκινούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ήπια και να γίνουν πιο σοβαρά καθώς προχωρά η εποχή.
Τα σημεία και συμπτώματα είναι:
- Αίσθημα ατονίας, λύπης ή κατάθλιψης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε
- Χαμηλή ενέργεια και αίσθημα νωθρότητας
- Διαταραχές ύπνου
- Λαχτάρα για υδατάνθρακες, υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αίσθημα απελπισίας, αναξιότητας ή ενοχής
- Σκέψεις ότι δεν θέλετε να ζήσετε
Τα συμπτώματα που είναι ειδικά για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, με την έναρξη του χειμώνα, που, μερικές φορές, ονομάζεται χειμερινή κατάθλιψη είναι:
- Υπερβολικός ύπνος
- Η όρεξη αλλάζει, ειδικά, υπάρχει λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
- Αύξηση βάρους
- Κούραση ή χαμηλή ενέργεια
Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής που ξεκινά το καλοκαίρι, που, μερικές φορές ονομάζεται θερινή κατάθλιψη, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στον ύπνο, αϋπνία
- Κακή όρεξη
- Απώλεια βάρους
- Διέγερση ή άγχος
- Αυξημένη ευερεθιστότητα
- Εποχικές αλλαγές και διπολική διαταραχή
Τα άτομα που έχουν διπολική διαταραχή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Σε ορισμένα άτομα με διπολική διαταραχή, τα επεισόδια μανίας μπορεί να συνδέονται με μια συγκεκριμένη εποχή. Για παράδειγμα, η άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να επιφέρουν συμπτώματα μανίας ή υπομανίας, άγχος, διέγερση και ευερεθιστότητα. Μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Είναι φυσιολογικό κάποιες μέρες να νιώθετε πεσμένοι. Αλλά, αν αισθάνεστε πεσμένοι για μέρες κάθε φορά και δε μπορείτε να παρακινηθείτε να κάνετε δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε, υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν τα πρότυπα ύπνου και η όρεξή σας έχουν αλλάξει, έχετε στρφεί στο αλκοόλ για άνεση ή χαλάρωση ή αισθάνεστε απελπισία ή σκέφτεστε την αυτοκτονία.
ΑΙΤΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Η συγκεκριμένη αιτία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής παραμένει άγνωστη.
Μερικοί παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο είναι:
- Το βιολογικό σας ρολόι, κιρκάδιος ρυθμός. Το μειωμένο επίπεδο ηλιακής ακτινοβολίας το φθινόπωρο και το χειμώνα μπορεί να προκαλέσει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή του χειμώνα. Αυτή η μείωση του ηλιακού φωτός μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης.
- Επίπεδα σεροτονίνης. Μια πτώση της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση, μπορεί να παίξει ρόλο στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πτώση της σεροτονίνης που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
- Επίπεδα μελατονίνης. Η αλλαγή της εποχής μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του επιπέδου της μελατονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο στα πρότυπα ύπνου και στη διάθεση.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Η εποχική συναισθηματική διαταραχή διαγιγνώσκεται, συχνότερα, στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εμφανίζεται πιο συχνά σε νεότερους ενήλικες παρά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής είνα:
- Οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν συγγενείς εξ αίματος με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή άλλη μορφή κατάθλιψης.
- Σοβαρή κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να επιδεινωθούν εποχιακά εάν έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις.
- Η διαμονή μακριά από τον ισημερινό. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή φαίνεται να είναι πιο συχνή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν πολύ βόρεια ή νότια του ισημερινού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε μεγαλύτερες ημέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Κάποια ποσότητα βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της δραστηριότητας της σεροτονίνης. Λιγότερο ηλιακό φως και μη λήψη αρκετής βιταμίνης D από τα τρόφιμα και άλλες πηγές μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημεία και τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Όπως και με άλλους τύπους κατάθλιψης, μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Αυτά είναι:
- Κοινωνική απόσυρση
- Προβλήματα στο σχολείο ή στην εργασία
- Κατάχρηση ουσιών
- Άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως, άγχος ή διατροφικές διαταραχές
- Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της ανάπτυξης εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Ωστόσο, εάν λάβετε μέτρα νωρίς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, μπορεί να είστε σε θέση να τα αποτρέψετε από το να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας, καθώς, μπορείτε να προβλέψετε την εποχή του έτους κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσουν αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά, εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί πριν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμο να ξεκινήσουν τη θεραπεία προτού τα συμπτώματα αρχίσουν το φθινόπωρο ή το χειμώνα και στη συνέχεια να συνεχίσουν τη θεραπεία μετά την περίοδο που τα συμπτώματα φυσιολογικά θα εξαφανιστούν. Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται συνεχή θεραπεία για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Ακόμη και με μια ενδελεχή αξιολόγηση, μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο για τον ιατρό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας να διαγνώσει την εποχική συναισθηματική διαταραχή, επειδή άλλοι τύποι κατάθλιψης ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.
Για να βοηθήσει στη διάγνωση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, μια ενδελεχής αξιολόγηση περιλαμβάνει γενικά:
- Φυσική εξέταση. Ο ιατρός μπορεί να κάνει μια φυσική εξέταση και να κάνει ερωτήσεις σε βάθος σχετικά με την υγεία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται με ένα υποκείμενο πρόβλημα σωματικής υγείας.
- Εργαστηριακές εξετάσεις. Για παράδειγμα, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις αίματος ή να ελέγξει τον θυρεοειδή σας για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί σωστά.
- Ψυχολογική αξιολόγηση. Γίνεται έλεγχος για σημεία κατάθλιψης και ο γιατρός ή ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας ρωτά για τα συμπτώματα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα πρότυπα συμπεριφοράς σας. Μπορείτε να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Η θεραπεία για την εποχική συναισθηματική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει φωτοθεραπεία, ψυχοθεραπεία και φάρμακα. Εάν έχετε διπολική διαταραχή, ενημερώστε τον ιατρό και τον επαγγελματία ψυχικής υγείας, αν κάνετε φωτοθεραπεία ή πάρετε αντικαταθλιπτικά. Και οι δύο θεραπείες μπορούν δυνητικά να πυροδοτήσουν ένα μανιακό επεισόδιο.
Φωτοθεραπεία
Στη φωτοθεραπεία, κάθεστε λίγα εκατοστά μακριά από ένα ειδικό κουτί φωτός, έτσι ώστε να εκτεθείτε σε έντονο φως την πρώτη ώρα μετά από το πρωινό ξύπνημα κάθε μέρα. Η φωτοθεραπεία μιμείται το φυσικό εξωτερικό φως και φαίνεται να προκαλεί μια αλλαγή στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση. Η θεραπεία με φως είναι μια από τις θεραπείες πρώτης γραμμής για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή το φθινοπωρινό. Γενικά, αρχίζει να λειτουργεί σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες και προκαλεί πολύ λίγες παρενέργειες. Η έρευνα για τη θεραπεία με φως είναι περιορισμένη, αλλά φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τους περισσότερους ανθρώπους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία, που ονομάζεται, επίσης, θεραπεία ομιλίας, είναι μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Ένας τύπος ψυχοθεραπείας γνωστός ως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να:
- Μάθετε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, ειδικά με τη μείωση της συμπεριφοράς αποφυγής και τον προγραμματισμό σημαντικών δραστηριοτήτων
- Εντοπίστε και να αλλάξτε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα
- Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος. Δημιουργήστε υγιεινές συμπεριφορές, όπως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση των προτύπων ύπνου σας
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Μερικά άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή επωφελούνται από την αντικαταθλιπτική θεραπεία, ειδικά, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά. Ένα αντικαταθλιπτικό παρατεταμένης αποδέσμευσης, η βουπροπιόνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταθλιπτικών επεισοδίων σε άτομα με ιστορικό εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Άλλα αντικαταθλιπτικά μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν, συνήθως, για θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την έναρξη θεραπείας με ένα αντικαταθλιπτικό πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, συνήθως, κάθε χρόνο. Μπορεί, επίσης, να σας συστήσει να συνεχίσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό και όταν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παρατηρήσετε πλήρη οφέλη από ένα αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικά φάρμακα προτού βρείτε ένα που λειτουργεί καλά για εσάς και να έχει τις λιγότερες παρενέργειες.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Εκτός από το σχέδιο θεραπείας για την εποχική συναισθηματική διαταραχή:
- Κάντε το περιβάλλον σας πιο ηλιόλουστο και φωτεινό. Ανοίξτε τα στόρια, κόψτε κλαδιά δέντρων που εμποδίζουν το φως του ήλιου ή προσθέστε φεγγίτες στο σπίτι σας. Καθίστε πιο κοντά σε φωτεινά παράθυρα όσο βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο.
- Βγείτε έξω. Κάντε μια μεγάλη βόλτα, φάτε μεσημεριανό γεύμα σε ένα κοντινό πάρκο ή απλώς, καθίστε σε ένα παγκάκι και απολαύστε τον ήλιο. Ακόμη και τις κρύες ή συννεφιασμένες μέρες, ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά αν περάσετε λίγο χρόνο έξω, μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που θα σηκωθείτε το πρωί.
- Ασκηθείτε τακτικά. Η άσκηση και άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας βοηθούν στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, τα οποία και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Το να είστε πιο fit μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και με τον εαυτό σας, κάτι που μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας.
- Προγραμματίστε τον ύπνο σας. Προγραμματίστε την ώρα που θα πηγαίνετε για ύπνο και θα ξυπνάτε κάθε μέρα. Ειδικά, για την εποχική συναισθηματική διαταραχή με έναρξη φθινοπώρου-χειμώνα, μειώστε τον υπερβολικό ύπνο.
Πολλές θεραπείες με βότανα, συμπληρώματα διατροφής ή τεχνικές νου και σώματος χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για την κατάθλιψη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη την κατάθλιψη
Η δοσολογία θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Κινέζικο βότανο για την κατάθλιψη και τη βελτίωση της μνήμης
Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη
Να είσαστε κοντά στα παιδιά σας
Αν έχετε κατάθλιψη να παίρνετε προβιοτικά
Τα προβιοτικά βελτιώνουν τον ύπνο και απαλλάσσουν από το άγχος
Το άγχος και η κατάθλιψη θεραπεύονται με προβιοτικά
Να τρώτε μανιτάρια αν πάσχετε από κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι επικίνδυνη στους άνδρες
Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια
Κουρκουμίνη για την μείζονα κατάθλιψη
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;
Θεραπεία της κατάθλιψης με ασπιρίνη
Βάμμα για το στρες και την αϋπνία
Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη
Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές
Να τραγουδάτε γιατί κάνει καλό στην υγεία
Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία
Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο
Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων
Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή
Όλοι οι Έλληνες έχουν ψυχικές διαταραχές
Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη
Κάντε ψυχοθεραπεία με τον σκύλο σας
Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία
Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;