Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΦρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας

Φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας

Καλλιεργείστε φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας!

Φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας για καλή υγεία.

Είτε θέλετε να καλλιεργήσετε φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας ως χόμπι είτε για να εξοικονομήσετε χρήματα είτε απλώς για μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορείτε να το κάνετε στην αυλή σας, στο αίθριο ή ακόμα και στο περβάζι σας. Τα φρέσκα βότανα κάνουν τις συνταγές να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση και είναι υπέροχες για σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες.

Όταν επιλέγετε ένα μέρος για να καλλιεργήσετε φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας, να έχετε κατά νου ότι χρειάζονται τέσσερις έως έξι ώρες ήλιο καθημερινά. Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε για να βελτιώσετε τη μαγειρική σας. Όταν φυτεύετε έναν κήπο, μη φυτεύετε μόνο τα βότανα που γνωρίζετε, αλλά ρισκάρετε…

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα ήπιο πικρό βότανο που μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των φαγητών σας. Πολλοί θεωρούν ότι ο μαϊντανός είναι απλώς μια σγουρή πράσινη γαρνιτούρα, αλλά στην πραγματικότητα βοηθάει τα μαγειρευτά να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη γεύση. Ως πρόσθετο όφελος, ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Πολλά συμπληρώματα και βότανα αποκαλύπτονται ως εξαιρετικοί βοηθοί για το πεπτικό σύστημα. Ο μαϊντανός, συχνά, καλλιεργείται ως ετήσιος, αλλά σε ηπιότερα κλίματα και θα παραμείνει αειθαλής όλο το χειμώνα. Τα φυτά μαϊντανού θα γίνουν μεγάλα και θαμνώδη. Ο μαϊντανός είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C.

Ο μαϊντανός είναι ένα ετήσιο φυτό που αναπτύσσεται εύκολα και παράγει άφθονα πικάντικα φύλλα όλο το καλοκαίρι. Οι ποικιλίες με σγουρά φύλλα είναι ιδιαίτερα διακοσμητικές με ήπια γεύση, ενώ οι πλατύφυλλες ποικιλίες έχουν πιο έντονη γεύση και γενικά προετοιμάζονται ευκολότερα στην κουζίνα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή τεμαχίζονται σε σάλτσες, βούτυρα, ντρέσινγκ, αλλά και για γέμιση.

Σπέρνετε σε εξωτερικούς χώρους από τις αρχές της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος στον ήλιο ή τη μερική σκιά. Σπέρνετε αραιά τους σπόρους σε βάθος 1 cm και σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους. Σκεπάζετε με χώμα και ποτίζετε απαλά. Η βλάστηση μπορεί να είναι αργή, διαρκεί έως και έξι εβδομάδες. Διατηρήστε το έδαφος απαλλαγμένο από ζιζάνια. Όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, αραιώστε τα σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους.

Ο μαϊντανός καλλιεργείται παραδοσιακά για τη γεύση, το άρωμα ή τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Μπορείτε, επίσης, να καλλιεργήσετε μαϊντανό σε μεγάλες γλάστρες. Διασκορπίστε τους σπόρους αραιά σε μια γλάστρα 25 εκ. γεμάτη με κόμποστ για σπόρους, σε ένα στρώμα 1 cm και ποτίστε απαλά. Τοποθετήστε σε ένα δροσερό, ελαφρώς σκιασμένο σημείο για να βλαστήσει και βεβαιωθείτε ότι το κόμποστ δε στεγνώνει. Οι σπόροι μπορεί να χρειαστούν ένα μήνα ή περισσότερο για να βλαστήσουν, οπότε να είστε υπομονετικοί. Όταν είναι αρκετά μεγάλα, αραιώστε τα, αφήνοντας απόσταση περίπου 2 cm μεταξύ τους.

Διατηρήστε τα φυτά καλά ποτισμένα, ειδικά κατά τη διάρκεια ζεστών, ξηρών περιόδων το καλοκαίρι. Συγκομίστε τα φύλλα τακτικά, για να ενθαρρύνετε να σχηματιστούν περισσότερα. Δώστε ώθηση στα φυτά, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται σε γλάστρες, τρέφοντας κάθε λίγες εβδομάδες με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα.

Τακτοποιήστε τα φυτά και ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη κόβοντας τυχόν χαμηλότερα φύλλα που αρχίζουν να κιτρινίζουν. Αφαιρέστε τις κεφαλές των λουλουδιών για να παρατείνετε τη διάρκεια καλλιέργειας των φυτών.

Εάν δεν έχετε τον χρόνο ή τον χώρο να καλλιεργήσετε τα δικά σας φυτά από σπόρους, μπορείτε να αγοράσετε φυτά σε γλάστρες από φυτώρια και σούπερ μάρκετ. Αυτά μπορούν να φυτευτούν απευθείας σε εξωτερικούς χώρους από την άνοιξη και μετά, σε ένα ηλιόλουστο ή μερικώς σκιερό μέρος, στο έδαφος ή σε μεγάλη γλάστρα. Ποτίστε καλά τα φυτά, τόσο πριν όσο και μετά τη φύτευση.

Ο μαϊντανός μπορεί να συγκομιστεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάρτε μερικά φυλλώδη στελέχη από το εξωτερικό, κόβοντάς τα κοντά στη βάση με ένα ψαλίδι. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορούν επίσης να καταψυχθούν ή να αποξηρανθούν για χρήση το χειμώνα.

Για να παγώσετε, ψιλοκόψτε τα φύλλα και προσθέστε τα σε μια θήκη για παγάκια, στη συνέχεια συμπληρώστε με νερό και παγώστε. Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να προσθέσετε τους κύβους στη μαγειρική σας όποτε χρειάζεται.

Για αποξήρανση, κρεμάστε ένα ματσάκι μαϊντανό σε ένα ζεστό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος για μερικές εβδομάδες. Όταν στεγνώσει πλήρως, θρυμματίστε τα φύλλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο.

Μέντα ή Δυόσμος

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μέντας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ποτά όπως mojito ή julep μέντας ή προσθέστε λίγη μέντα στο καλοκαιρινό παγωμένο τσάι σας. Η μέντα και ο δυόσμος φρεσκάρει την αναπνοή και θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το στομάχι σας. Η μέντα θα εξαπλωθεί και θα καταλάβει τον κήπο σας. Καλλιεργείται καλύτερα σε γλάστρες.

Η μέντα και ο δυόσμος είναι πολυετές βότανο που καλλιεργείται για τα αρωματικά του φύλλα. Είναι εξαιρετικά εύκολο στην καλλιέργεια. Τα φύλλα μπορούν να εγχυθούν σε ζεστό νερό για να φτιάξετε ένα δροσιστικό τσάι, να τεμαχιστούν και να προστεθούν σε πολλά πιάτα ή να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε σάλτσα μέντας για να συνοδεύσετε το ψητό κρέας.

Δώστε στα φυτά άφθονο νερό, ειδικά σε ζεστό και ξηρό καιρό. Όταν τα φυτά ολοκληρώσουν την ανθοφορία τους το καλοκαίρι, κόψτε τους ανθισμένους βλαστούς στα 5 cm από τη βάση. Αποφύγετε την καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών μέντας κοντά μεταξύ τους, είτε σε γλάστρες ή στο έδαφος, καθώς, μπορεί να χάσουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Όταν το καλλιεργείτε σε γλάστρα, για να την αποσυμφορήσετε αναποδογυρίστε τη γλάστρα, αφαιρώντας τη μπάλα του χώματος και χωρίζοντάς τη στη μέση. Μεταφέρετε ξανά μια μερίδα στο ίδιο δοχείο χρησιμοποιώντας φρέσκο ​​κόμποστ για φυτά.

Είναι καλύτερο να αγοράζετε μέντα ως νεαρά φυτά την άνοιξη. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα γεύσεων για να διαλέξετε, επομένως είναι υπέροχο να το αγοράσετε από κοντά, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τα αγαπημένα σας αρώματα.

Η μέντα και ο δυόσμος θα εξαπλωθούν παντού αν φυτευτούν στο έδαφος. Αντίθετα, φυτέψτε τη σε μια μεγάλη γλάστρα γεμάτη με κόμποστ ή σε έναν μεγάλο, κουβά χωρίς πάτο βυθισμένο στο χώμα με το χείλος πάνω από το επίπεδο του εδάφους για να αποτρέψετε τη διαφυγή βλαστών από την κορυφή. Στη μέντα αρέσει ο ήλιος ή η μερική σκιά. Ποτίστε τη πριν και μετά τη φύτευση.

Τα φύλλα μέντας και δυόσμου μπορούν να συλλεχθούν από τα τέλη της άνοιξης και τα μέσα του φθινοπώρου, πριν οι βλαστοί μαραθούν ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορείτε, επίσης, να τα καταψύξετε για χρήση το χειμώνα. Ψιλοκόβετε τα φύλλα και τα βάζετε σε μια παγοθήκη με λίγο νερό και μετά τα παγώνετε. Κάθε φορά που χρειάζεστε μέντα για μια συνταγή, απλά αφαιρέστε όσα παγάκια θέλετε και προσθέστε τα στο τηγάνι.

Άνηθος

Ο άνηθος δίνει ένα εξαιρετικό άρωμα σε ψάρια, αρνί, πατάτες και μπιζέλια. Βοηθά, επίσης, στην πέψη, βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος και έχει τα πρόσθετα οφέλη της μείωσης του οιδήματος και των κραμπών. Θα προσελκύσει, επίσης, χρήσιμα έντομα στον κήπο σας, όπως σφήκες και άλλα αρπακτικά έντομα.

Ο άνηθος είναι ένα ετήσιο ή διετές φυτό που καλλιεργείται εύκολα. Είναι ένα βότανο με ελκυστικό φύλλωμα φτέρης που έχει μια γλυκιά, φρέσκια γεύση που μοιάζει με μάραθο. Τα φύλλα είναι στα καλύτερά τους την άνοιξη και το καλοκαίρι, πριν ψηλώσει και γεμίσει με μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια. Τόσο τα άνθη όσο και οι αρωματικοί σπόροι είναι, επίσης, βρώσιμοι. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε πιάτα με ψάρια και αυγά, και φυσικά σε τουρσιά άνηθου ή μπορούν να τεμαχιστούν σε σούπες και σαλάτες.

Ο άνηθος μπορεί να σπαρθεί από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Δεν του αρέσει να διαταράσσονται οι ρίζες του ή να μεταφυτεύεται, γι’ αυτό σπείρτε το εκεί που πρόκειται να αναπτυχθεί, είτε σε μεγάλες γλάστρες είτε στο έδαφος.

Επιλέξτε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία με γόνιμο έδαφος. Σπέρνετε τους σπόρους αραιά σε βάθος 1 cm και σκεπάζετε ελαφρά με χώμα. Αραιώστε όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, σε απόσταση 15 cm μεταξύ τους. Μπορείτε, επίσης, να σπείρετε σε μεγάλες γλάστρες γεμάτες με κομπόστ για φυτά, χωρίς τύρφη. Αραιώστε όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χωρέσετε, σε απόσταση 10 cm μεταξύ τους.

Ποτίζετε τον άνηθο τακτικά, έτσι ώστε το χώμα ή το λίπασμα να μην στεγνώνει, ειδικά τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Αλλά, μην αφήσετε το χώμα να τα πνίξει. Σκαλίστε γύρω από νεαρά φυτά για να αποτρέψετε τα ζιζάνια να τα πνίξουν. Μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξετε με καλάμια ή κλαδάκια, όταν ψηλώσει ώστε να μην διαλυθούν.

Αποφύγετε την καλλιέργεια άνηθου κοντά σε μάραθο, καθώς και τα δύο μπορούν να διασταυρωθούν, με αποτέλεσμα να έχουν κακή γεύση.

Κόψτε τα φύλλα όπως απαιτείται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η τακτική συλλογή νεαρών φύλλων θα βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγικότητας και θα καθυστερήσει την ανθοφορία. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή μπορούν να καταψυχθούν ή να αποξηρανθούν για μελλοντική χρήση.

Για να στεγνώσετε τα φύλλα άνηθου, κρεμάστε τα κλωνάρια σε σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος για μερικές εβδομάδες. Όταν στεγνώσουν, πλήρως, αφαιρέστε τα φύλλα από τους μίσχους και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο. Τα μικροσκοπικά κίτρινα λουλούδια είναι βρώσιμα και μπορούν να πασπαλιστούν σε σαλάτες.

Οι σπόροι μπορούν να μαζευτούν στα τέλη του καλοκαιριού, όταν αρχίσουν να ωριμάζουν και να γίνονται καφέ, κόψτε ολόκληρους μίσχους και βάλτε το κεφάλι του σπόρου σε μια χάρτινη σακούλα και μετά κρεμάστε τους ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν και να πέσουν οι σπόροι. Αφαιρέστε τυχόν κομμάτια του στελέχους και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τους σπόρους σε αεροστεγές δοχείο. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλεσμένοι ή ολόκληροι.

Βασιλικός

Είτε επιλέξετε βασιλικό με μεγάλα φύλλα είτε μεγάλο μωβ γλυκό βασιλικό, αυτό το φυτό είναι δημοφιλές σε πολλές κουζίνες, αλλά είναι χαρακτηριστικό στην μαγειρική, όπως σε πίτσες, σαλάτες, σάλτσες και πέστο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο βασιλικός είναι εξαιρετικός για φύτευση μαζί με τις ντομάτες σας, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις ότι κάνει τις ντομάτες σας πιο γλυκιές. Ο βασιλικός έχει οφέλη για την υγεία από τα αντιοξειδωτικά και είναι μια άμυνα έναντι του χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Αυτό το δημοφιλές ετήσιο βότανο είναι εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους που σπέρνονται σε εσωτερικούς χώρους την άνοιξη ή ακόμα και από νεαρά φυτά που αγοράζονται στα σούπερ μάρκετ και παρέχει επαναλαμβανόμενες συγκομιδές όλο το καλοκαίρι. Όταν μεγαλώνετε από σπόρους, μπορείτε να επιλέξετε μια σειρά από γεύσεις, χρώματα και υφές φύλλων, από γλυκές, αρωματικές ιταλικές ποικιλίες έως πικάντικους βασιλικούς της Ταϊλάνδης.

Οι σπόροι φυτεύονται καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα του καλοκαιριού. Γεμίστε μια γλάστρα 7,5 εκ. με κομπόστ για σπόρους και σπείρετε μερικούς σπόρους από πάνω, οι περισσότεροι θα φυτρώσουν, οπότε σπείρετε μόνο λίγους περισσότερους σπόρους από αυτούς που χρειάζεστε. Καλύψτε με ένα λεπτό στρώμα βερμικουλίτη, ποτίστε απαλά και καλύψτε με μια διάφανη πλαστική σακούλα, στερεωμένη με μια ελαστική ταινία.

Μετά τη βλάστηση, αφαιρέστε τη σακούλα, τοποθετήστε σε ένα ζεστό, φωτεινό σημείο, όπως ένα ηλιόλουστο περβάζι και ποτίστε τακτικά για να διατηρείται το κόμποστ υγρό. Όταν είναι αρκετά μεγάλα και έχουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα, μεταφυτέψτε στη δική τους γλάστρα 7,5 cm γεμάτη με κόμποστ για φυτά.

Εάν δεν έχετε τον χρόνο ή τον χώρο να καλλιεργήσετε βασιλικό από σπόρους, μπορείτε απλά να αγοράσετε μια γλάστρα με βασιλικό από ένα σούπερ μάρκετ.

Διατηρήστε το βασιλικό σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να περάσει κάθε κίνδυνος παγετού και μετά βγάλτε ξανά σταδιακά για να εγκλιματιστεί στις εξωτερικές συνθήκες.

Επιλέξτε ένα ζεστό, ηλιόλουστο, προστατευμένο μέρος φύτευσης με καλά στραγγιζόμενο έδαφος ή μία γλάστρα γεμάτη με κομπόστ για φυτά. Μπορείτε να κρατήσετε ένα φυτό σε μια γλάστρα όλο το καλοκαίρι μετακινώντας το σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη γλάστρα κάθε φορά που οι ρίζες εμφανίζονται μέσα από τις τρύπες αποστράγγισης. Ο βασιλικός θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα δοχείο 20 εκατοστών. Μπορείτε, επίσης, να φυτέψετε βασιλικό σε θερμοκήπιο, όπου είναι καλός σύντροφος για τις ντομάτες.

Ο βασιλικός μισεί να έχει βρεγμένες ρίζες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε ποτίστε το πρωί αν είναι δυνατόν. Διατηρήστε το βασιλικό θαμνώδη και παραγωγικό συγκομίζοντας τακτικά τις άκρες των βλαστών και αφαιρέστε τυχόν λουλούδια που αρχίζουν να αναπτύσσονται. Ο βασιλικός θα μαραθεί στο τέλος του καλοκαιριού, μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Τα φύλλα βασιλικού μπορούν να μαζευτούν όλο το καλοκαίρι. Αφαιρέστε τα φύλλα, όπως απαιτείται ή περισσότερα εάν χρειάζονται πολλά φύλλα για να φτιάξετε πέστο ή σάλτσα. Εάν απαιτούνται μόνο λίγα φύλλα, αφαιρέστε τις κορυφές του βασιλικού για να ενθαρρύνετε την θαμνώδη ανάπτυξη.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα αρωματικό βότανο που είναι εξαιρετικό για να καρυκεύετε κρέατα, σάλτσες και λαχανικά. Προσοχή, όμως, γιατί το φασκόμηλο έχει την τάση να υπερισχύει άλλων γεύσεων. Το φασκόμηλο βοηθά, επίσης, στην ανακούφιση από κοψίματα, φλεγμονές και βοηθά σε προβλήματα μνήμης. Το φασκόμηλο είναι ένα εύκολο βότανο στην καλλιέργεια και στη φροντίδα του. Είναι υπέροχο στον κήπο σας για να προσελκύετε μέλισσες.

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει πολλά πιάτα με λαχανικά ή κρέας. Για την παρασκευή τσαγιού χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα. Το φασκόμηλο αγαπά ένα ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευμένο μέρος. Το φασκόμηλο, συνήθως, αγοράζεται ως έτοιμο φυτό από τα φυτώρια, αλλά μπορείτε να το καλλιεργήσετε από σπόρους ή να πάρετε μοσχεύματα. Η ανάπτυξη από σπόρους ή η λήψη μοσχευμάτων θα σημαίνει περισσότερο χρόνο μέχρι να έχετε φυτά έτοιμα για συγκομιδή.

Εάν αποφασίσετε να σπείρετε σπόρους, κάντε το σε μικρές γλάστρες την άνοιξη και καλύψτε με ένα λεπτό στρώμα περλίτη. Τοποθετήστε σε ένα μίνι θερμοκήπιο για να βλαστήσουν, μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να βλαστήσουν. Ποτίζετε τα φυτά τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, καθώς, το φασκόμηλο μισεί τις υγρές ρίζες.

Το κλάδεμα των φυτών μετά την ανθοφορία βοηθά στη διατήρηση ενός ελκυστικού σχήματος και ενθαρρύνει πολύ τη νέα ανάπτυξη. Σηκώστε τη γλάστρα από το πιατάκι το χειμώνα για να φύγει η υπερβολική υγρασία. Εάν φυτεύετε στον κήπο, σκάβετε σε ολόκληρη την περιοχή, αφαιρώντας τα ζιζάνια και ενσωματώνοντας άφθονη κοπριά ή κόμποστ. Επιλέξτε ένα μέρος προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους σε ηλιοφάνεια. Το φασκόμηλο μπορεί, επίσης, να φυτευτεί σε γλάστρες 20-45 cm με κομπόστ.

Καθώς, το φασκόμηλο είναι γενικά αειθαλές, τα φύλλα μπορούν να μαζευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αλλά η φρέσκια ανάπτυξη το καλοκαίρι έχει την καλύτερη γεύση. Μπορείτε να μαζέψετε ολόκληρους νεαρούς βλαστούς ή μεμονωμένα φύλλα.

Για να διασφαλίσετε ότι τα φύλλα παραμένουν σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προστατέψτε την κορυφαία ανάπτυξη από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες με ένα κάλυμμα καλλιέργειας. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορείτε, επίσης, να τα στεγνώσετε ή να τα καταψύξετε.

Για να στεγνώσετε το φασκόμηλο, κρεμάστε μερικά κλωνάρια σε ένα ζεστό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος. Όταν στεγνώσουν πλήρως, αποθηκεύστε τα φύλλα σε αεροστεγές βάζο. Για να καταψύξετε το φασκόμηλο, ψιλοκόψτε τα φύλλα και προσθέστε τα σε μια παγοθήκη, στη συνέχεια συμπληρώστε με νερό και παγώστε. Στη συνέχεια, μπορείτε απλά να προσθέσετε τους κύβους στη μαγειρική σας όποτε χρειάζεται.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο γευστικά βότανα και είναι εξαιρετικό για προσθήκη σε πουλερικά, κρέατα και λαχανικά. Στο δεντρολίβανο αρέσει λίγο στο ξηρό χώμα του, γι’ αυτό προσέξτε να μην το ποτίζετε υπερβολικά. Αν αφεθεί να ανθίσει, ένα φυτό δεντρολίβανου θα αναπτυχθεί σε θάμνο πλήρους μεγέθους.

Ένας ηλιόλουστος θάμνος του οποίου το άρωμα παραπέμπει στη Μεσόγειο, το δεντρολίβανο έχει φύλλα που μοιάζουν με βελόνες που μπορούν να μαζευτούν όλο το χρόνο. Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν κρέας, σούπες και πολλά άλλα πιάτα, ενώ τα κλωναράκια βουτηγμένα σε ελαιόλαδο του δίνουν μια ξεχωριστή γεύση. Το τσάι που παρασκευάζεται με την έγχυση κομμένων φύλλων σε βραστό νερό λέγεται ότι βοηθά στην πέψη.

Το δεντρολίβανο είναι καλύτερο να το αγοράσετε την άνοιξη ως έτοιμο φυτό. Φυτέψτε σε μια ηλιόλουστη, προστατευμένη θέση σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, μισεί τις υγρές ρίζες το χειμώνα. Εναλλακτικά, καλλιεργήστε σε γλάστρες 30-60 cm με κόμποστ για φυτά.

Είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά ποτίζεται τακτικά τα καλοκαίρια, ειδικά εάν καλλιεργείται σε γλάστρα. Ταΐστε το δεντρολίβανο με ένα ισορροπημένο λίπασμα αφού τελειώσει η ανθοφορία του. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να προσφέρετε στα φυτά σας κάποια προστασία σε σκληρούς χειμώνες και σε ιδιαίτερα κρύες περιοχές. Καλύψτε τα κλαδιά με κάλυμμα καλλιέργειας.

Για να διατηρήσετε το δεντρολίβανο συμπαγές, κόψτε τους μίσχους, αφού αρχίσουν να ξεθωριάζουν οι ανθοφορίες. Το δεντρολίβανο είναι αειθαλές, επομένως, μπορεί να συλλεχθεί όλο το χρόνο, αλλά η μαλακή νέα ανάπτυξη το καλοκαίρι έχει την καλύτερη γεύση. Κόψτε τους βλαστούς, όπως, απαιτείται, με στόχο να διατηρήσετε ένα ελκυστικό σχήμα για το φυτό.

Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα για μελλοντική χρήση.

Για να στεγνώσετε το δεντρολίβανο, κρεμάστε τα κλωνάρια σε ένα ζεστό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος. Όταν στεγνώσει τελείως, αφαιρέστε τα φύλλα και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα φυτό με λεπτή εμφάνιση και ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι το θυμάρι κήπου που έχει γκριζοπράσινα φύλλα και άρωμα μέντας και λεμονιού. Το αρωματικό φύλλωμα του θυμαριού θα γεμίσει με άρωμα τον αέρα μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα. Τα βρώσιμα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα για να αρωματίσουν σούπες, μαγειρευτά, ψάρια, κρέατα, λουκάνικα, γεμιστά και πιάτα λαχανικών.

Το θυμάρι μπορεί να αγορασθεί ως έτοιμο φυτό, αλλά είναι, επίσης, εύκολο να αναπτυχθεί από σπόρους. Στις αρχές της άνοιξης γεμίστε μικρές γλάστρες με κομπόστ και σκορπίστε λίγους σπόρους ελαφρά στην επιφάνεια. Καλύψτε με ένα ελαφρύ στρώμα κοσκινισμένου κομπόστ και νερό απαλά. Τοποθετήστε σε μίνι θερμοκήπιο για να φυτρώσει. Όταν είναι αρκετά μεγάλα για να τα χειριστείτε, μεταφυτέψτε σε μεμονωμένες γλάστρες.

Το θυμάρι μισεί το πολύ νερό και είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία. Βεβαιωθείτε ότι το θυμάρι στη γλάστρα δε στεγνώνει τελείως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μεγάλων θερμών και ξηρών περιόδων. Τοποθετήστε χαλίκι γύρω από το θυμάρι στο έδαφος για να προστατέψετε το φύλλωμα από το βρεγμένο χώμα.

Αφαιρέστε τα μαραμένα φύλλα του θυμαριού το φθινόπωρο για να αποτρέψετε τη σήψη. Προστατέψτε από την υπερβολική υγρασία του χειμώνα, τοποθετώντας το θυμάρι στη γλάστρα σε στεγνή θέση και ανασηκώστε τη γλάστρα για να επιτρέψετε στο χώμα να στραγγίζει ελεύθερα.

Φυτέψτε σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο σημείο στον κήπο. Απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος, γιατί θα σαπίσει τον χειμώνα εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό. Εάν το χώμα σας είναι πολύ βαρύ ή έχετε μικρό κήπο, καλλιεργήστε το θυμάρι σε γλάστρα.

Καθώς, το θυμάρι είναι αειθαλές, τα φύλλα μπορούν να μαζευτούν όλο το χρόνο, αλλά η μαλακή νέα ανάπτυξη το καλοκαίρι έχει την καλύτερη γεύση. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να κόψετε τους νεαρούς βλαστούς όποτε χρειάζεται, αλλά φροντίστε να μην χαλάσετε το σχήμα του φυτού. Η τακτική συγκομιδή βοηθά στο να διατηρείται το θυμάρι συμπαγές και θαμνώδες, με πολλά νέα φύλλα.

Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα για μελλοντική χρήση. Για να στεγνώσουν, κρεμάστε τα κλωνάρια σε ένα ζεστό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος. Όταν στεγνώσουν πλήρως, αποθηκεύστε τα φύλλα σε αεροστεγές βάζο.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος είναι ιδανικός για προσθήκη σε πικάντικα φαγητά, όπως μεξικάνικη, κινέζικη, νοτιοανατολική, ασιατική και ινδική κουζίνα. Το φυτό αναπτύσσεται νωρίς εποχιακά και δεν του αρέσει όταν το έδαφος γίνεται πολύ ζεστό. Αυτό το ανθεκτικό ετήσιο βότανο δημιουργεί μια όμορφη συστάδα φρέσκων πράσινων φύλλων σε ένα ηλιόλουστο ή μερικώς σκιερό σημείο, στο έδαφος ή σε ένα δοχείο. Συγγενής του μαϊντανού, ο κόλιανδρος καλλιεργείται για τα πικάντικα φύλλα του καθώς και τους αρωματικούς σπόρους του, που χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν τα κάρυ.

Οι σπόροι μπορούν να σπαρθούν σε εξωτερικούς χώρους από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, σε ένα ηλιόλουστο ή ελαφρά σκιερό μέρος σε εδάφη ελεύθερης στράγγισης. Μπορείτε, επίσης, να σπείρετε σε γλάστρες με κομπόστ. Σκορπίζετε τους σπόρους αραιά, σκεπάζετε με λίγο χώμα ή λίπασμα και ποτίζετε απαλά. Η βλάστηση διαρκεί από μία έως τρεις εβδομάδες. Σπέρνετε μικρές παρτίδες κάθε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για σταθερή παροχή φύλλων από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά. Μπορείτε να επεκτείνετε τη συγκομιδή των φύλλων σας μέχρι τις αρχές του χειμώνα, σπέρνοντας παρτίδες το φθινόπωρο σε μίνι θερμοκήπιο.

Όταν καλλιεργείτε κόλιανδρο με σπόρους, σπείρετε στον ήλιο την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε ότι οι σπόροι ωριμάζουν και αραιώστε σε απόσταση 10 cm μεταξύ τους για να δώσετε στα φυτά χώρο να ωριμάσουν. Διατηρήστε το έδαφος ή το κομπόστ υγρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Οι ξηρές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη άνθηση.

Ο κόλιανδρος δε χρειάζεται κανονικά σίτιση, αλλά η περιστασιακή εφαρμογή μιας ισορροπημένης υγρής τροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφοδοσία. Εάν δεν έχετε το χρόνο ή τον χώρο να μεγαλώσετε από σπόρους ή θέλετε μόνο μερικά φυτά, μπορείτε να αγοράσετε γλάστρα με κόλιανδρο σε φυτώρια και σούπερ μάρκετ. Αυτά μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικούς χώρους σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στο έδαφος από την άνοιξη και μετά. Ποτίστε καλά τα φυτά, τόσο πριν όσο και μετά τη φύτευση.

Τα φύλλα, τα άνθη και οι σπόροι του κόλιανδρου είναι όλα εδώδιμα και μπορούν να συλλεχθούν από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά. Διαλέξτε τα φύλλα όταν είναι νεαρά και χρησιμοποιήστε φρέσκα ή καταψύξτε για αργότερα. Το τακτικό μάζεμα ενθαρρύνει τη βλάστηση περισσότερων φύλλων. Όταν τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν, είτε μαζέψτε τα άνθη για να τα προσθέσετε σε σαλάτες είτε αφήστε τα να σχηματίσουν σπόρους.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι πολύ γευστικός και αρωματικός, και μαζί με τον γλυκάνισο είναι βασικό συστατικό του αψεντιού. Ο μάραθος είναι εγγενής στην περιοχή της Μεσογείου και είναι καλύτερος σε ξηρά εδάφη κοντά στον ωκεανό ή στις όχθες ποταμών. Τα έντονα αρωματισμένα φύλλα του μάραθου είναι παρόμοια σε σχήμα με τον άνηθο. Ο βολβός μπορεί να σοταριστεί ή στη σχάρα ή να καταναλωθεί ωμός. Οι βολβοί μάραθου χρησιμοποιούνται για γαρνιτούρες ή μερικές φορές προστίθενται σε σαλάτες.

Ο μάραθος καλλιεργείται ως πολυετές φυτό, με αρωματικά, φτερωτά φύλλα και ψηλά κεφάλια κίτρινων λουλουδιών στις αρχές του καλοκαιριού. Κάθε μέρος του φυτού έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που μοιάζει με γλυκάνισο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και μαγειρική, ιδιαίτερα με ψάρι. Τα άνθη είναι ελκυστικά για μια σειρά από ωφέλιμα έντομα.

Στο μάραθο δεν αρέσει να διαταράσσονται οι ρίζες του ή να μεταφυτεύονται, γι’ αυτό είναι καλύτερο να σπέρνεται εκεί που πρόκειται να αναπτυχθεί, σε γλάστρες ή στο έδαφος.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, τότε σπείρετε μεμονωμένα σε μονάδες από νωρίς την άνοιξη. Μεταφυτέψτε τα νεαρά φυτά μάραθου πολύ προσεκτικά σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς, να διαταράξετε τη ρίζα.

Μπορείτε να σπείρετε σπόρους σε εξωτερικούς χώρους από τα μέσα της άνοιξης, σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο σημείο σε ελαφρύ έδαφος με ελεύθερη αποστράγγιση. Αραιώστε τα σπορόφυτα, καθώς, μεγαλώνουν, χρησιμοποιώντας τα σε σαλάτες. Η απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 cm μεταξύ των φυτών.

Μπορείτε, επίσης, να σπείρετε σε μεγάλες γλάστρες με κομπόστ. Εάν τα τοποθετήσετε σε γλάστρες, επιλέξτε μικρότερες ποικιλίες.

Ο μάραθος είναι ανεκτικός στην ξηρασία μόλις δημιουργηθεί, επομένως, δε χρειάζεται πότισμα. Απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, εκτός από την αφαίρεση των νεκρών στελεχών στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Ο μάραθος μαραίνεται φυσικά το φθινόπωρο και μετά ξαναβγάζει βλαστούς την άνοιξη.

Εάν αφήσετε τους σπόρους να πέσουν, ο μάραθος, συνήθως, φυτρώνει εύκολα από μόνος του. Αφαιρέστε λοιπόν τους σπόρους ή τα ξεθωριασμένα λουλούδια εάν δε θέλετε περισσότερα φυτά. Φυτέψτε αγορασμένα φυτά στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε τις ρίζες.

Επιλέξτε ένα προστατευμένο, ηλιόλουστο σημείο και ποτίστε τα φυτά καλά πριν και μετά τη φύτευση. Δημιουργούν μεγάλα, ψηλά φυτά, οπότε δώστε τους άφθονο χώρο, με τουλάχιστον 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών.

Συγκομίστε κλαδάκια φύλλων όπως απαιτείται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Τα λουλούδια μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες και οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκοι τους καλοκαιρινούς μήνες ή αποξηραμένοι για μελλοντική χρήση.

Για να στεγνώσουν οι σπόροι, κόψτε ολόκληρες κεφαλές σπόρου στα τέλη του καλοκαιριού όταν ωριμάσουν. Τοποθετήστε σε χαρτοσακούλα μέχρι να στεγνώσουν και να πέσουν οι σπόροι. Στη συνέχεια αποθηκεύστε τους σπόρους σε αεροστεγές δοχείο.

Τα φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας θα σας αναζωογονήσουν. Όλοι πιστεύουν ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε τις δικές σας σοδιές ξεκινώντας από το φθινόπωρο.

Ακόμα κι αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα πόλης με περιορισμένο χώρο και ηλιακό φως, πολλά είδη είναι εξίσου δυνατά για να καλλιεργήσετε, ειδικά βότανα και μικρά λαχανικά, όπως φασόλια και λαχανικά με ρίζα, όπως παντζάρια, καρότα και κρεμμύδια, ακόμη και ντοματίνια. Υπάρχουν πολλά βότανα και μερικά λαχανικά που ευδοκιμούν σε μπαλκόνια και περβάζια.

Τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα και συμπληρώματα διατροφής για τη υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Ελαιώδεις φυτικές τροφές

Θεραπεία Καρκίνου του Μαστού με φυσικούς τρόπους

Τι περιέχουν τα φυσικά καλλυντικά και είναι υγιεινά

Κόλπα για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά

Εμπιστευτείτε την υγεία σας στις βιταμίνες

Τα οφέλη στην υγεία από το αρωματικό κερί χαμομηλιού

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο δάφνης

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο αρκεύθου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κάνναβης

Υψηλής ποιότητας καλλυντικά για το δέρμα σας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύμφυτο

Ο άνθρωπος πάνω απ΄όλα στην ιατρική

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες χλωρίδες του κόσμου

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε καθημερινά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠαγωμένος ώμος
Επόμενο άρθροΠαλινδρόμηση χολής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ