Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καρκίνος οστών

Ο καρκίνος οστών μπορεί να ξεκινήσει ως όγκος σε ένα οστό ή μπορεί να εξαπλωθεί στο οστό από άλλη περιοχή.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος οστών μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε οστό του σώματος, αλλά, πιο συχνά, επηρεάζει τη λεκάνη ή τα μακρά οστά στα χέρια και τα πόδια. Ο καρκίνος οστών είναι σπάνιος και αποτελεί λιγότερο από το 1 τοις εκατό όλων των καρκίνων. Στην πραγματικότητα, οι μη καρκινικοί όγκοι των οστών είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από τους καρκινικούς.

Ο όρος καρκίνος οστών δεν περιλαμβάνει καρκίνους που ξεκινούν αλλού στο σώμα και εξαπλώνονται στα οστά. Αντίθετα, αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται από το σημείο από όπου ξεκίνησαν, όπως ο καρκίνος του μαστού που έχει δώσει μετάσταση στα οστά.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου οστών εμφανίζονται, κυρίως, σε παιδιά, ενώ άλλοι επηρεάζουν, κυρίως, τους ενήλικες. Η χειρουργική αφαίρεση είναι η πιο συχνή θεραπεία, αλλά μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η απόφαση για τη χρήση χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας βασίζεται στον τύπο του καρκίνου των οστών που αντιμετωπίζεται.

Τύποι πρωτοπαθών καρκίνων οστών:

  • Χονδροσάρκωμα
  • Σάρκωμα Ewing
  • Οστεοσάρκωμα

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΣΤΩΝ

Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου των οστών είναι:

  • Οστικοί πόνοι
  • Οίδημα και ευαισθησία κοντά στην πληγείσα περιοχή του οστού
  • Εξασθενημένα οστά και κατάγματα
  • Κούραση
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πόνο στα οστά που:

  • Έρχεται και φεύγει
  • Γίνεται χειρότερος τη νύχτα
  • Δε βοηθούν τα παυσίπονα

ΑΙΤΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΣΤΩΝ

Η αιτία των περισσότερων καρκίνων των οστών είναι άγνωστη. Ένας μικρός αριθμός καρκίνων των οστών έχει συνδεθεί με κληρονομικούς παράγοντες, ενώ άλλοι σχετίζονται με προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία. Οι καρκίνοι οστών αναλύονται σε ξεχωριστούς τύπους με βάση τον τύπο του κυττάρου όπου ξεκίνησε ο καρκίνος.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου των οστών είναι:

  • Οστεοσάρκωμα. Το οστεοσάρκωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των οστών. Σε αυτόν τον όγκο, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν οστά. Αυτή η ποικιλία καρκίνου των οστών εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, στα οστά του ποδιού ή του χεριού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οστεοσαρκώματα μπορεί να εμφανιστούν έξω από τα οστά.
  • Χονδροσάρκωμα. Το χονδροσάρκωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου των οστών. Σε αυτόν τον όγκο, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν χόνδρο. Το χονδροσάρκωμα εμφανίζεται, συνήθως, στη λεκάνη, τα πόδια ή τα χέρια σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Σάρκωμα Ewing. Οι όγκοι του σαρκώματος Ewing εμφανίζονται συχνότερα στη λεκάνη, τα πόδια ή τα χέρια παιδιών και νεαρών ενηλίκων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΣΤΩΝ

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο οστών, αλλά οι γιατροί έχουν βρει ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο, όπως:

  • Κληρονομικά γενετικά σύνδρομα. Ορισμένα σπάνια γενετικά σύνδρομα που περνούν από οικογένειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου των οστών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Li-Fraumeni και των κληρονομικών δυστροφιών αμφιβληστροειδούς.
  • Νόσος Paget των οστών. Η νόσος του Paget των οστών, που εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των οστών αργότερα.
  • Ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο. Η έκθεση σε μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, όπως αυτές που δίνονται κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των οστών στο μέλλον.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΣΤΩΝ

Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της θέσης και του μεγέθους των όγκων των οστών και εάν οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι τύποι απεικονιστικών εξετάσεων που συνιστώνται εξαρτώνται από τα μεμονωμένα σημεία και τα συμπτώματά σας.

  • Ακτινογραφίες οστών
  • Αξονική Τομογραφία (CT) με οστικά παράθυρα
  • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI)
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET)
  • Βιοψίες με βελόνα ή χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία για την αφαίρεση δείγματος ιστού από τον όγκο για εργαστηριακό έλεγχο. Η εξέταση μπορεί να δώσει πληροφορίες στο γιατρό σας εάν ο ιστός είναι καρκινικός και, εάν ναι, τι τύπο καρκίνου έχετε. Μπορεί, επίσης να αποκαλύψει εάν τα κύτταρα του όγκου αναπτύσσονται γρήγορα ή αργά.

Οι τύποι βιοψίας που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν:

  • Εισαγωγή μιας βελόνας μέσω του δέρματός σας και σε έναν όγκο. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας με βελόνα, ο γιατρός σας εισάγει μια λεπτή βελόνα μέσω του δέρματός σας και την οδηγεί στον όγκο. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί τη βελόνα για να αφαιρέσει μικρά κομμάτια ιστού από τον όγκο.
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση. Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής βιοψίας, ο γιατρός σας κάνει μια τομή μέσω του δέρματός σας και αφαιρεί είτε ολόκληρο τον όγκο είτε ένα τμήμα του. Ο προσδιορισμός του τύπου της βιοψίας που χρειάζεστε και των λεπτομερειών για το πώς πρέπει να εκτελεστεί απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό από την ιατρική ομάδα. Οι γιατροί πρέπει να πραγματοποιήσουν τη βιοψία με τρόπο που δε θα παρεμποδίσει τη μελλοντική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου των οστών. Για το λόγο αυτό, ζητήστε από το γιατρό σας μια παραπομπή σε μια ομάδα γιατρών με μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία όγκων των οστών πριν από τη βιοψία.

Εάν ο γιατρός επιβεβαιώσει μια διάγνωση καρκίνου των οστών, προσπαθεί να προσδιορίσει την έκταση του καρκίνου, γιατί αυτό θα καθοδηγήσει τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:

  • Το μέγεθος του όγκου
  • Πόσο γρήγορα μεγαλώνει ο καρκίνος
  • Ο αριθμός των οστών που επηρεάζονται, όπως οι παρακείμενοι σπόνδυλοι στη σπονδυλική στήλη
  • Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος

Τα στάδια του καρκίνου των οστών υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 0 έως IV. Τα χαμηλότερα στάδια δείχνουν ότι ο όγκος είναι πρωιμότερος και λιγότερο επιθετικός. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΣΤΩΝ

Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο των οστών βασίζονται στον τύπο του καρκίνου που έχετε, το στάδιο του καρκίνου, τη συνολική υγεία και τις προτιμήσεις σας. Διαφορετικοί καρκίνοι των οστών ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες και οι γιατροί μπορούν να σας βοηθήσουν να σας καθοδηγήσουν στο τι είναι καλύτερο για τον καρκίνο που έχετε. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι των οστών αντιμετωπίζονται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μερικοί με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και κάποιοι με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση ολόκληρου του καρκινικού όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές για την αφαίρεση του όγκου σε ένα μόνο κομμάτι, μαζί με ένα μικρό τμήμα υγιούς ιστού που τον περιβάλλει. Ο χειρουργός αντικαθιστά το χαμένο οστό με λίγο οστό από άλλη περιοχή του σώματος, με υλικό από τράπεζα οστών ή με ένα ανταλλακτικό από μέταλλο και σκληρό πλαστικό.

Οι καρκίνοι των οστών που είναι πολύ μεγάλοι ή βρίσκονται σε ένα περίπλοκο σημείο του οστού μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους ενός άκρου. Καθώς, έχουν αναπτυχθεί άλλες θεραπείες, ο ακρωτηριασμός γίνεται λιγότερο συχνός. Εάν χρειάζεται ακρωτηριασμός, πιθανότατα θα σας τοποθετήσουν ένα τεχνητό μέλος και θα περάσετε από εκπαίδευση για να μάθετε να εκτελείτε τις καθημερινές εργασίες χρησιμοποιώντας το νέο σας άκρο.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά αντικαρκινικά φάρμακα, που, συνήθως, χορηγούνται μέσω μιας φλέβας, για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος θεραπείας λειτουργεί καλύτερα για ορισμένες μορφές καρκίνου των οστών παρά για άλλες. Για παράδειγμα, η χημειοθεραπεία γενικά δεν είναι πολύ αποτελεσματική για το χονδροσάρκωμα, αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing.

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι ενώ ένα ειδικό μηχάνημα κινείται γύρω σας και στοχεύει τις ακτίνες ενέργειας σε στοχευμένα σημεία του σώματός σας. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται, συχνά, πριν από μια επέμβαση, επειδή μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο και να διευκολύνει την αφαίρεσή του. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας ότι ο ακρωτηριασμός θα είναι απαραίτητος.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με καρκίνο των οστών που ο καρκίνος δε μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν απομείνει. Για τα άτομα με προχωρημένο καρκίνο οστών, η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο σημείων και συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο οστών, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου των οστών, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο αρχαιότερος όγκος

Αποφύγετε το φθόριο

Φθόριο και υγεία

Τα καρκινικά μονοπάτια των σαρκωμάτων

Ινώδης δυσπλασία των οστών

Σάρκωμα Ewing

Χόρδωμα

Οστεοσάρκωμα

Νόσος Paget των οστών

Υγεία των οστών

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Πολλαπλούν μυέλωμα

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Καρκίνος προστάτη

Χρήσιμες συμβουλές για τα διφωσφωνικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ