Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓυναικολογίαΛοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ

Λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ

Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ από μόνο του δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά, συνήθως, διαγιγνώσκεται αν γίνει βιοψία μαστού για κάποιο άλλο λόγο.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ (LCIS) είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται μη φυσιολογικά κύτταρα στους αδένες γάλακτος, τους λοβούς, του μαστού. Το λοβιακό καρκίνωμα in situ δεν είναι καρκίνος. Αλλά, η διάγνωση δείχνει ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.

Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ, συνήθως, δεν εμφανίζεται στις μαστογραφίες. Η πάθηση ανακαλύπτεται, συχνότερα, ως αποτέλεσμα βιοψίας μαστού που γίνεται για άλλο λόγο, όπως ένα ύποπτο εξόγκωμα μαστού ή μια μη φυσιολογική μαστογραφία. Οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διηθητικό καρκίνο του μαστού σε κάθε στήθος. Εάν διαγνωστείτε με λοβιακό καρκίνωμα in situ, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυξημένο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του μαστού και μπορεί να σας ζητήσει να εξετάσετε ιατρικές θεραπείες για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του μαστού.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΟΒΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟς ΜΑΣΤΟΥ IN SITU

Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα. Αντίθετα, ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει τυχαία ότι έχετε λοβιακό καρκίνωμα in situ, για παράδειγμα, μετά από βιοψία για την αξιολόγηση ενός όγκου του μαστού ή μιας ανώμαλης περιοχής που βρέθηκε σε μια μαστογραφία. Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο στήθος σας, όπως ένα εξόγκωμα, μια περιοχή διογκωμένου ή με άλλο τρόπο ασυνήθιστο δέρμα, μια παχύρρευστη περιοχή κάτω από το δέρμα ή εκκρίσεις από τη θηλή.

Ρωτήστε το γιατρό σας πότε πρέπει να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνεται. Οι περισσότερες ομάδες συνιστούν να εξετάσετε το ενδεχόμενο ρουτίνας προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ξεκινώντας από τα 40 σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς.

ΑΙΤΙΑ ΛΟΒΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΟΥ IN SITU

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ. Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ ξεκινά όταν τα κύτταρα σε έναν αδένα που παράγει γάλα ενός μαστού αναπτύσσουν γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν τα κύτταρα να φαίνονται ανώμαλα. Τα μη φυσιολογικά κύτταρα παραμένουν στο λοβό και δεν επεκτείνονται ούτε εισβάλλουν στον κοντινό ιστό του μαστού.

Εάν ανιχνευτεί λοβιακό καρκίνωμα in situ σε βιοψία μαστού, δε σημαίνει ότι έχετε καρκίνο. Αλλά το να έχετε λοβιακό καρκίνωμα in situ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καθιστά πιο πιθανό να αναπτύξετε διηθητικό καρκίνο του μαστού.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με λοβιακό καρκίνωμα in situ πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με λοβιακό καρκίνωμα in situ, 20 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 80 δε θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες γενικά πιστεύεται ότι είναι 12 τοις εκατό. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 γυναίκες στο γενικό πληθυσμό, 12 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Ο ατομικός σας κίνδυνος καρκίνου του μαστού βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Μιλήστε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε καλύτερα τον προσωπικό σας κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΟΒΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΟΥ IN SITU

Το λοβιακό καρκίνωμα in situ μπορεί να υπάρχει στον έναν ή και στους δύο μαστούς, αλλά, συνήθως, δεν είναι ορατό στη μαστογραφία. Η πάθηση, συνήθως, διαγιγνώσκεται ως τυχαίο εύρημα όταν κάνετε βιοψία για να αξιολογήσετε κάποια άλλη περιοχή ανησυχίας στο στήθος σας.

Οι τύποι βιοψίας μαστού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

 • Βιοψία με βελόνα ή Core Biopsy. Ένας ακτινολόγος ή χειρουργός χρησιμοποιεί μια λεπτή, κούφια βελόνα για να αφαιρέσει πολλά μικροσκοπικά δείγματα ιστού. Οι τεχνικές απεικόνισης, όπως ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία, χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της βελόνας που χρησιμοποιείται σε βιοψία πυρήνα βελόνας (καλύτερα να μη γίνεται).
 • Χειρουργική βιοψία. Ένας χειρουργός μπορεί να εκτελέσει μια επέμβαση για να αφαιρέσει τα ύποπτα κύτταρα για εξέταση. Ο ιστός που αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της βιοψίας σας αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο όπου οι παθολόγοι εξετάζουν προσεκτικά τα κύτταρα για να προσδιορίσουν εάν έχετε λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ (Καλύτερα Wait & Watch).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΟΒΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΟΥ IN SITU

Ένας αριθμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας προτιμήσεων, παίζουν ρόλο όταν αποφασίζετε εάν θα υποβληθείτε σε θεραπεία για το λοβιακό καρκίνωμα in situ.

Υπάρχουν τρεις κύριες προσεγγίσεις στη θεραπεία:

 • Προσεκτική παρατήρηση ή Wait & Watch
 • Λήψη φαρμάκου για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου
 • Χειρουργική επέμβαση

Εάν έχετε διαγνωστεί με λοβιακό καρκίνωμα in situ, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές εξετάσεις για να παρακολουθεί στενά τους μαστούς σας για σημεία καρκίνου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μηνιαίες αυτοεξετάσεις μαστού για την ανάπτυξη εξοικείωσης του μαστού και την ανίχνευση τυχόν ασυνήθιστων αλλαγών του μαστού
 • Κλινικές εξετάσεις μαστού κάθε χρόνο από γιατρό
 • Μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε χρόνο (καλύτερα να μη γίνονται)
 • Εξέταση άλλων τεχνικών απεικόνισης, όπως μαγνητική τομογραφία μαστών (χωρίς σκιαγραφικό) ή υγρή βιοψία αίματος, ειδικά εάν έχετε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου

Η προληπτική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη ενός φαρμάκου για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Οι επιλογές προληπτικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα που εμποδίζουν την προσκόλληση των ορμονών στα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα εκλεκτικών ρυθμιστών υποδοχέων οιστρογόνων λειτουργούν μπλοκάροντας τους υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού, έτσι ώστε τα οιστρογόνα να μην μπορούν να συνδεθούν με αυτούς τους υποδοχείς. Αυτό βοηθά στη μείωση ή στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού (να προτιμάτε τα φυσικά φάρμακα).
 • Η ταμοξιφαίνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο εκλεκτικού ρυθμιστή υποδοχέα οιστρογόνου για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η ραλοξιφαίνη είναι εγκεκριμένη για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και επίσης, για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης (να προτιμάτε τα φυσικά φάρμακα).
 • Φάρμακα που εμποδίζουν το σώμα να παράγει οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση. Οι αναστολείς αρωματάσης είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγεται στο σώμα σας, στερώντας τα καρκινικά κύτταρα του μαστού από τις ορμόνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Οι αναστολείς αρωματάσης, αναστροζόλη και εξεμεστάνη είναι μια άλλη επιλογή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο, αλλά δεν έχουν εγκριθεί για αυτή τη χρήση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (να προτιμάτε τα φυσικά φάρμακα).

Συζητήστε με το γιατρό σας τους κινδύνους και τα οφέλη από τη λήψη ενός φαρμάκου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού για να δείτε εάν είναι η καλύτερη πορεία θεραπείας για εσάς. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα διάφορα φάρμακα και ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει ποιο φάρμακο μπορεί να είναι καλύτερο για εσάς με βάση το ιατρικό ιστορικό σας (να προτιμάτε τα φυσικά φάρμακα).

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση συνιστάται, συχνά, για έναν συγκεκριμένο τύπο λοβιακού καρκινώματος in situ που ονομάζεται πλειομορφικό λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ. Αυτός ο τύπος λοβιακού καρκινώματος in situ πιστεύεται ότι ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τον πιο κοινό κλασικό τύπο (καλύτερα Wait & Watch).

Το λοβιακό καρκίνωμα μαστού in situ μπορεί να ανιχνευθεί σε μαστογραφία. Εάν η ανάλυση της βιοψίας σας επιβεβαιώσει ότι έχετε λοβιακό καρκίνωμα in situ, ο γιατρός σας θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν μια επέμβαση για την αφαίρεση της περιοχής του λοβιακού καρκινώματος in situ ή μια επέμβαση για την αφαίρεση όλου του ιστού του μαστού. Για να καθορίσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς, ο γιατρός σας εξετάζει πόσο από τον ιστό του μαστού σας εμπλέκεται με το λοβιακό καρκίνωμα in situ, την έκταση των ανωμαλιών που ανιχνεύονται στη μαστογραφία σας, εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και την ηλικία σας.

Ο γιατρός σας, μπορεί, να συστήσει ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση ογκεκτομής, σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ακτινοθεραπευτή για να εξετάσει τη συγκεκριμένη κατάστασή σας και να συζητήσει τις επιλογές σας. Μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία του λοβιακού καρκινώματος in situ είναι η προληπτική μαστεκτομή.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί και τους δύο μαστούς, όχι μόνο τον μαστό που έχει προσβληθεί από λοβιακό καρκίνωμα in situ, για να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διηθητικού καρκίνου του μαστού. Για να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό προστατευτικό όφελος από αυτή τη χειρουργική επέμβαση, αφαιρούνται και οι δύο μαστοί, επειδή το λοβιακό καρκίνωμα in situ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε κάθε μαστό. Αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως μια κληρονομική γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο ή πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΛΟΒΙΑΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΟΥ IN SITU

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως:

 • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν ήσασταν δραστήριοι πρόσφατα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι εντάξει και ξεκινήστε σιγά σιγά.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν το τρέχον βάρος σας είναι υγιές, εργαστείτε για να διατηρήσετε αυτό το βάρος. Εάν πρέπει να χάσετε βάρος, ρωτήστε το γιατρό σας για υγιεινές στρατηγικές για να το πετύχετε. Μειώστε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα και αυξήστε αργά την ποσότητα της άσκησης. Στόχος να χάσετε βάρος αργά, περίπου 0,5 ή 1,0 κιλό, την εβδομάδα.
 • Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Εάν έχετε προσπαθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν, αλλά δεν είχατε επιτυχία, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Φάρμακα, συμβουλές και άλλες επιλογές είναι διαθέσιμες για να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα οριστικά.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα, εάν επιλέξετε να πίνετε.
 • Περιορίστε την ορμονοθεραπεία για την εμμηνόπαυση. Εάν επιλέξετε να λάβετε ορμονική θεραπεία για σημεία και συμπτώματα εμμηνόπαυσης, περιορίστε τη χρήση σας στη χαμηλότερη δόση για το συντομότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανακούφιση (να προτιμάτε τα φυσικά φάρμακα).

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του λοβιακού καρκινώματος μαστού in situ

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για το λοβιακό καρκίνο μαστού in situ, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του λοβιακού καρκίνου μαστού in situ, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα καλύτερα προϊόντα για τους μαστούς

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για τους μαστούς

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αλόη Βέρα με Λεμόνι για στητά και υγιή στήθη

Καλοήθεις βλάβες μαστών

Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για το καρκίνο μαστού

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Eξειδικευμένα κέντρα μαστού

Ο καλύτερος διαγνωστικός έλεγχος για τους μαστούς σας

Υπέρηχος μαστών

Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

Ιατρεία μαστού

Πλαστική, Επανορθωτική, Χειρουργική, Μικροχειρουργική και Ογκολογία

Εξαφανίστε τα ογκίδια και τις κύστεις των μαστών

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Τα σουτιέν προκαλούν καρκίνο στο μαστό

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Ψηφιακή τομοσύνθεση μαστών

Κύστεις μαστού

Χειρουργική μείωση μαστών

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Χρήσεις βλαστοκυττάρων στον καρκίνο μαστού

Στηθόδεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Μάθετε την ανατομία των μαστών σας

Τσάι για την καλή ροή των λεμφαδένων του μαστού

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Το μεγάλο στήθος είναι επικίνδυνο για καρκίνο;

Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

Ελαστογραφία μαστού

Τρισδιάστατη Μαστογραφία

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Mοριακός χάρτης του καρκίνου του μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Τα καρύδια απαραίτητα για την πρόληψη καρκίνου μαστού

Καρκίνος μαστού

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ