Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παλινδρόμηση χολής

Η παλινδρόμηση χολής συμβαίνει, όταν αυτή επανέρχεται στο στομάχι και στον οισοφάγο.

Η παλινδρόμηση της χολής εμφανίζεται όταν αυτή παλινδρομεί στο στομάχι σας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι σας, τον οισοφάγο.

Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να συνοδεύει την παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου, στον οισοφάγο. Η γαστρική παλινδρόμηση μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή του οισοφαγικού ιστού.

Σε αντίθεση με την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος, η παλινδρόμηση της χολής δε μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος. Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι παρόμοια και οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα.

Τα σημεία και συμπτώματα της παλινδρόμησης της χολής είναι:

  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να είναι σοβαρός
  • Συχνές καούρες, μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας που μερικές φορές εξαπλώνεται στο λαιμό σας, μαζί με μια ξινή γεύση στο στόμα σας
  • Ναυτία
  • Έμετος ενός πρασινοκίτρινου υγρού
  • Περιστασιακά, βήχας ή βραχνάδα
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους

ΑΙΤΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Η χολή είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπών και για την αποβολή των κατεστραμμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων και ορισμένων τοξινών από το σώμα σας. Η χολή παράγεται στο συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.

Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει έστω και μια μικρή ποσότητα λίπους δίνει σήμα στη χοληδόχο κύστη σας να απελευθερώσει τη χολή, η οποία ρέει μέσω ενός μικρού σωλήνα στο πάνω μέρος του λεπτού εντέρου σας, το δωδεκαδάκτυλο.

Η χολή και η τροφή αναμειγνύονται στο δωδεκαδάκτυλο και εισέρχονται στο λεπτό έντερο. Η πυλωρική βαλβίδα, ένας μυϊκός δακτύλιος που βρίσκεται στην έξοδο του στομάχου σας, συνήθως, ανοίγει μόνο ελαφρά, αρκετά για να απελευθερώσει περίπου 3,75 χιλιοστόλιτρα ή λιγότερο υγροποιημένο φαγητό κάθε φορά, αλλά όχι αρκετό για να επιτρέψει στους πεπτικούς χυμούς να παλινδρομήσουν στο στομάχι.

Σε περιπτώσεις παλινδρόμησης της χολής, η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και η χολή γυρνάει στο στομάχι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.

Η χολή και τα οξέα του στομάχου μπορεί να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο όταν μια άλλη μυϊκή βαλβίδα, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δε λειτουργεί σωστά. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χωρίζει τον οισοφάγο και το στομάχι. Η βαλβίδα κανονικά ανοίγει αρκετά για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει στο στομάχι. Αλλά εάν η βαλβίδα εξασθενήσει ή χαλαρώσει, η χολή μπορεί να παλινδρομήσεις στον οισοφάγο.

Η παλινδρόμηση της χολής μπορεί να προκληθεί από:

  • Χειρουργικές επιπλοκές. Η χειρουργική επέμβαση στομάχου, συμπεριλαμβανομένης της ολικής ή μερικής αφαίρεσης του στομάχου και της χειρουργικής επέμβασης γαστρικής παράκαμψης για απώλεια βάρους, είναι υπεύθυνη για την περισσότερη παλινδρόμηση της χολής.
  • Πεπτικά έλκη. Ένα πεπτικό έλκος μπορεί να φράξει την πυλωρική βαλβίδα έτσι ώστε να μην ανοίγει ή κλείνει σωστά. Η στάση της τροφής στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γαστρική πίεση και να επιτρέψει στη χολή και στο στομαχικό οξύ να επανέλθουν στον οισοφάγο.
  • Χειρουργική χοληδόχου κύστης. Οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη τους έχουν σημαντικά μεγαλύτερη παλινδρόμηση της χολής από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει αυτή τη χειρουργική επέμβαση.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Η γαστρίτιδα από παλινδρόμηση της χολής συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Ο συνδυασμός παλινδρόμησης χολής και παλινδρόμησης οξέος αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο των ακόλουθων επιπλοκών:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Αυτή η κατάσταση, η οποία προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή του οισοφάγου, οφείλεται τις περισσότερες φορές σε περίσσεια οξέος, αλλά η χολή μπορεί να αναμιχθεί με το οξύ. Η χολή, συχνά, συμβάλλει στη ΓΟΠΝ όταν οι άνθρωποι ανταποκρίνονται ατελώς ή καθόλου στα ισχυρά φάρμακα καταστολής του οξέος.
  • Οισοφάγος Barrett. Αυτή η σοβαρή πάθηση μπορεί να συμβεί όταν η μακροχρόνια έκθεση στα οξέα του στομάχου ή στη χολή, καταστρέφει τον ιστό στο κάτω μέρος του οισοφάγου. Τα κατεστραμμένα κύτταρα του οισοφάγου έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν καρκινικά.
  • Καρκίνος του οισοφάγου. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της παλινδρόμησης οξέος και της παλινδρόμησης της χολής και του καρκίνου του οισοφάγου, ο οποίος μπορεί να μη διαγνωστεί μέχρι να είναι αρκετά προχωρημένος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Μια περιγραφή των συμπτωμάτων και η λήψη του ιατρικού ιστορικού είναι, συνήθως, αρκετή ώστε ο γιατρός σας να διαγνώσει ένα πρόβλημα παλινδρόμησης. Αλλά η διάκριση μεταξύ παλινδρόμησης οξέος και παλινδρόμησης χολής είναι δύσκολη και απαιτεί περαιτέρω έλεγχο. Είναι, επίσης, πιθανό να κάνετε εξετάσεις για να ελέγξετε για βλάβη στον οισοφάγο και το στομάχι σας, καθώς και για προκαρκινικές αλλαγές.

Οι δοκιμές είναι:

  • Ενδοσκόπηση. Ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα περνάει στο λαιμό. Το ενδοσκόπιο μπορεί να δείξει ότι υπάρχει χολή, πεπτικά έλκη ή φλεγμονή στο στομάχι και τον οισοφάγος. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να λάβει δείγματα ιστού για να εξετάσει για οισοφάγο Barrett ή καρκίνο του οισοφάγου.
  • Εξετάσεις γαστρικού οξέος. Αυτές οι δοκιμές χρησιμοποιούν έναν ανιχνευτή μέτρησης οξέος για να προσδιορίσουν πότε και για πόσο καιρό το οξύ παλινδρομεί στον οισοφάγο σας. Οι εξετάσεις οξέος μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να αποκλείσει την παλινδρόμηση οξέος, αλλά όχι την παλινδρόμηση της χολής. Σε μια δοκιμή, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με έναν καθετήρα στο άκρο περνά μέσα από τη μύτη στον οισοφάγο. Ο ανιχνευτής μετρά τα οξέα στον οισοφάγο για μια περίοδο 24 ωρών.
  • Οισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτή η δοκιμή μετρά εάν τα αέρια ή τα υγρά παλινδρομούν στον οισοφάγο. Η οισοφαγική εξέταση χρησιμοποιεί έναν καθετήρα που τοποθετείται στον οισοφάγο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Οι προσαρμογές του τρόπου ζωής και τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά για την παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο, αλλά η παλινδρόμηση της χολής είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

  • Ουρσοδεοξυχολικό οξύ. Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.
  • Σουκραλφάτη. Αυτό το φάρμακο μπορεί να σχηματίσει μια προστατευτική επικάλυψη που προστατεύει την επένδυση του στομάχου και του οισοφάγου από την παλινδρόμηση της χολής.
  • Δεσμευτές χολικών οξέων. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν δεσμευτές χολικών οξέων, που διαταράσσουν την κυκλοφορία της χολής, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από άλλες θεραπείες. Οι παρενέργειες, όπως τα φουσκώματα, μπορεί να είναι σοβαρές.

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση εάν τα φάρμακα αποτύχουν να μειώσουν τα σοβαρά συμπτώματα ή υπάρχουν προκαρκινικές αλλαγές στο στομάχι ή τον οισοφάγο σας.

Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να είναι πιο επιτυχημένοι από άλλους, επομένως φροντίστε να συζητήσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με το γιατρό σας.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική εκτροπής. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου χειρουργικής επέμβασης, ένας γιατρός δημιουργεί μια νέα σύνδεση για την παροχέτευση της χολής πιο κάτω στο λεπτό έντερο, εκτρέποντας τη χολή μακριά από το στομάχι.
  • Χειρουργική κατά της παλινδρόμησης. Το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται πιο κοντά στον οισοφάγο τυλίγεται και στη συνέχεια ράβεται γύρω από τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη βαλβίδα και μπορεί να μειώσει την παλινδρόμηση οξέος.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ

Σε αντίθεση με την παλινδρόμηση οξέος, η παλινδρόμηση της χολής δε φαίνεται να σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής.

Επειδή, όμως πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν παλινδρόμηση οξέος και παλινδρόμηση χολής, τα συμπτώματά σας μπορεί να ανακουφιστούν από αλλαγές στον τρόπο ζωής:

  • Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει την παραγωγή οξέος του στομάχου και στεγνώνει το σάλιο, το οποίο βοηθά στην προστασία του οισοφάγου.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα. Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων μειώνει την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, συμβάλλοντας στο να αποτραπεί το άνοιγμα της βαλβίδας σε λάθος χρόνο.
  • Μείνετε όρθιοι μετά το φαγητό. Μετά από ένα γεύμα, η αναμονή δύο με τρεις ώρες πριν ξαπλώσετε αφήνει χρόνο για να αδειάσει το στομάχι σας.
  • Περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα. Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι σας.
  • Αποφύγετε τα προβληματικά τρόφιμα και τα ποτά. Ορισμένες τροφές αυξάνουν την παραγωγή οξέος του στομάχου και μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν τα καφεϊνούχα και ανθρακούχα ποτά, τη σοκολάτα, τροφές και χυμούς εσπεριδοειδών, σάλτσες με βάση το ξύδι, κρεμμύδια, τρόφιμα με βάση την ντομάτα, πικάντικα τρόφιμα και μέντα.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και ερεθίζει τον οισοφάγο.
  • Χάστε το περιττό βάρος. Η καούρα και η παλινδρόμηση οξέος είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν το υπερβολικό βάρος ασκεί πρόσθετη πίεση στο στομάχι σας.
  • Σηκώστε το κρεβάτι σας. Ο ύπνος με το πάνω μέρος του σώματός σας ανασηκωμένο κατά 10 έως 15 εκατοστά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων παλινδρόμησης. Να σηκώνετε το κεφάλι του κρεβατιού σας ή να κοιμάστε με επιπλέον μαξιλάρια.
  • Χαλαρώστε. Όταν είστε υπό πίεση, η πέψη επιβραδύνεται, επιδεινώνοντας, πιθανώς τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμός ή γιόγκα, μπορεί να βοηθήσουν.

Πολλοί άνθρωποι με συχνά προβλήματα στο στομάχι, όπως καούρες, χρησιμοποιούν εναλλακτικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ