Ο σκαφοειδής θώρακας είναι μια κατάσταση κατά την οποία το στέρνο ενός ατόμου φαίνεται βυθισμένο.
Ο σκαφοειδής θώρακας ή Pectus excavatum είναι μια κατάσταση κατά την οποία το στέρνο του ατόμου είναι βυθισμένο στο στήθος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο σκαφοειδής θώρακας ή pectus excavatum μπορεί να μοιάζει σαν να έχει αφαιρεθεί το κέντρο του θώρακα, αφήνοντας ένα πολύ βαθύ βαθούλωμα.
Ενώ το βυθισμένο στέρνο είναι συχνά αντιληπτό λίγο μετά τη γέννηση, η σοβαρότητα του σκαφοειδή θώρακα, συνήθως, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβικής ανάπτυξης.
Ο σκαφοειδής θώρακας ονομάζεται, επίσης, στήθος χοάνης και είναι πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια. Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί τελικά να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Αλλά, ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις σκαφοειδούς θώρακα μπορεί να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση.
Συμπτώματα Σκαφοειδούς Θώρακα
Για πολλά άτομα με σκαφοειδή θώρακα, το μόνο σημείο ή σύμπτωμα είναι μια ελαφριά εσοχή στο στήθος. Σε μερικούς ανθρώπους, το βάθος της εσοχής επιδεινώνεται στην πρώιμη εφηβεία και μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται στην ενήλικη ζωή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις σκαφοειδούς θώρακα, το στήθος μπορεί να συμπιέσει τους πνεύμονες και την καρδιά.
Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Μειωμένη ανοχή στην άσκηση
Ταχύς καρδιακός παλμός
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Συριγμός ή βήχας
Πόνος στο στήθος
Καρδιακό φύσημα
Κούραση
Ζάλη
Αιτίες Σκαφοειδούς Θώρακα
Ενώ η ακριβής αιτία του σκαφοειδούς θώρακα είναι άγνωστη, μπορεί να είναι μια κληρονομική πάθηση.
Παράγοντες κινδύνου Σκαφοειδούς Θώρακα
Ο σκαφοειδής θώρακας είναι πιο συχνός στα αγόρια παρά στα κορίτσια.
Εμφανίζεται, επίσης, πιο συχνά σε άτομα που έχουν:
Σύνδρομο Marfan
Σύνδρομο Ehlers-Danlos
Ατελής Οστεογένεση
Σύνδρομο Noonan
Σύνδρομο Turner
Επιπλοκές Σκαφοειδούς Θώρακα
Σε σοβαρές περιπτώσεις σκαφοειδούς θώρακα μπορεί να συμπιέζεται η καρδιά και οι πνεύμονες ή να μετατοπισθεί η καρδιά στη μία πλευρά. Ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις σκαφοειδούς θώρακα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.
Καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα
Εάν το βάθος της εσοχής του στήθους είναι σοβαρό, μπορεί να μειώσει τον χώρο που έχουν οι πνεύμονες για να επεκταθούν. Αυτή η συμπίεση μπορεί, επίσης, να πιέσει την καρδιά, ωθώντας την στην αριστερή πλευρά του θώρακα και μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί το αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως δυσανεξία στην άσκηση, δύσπνοια, γρήγορος καρδιακός ρυθμός και πόνος ή πίεση στο στήθος.
Προβλήματα εμφάνισης
Πολλοί άνθρωποι που έχουν σκαφοειδή θώρακα τείνουν, επίσης, να έχουν μια καμπυλωμένη στάση προς τα εμπρός, με φουσκωμένα πλευρά και ωμοπλάτες. Πολλοί είναι τόσο συνειδητοποιημένοι για την εμφάνισή τους που αποφεύγουν δραστηριότητες, όπου φαίνεται το στήθος τους, όπως το κολύμπι. Μπορεί, επίσης, να αποφεύγουν ρούχα που κάνουν πιο δύσκολο να καμουφλαριστεί η εσοχή στο στήθος τους.
Διάγνωση Σκαφοειδούς Θώρακα
Ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να διαγνωστεί απλώς με την εξέταση του θώρακα. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πολλούς διαφορετικούς τύπους εξετάσεων για να ελέγξει για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και τους πνεύμονες.
Αυτές οι δοκιμές είναι:
–Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η δοκιμή μπορεί να απεικονίσει το βύθισμα στο στέρνο και συχνά δείχνει την καρδιά να είναι μετατοπισμένη στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Οι ακτινογραφίες είναι ανώδυνες και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθούν.
–Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της σοβαρότητας του σκαφοειδούς θώρακα και εάν η καρδιά ή οι πνεύμονες συμπιέζονται. Οι αξονικές τομογραφίες και οι μαγνητικές τομογραφίες λαμβάνουν πολλές εικόνες από διάφορες γωνίες για να παράγουν εικόνες διατομής της εσωτερικής δομής του σώματος.
–Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει εάν ο καρδιακός ρυθμός είναι φυσιολογικός ή ακανόνιστος. Αυτή η εξέταση είναι ανώδυνη και περιλαμβάνει την τοποθέτηση περισσότερων από δώδεκα ηλεκτρικών καλωδίων, τα οποία συνδέονται στο σώμα.
–Triplex καρδιάς. Το υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς μπορεί να δείξει εικόνες σε πραγματικό χρόνο για το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και οι βαλβίδες της. Οι εικόνες παράγονται με τη μετάδοση ηχητικών κυμάτων μέσω μιας ράβδου που πιέζεται στο στήθος. Ένα ηχοκαρδιογράφημα δίνει, επίσης, στο γιατρό πληροφορίες για το πώς το θωρακικό τοίχωμα μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς.
–Δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας. Αυτοί οι τύποι εξετάσεων μετρούν την ποσότητα αέρα που μπορούν να κρατήσουν οι πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορείτε να αδειάσετε τους πνεύμονές σας.
–Τεστ λειτουργιών άσκησης. Αυτό το τεστ παρακολουθεί πόσο καλά λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονές σας ενώ ασκείστε, συνήθως σε ποδήλατο ή διάδρομο.
Θεραπεία Σκαφοειδούς Θώρακα
Ο σκαφοειδής θώρακας μπορεί να επισκευαστεί χειρουργικά, αλλά η χειρουργική επέμβαση, συνήθως, προορίζεται για άτομα που έχουν μέτρια έως σοβαρά σημεία και συμπτώματα. Τα άτομα που έχουν ήπια σημεία και συμπτώματα μπορεί να βοηθηθούν από φυσικοθεραπεία. Ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος και να αυξήσουν το βαθμό στον οποίο το στήθος μπορεί να επεκταθεί.
Εάν το βύθισμα του στήθους σας δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά είστε δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή σας, θα μπορούσατε να μιλήσετε με έναν χειρουργό σχετικά με την τοποθέτηση ενός ενθέματος σιλικόνης – παρόμοιο με ένα εμφύτευμα στήθους – κάτω από το δέρμα σας για να γεμίσει αυτό το κενό.
Χειρουργική αποκατάστασης Σκαφοειδούς Θώρακα
Διαδικασία Nuss. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιεί μικρές τομές σε κάθε πλευρά του θώρακα. Μέσα από τις τομές εισάγονται εργαλεία με μακριά λαβή και μια στενή κάμερα οπτικών ινών. Μια κυρτή μεταλλική ράβδος περνάει κάτω από το πιεσμένο στήθος, για να το ανυψώσει σε πιο φυσιολογική θέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία ράβδοι. Οι ράβδοι αφαιρούνται μετά από δύο ή τρία χρόνια.
Τεχνική Ravitch. Αυτή η παλαιότερη διαδικασία περιλαμβάνει μια πολύ μεγαλύτερη τομή κάτω από το κέντρο του θώρακα. Ο χειρουργός αφαιρεί τον παραμορφωμένο χόνδρο που συνδέει τις νευρώσεις στο κάτω στήθος και στη συνέχεια στερεώνει το στέρνο σε μια πιο φυσιολογική θέση με χειρουργικό υλικό, όπως με μεταλλικά στηρίγματα. Αυτά τα στηρίγματα αφαιρούνται μετά από 12 μήνες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της εκσκαφής του σκαφοειδούς θώρακα είναι ευχαριστημένοι με την αλλαγή στην εμφάνιση του στήθους τους, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που χρησιμοποιείται. Αν και οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για το σκαφοειδή θώρακα εκτελούνται γύρω από την εφηβεία, πολλοί ενήλικες προχωρούν στην αποκατάσταση.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον έλεγχο του πόνου μετά από χειρουργική επέμβαση που βοηθούν στη βελτίωση της ανάρρωσης. Η κρυοκατάλυση παγώνει προσωρινά τα νεύρα για να μπλοκάρει τον πόνο μετά την επέμβαση και μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση και στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου για 4 έως 6 εβδομάδες.
Πιθανές μελλοντικές θεραπείες
Ο FDA ενέκρινε πρόσφατα τη χρήση βεντουζών για να βοηθήσει στην ανύψωση του σκαφοειδούς θώρακα σε νεότερους ασθενείς. Χρησιμοποιούνται για 20 έως 30 λεπτά καθημερινά και αυτή είναι μια καλή θεραπεία για την πρόληψη της επιδείνωσης του σκαφοειδούς θώρακα στα παιδιά, καθώς, μεγαλώνουν.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Διαβάστε, επίσης,
Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα