Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΡεβίθια με κουνουπίδι και κάρυ

Ρεβίθια με κουνουπίδι και κάρυ

Νόστιμα και υγιεινά ρεβίθια με κουνουπίδι και κάρυ

Ρεβίθια με κουνουπίδι και κάρυ

ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φυλλικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ (ΤΖΙΝΤΖΕΡ): Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσια σε βιταµίνη C.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

Ρεβίθια με κουνουπίδι και κάρυ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κουταλιά της σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κόκκινη βιολογική πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βιολογικό τζίντζερ, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρό κεφάλι βιολογικό κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκίτσες

2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό τσίλι σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κόλιανδρος

3 κουταλιές της σούπας βιολογική πάστα κόκκινο κάρυ

400 γραμμάρια βιολογικό γάλα καρύδας

1 βιολογικό λάιμ κομμένο στη μέση

800 γραμμάρια βιολογικά ρεβίθια βρασμένα

1 ½ φλιτζάνι βιολογικός αρακάς κατεψυγμένος

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Βιολογικό ρύζι στον ατμό, για το σερβίρισμα, προαιρετικά

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός κόλιανδρος

4 βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο και σοτάρετε, περίπου 1 λεπτό.
  2. Προσθέστε το κουνουπίδι και ανακατέψτε καλά να ενωθούν. Ρίξτε τη σκόνη τσίλι, τον κόλιανδρο και την πάστα κόκκινου κάρυ και μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να καραμελώνει, περίπου 1 λεπτό.
  3. Ρίξτε το γάλα καρύδας και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε να σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι, για 8 με 10 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε το καπάκι και στύψτε το χυμό λάιμ στο κάρυ, ανακατεύοντας καλά να ενωθούν. Προσθέτετε τα ρεβίθια και τον αρακά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει ξανά.
  5. Σερβίρετε με ρύζι, αν θέλετε. Γαρνίρετε κάθε μερίδα με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κόλιανδρο και 1 κουταλιά της σούπας κρεμμύδι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Χούμους

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Διατροφή για την οστεοαρθρίτιδα

Υγιεινά σνακ για όλους

Σάντουιτς για μεσημεριανό ή βραδινό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια

Βιγκανισμός

Καστανό ρύζι με ρεβίθια

Η διατροφική αξία που έχουν τα όσπρια

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Ψευδάργυρος

Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς

Πώς πρέπει να τρώτε τα όσπρια

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Διατροφή για όσους έχουν αυξημένο ουρικό οξύ

Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Τροφή για το αίμα

Μυστικά για τα όσπρια

Η δάφνη

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τις φακές

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Όσπρια

Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Μεσογειακή δίαιτα

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου

Δίαιτα οικονομική

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Ρεβίθια στιφάδο

Ρεβιθόσουπα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Ρεβίθια με σπανάκι και τζίντζερ

Πατατοσαλάτα με ρεβίθια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ