Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα σας

Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα σας

Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα σας. Η ανοχή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς και η ικανότητα κάποιου να αντέχει τη θερμότητα.

Η ανοχή στη ζέστη μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και η ικανότητα κάποιου να αντέχει τη θερμότητα, επίσης.

Η κατανόηση των ορίων μας και του τι τα καθορίζει είναι το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε.

Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα σας

Εφίδρωση

Είναι το φυσικό σας σύστημα ψύξης. Το σώμα σας σπρώχνει τον ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματός σας. Καθώς, ο αέρας τον απορροφά, απομακρύνει τη θερμότητα και σας δροσίζει. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε πιο ξηρά κλίματα, όπου η υγρασία είναι χαμηλή. Μπορεί να κουραστείτε πολύ και μερικές φορές να αρρωστήσετε σοβαρά αν δε λειτουργήσει αρκετά γρήγορα, το σύστημα εφίδρωσής σας.

Θερμική εξάντληση

Συμβαίνει σε υπερβολική ζέστη όταν το σώμα σας δε μπορεί να κρυώσει αρκετά και αποβάλλει πολύ νερό και αλάτι. Υπάρχει ωχρότητα, κόπωση και η θερμοκρασία του σώματος, συχνά, ξεπερνά τους 37,7 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε αδύναμοι, ζαλισμένοι και να έχετε ναυτία και πονοκέφαλο. Πηγαίνετε σε μια δροσερή περιοχή, με σκιά, ξαπλώστε και πιείτε κάτι με αλάτι και ζάχαρη. Πιείτε νερό αν αυτό είναι το μόνο που έχετε. Εάν το αγνοήσετε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία είναι έκτακτη ανάγκη.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη. Δε μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το δέρμα σας γίνεται ζεστό και ξηρό. Μπορεί να υπάρχει σύγχυση, ανησυχία, ταχυκαρδία, ναυτία και πονοκέφαλος. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή. Πηγαίνετε σε μια δροσερή περιοχή, πιείτε κάτι και βάλτε πάγο τυλιγμένο σε πετσέτες κάτω από τις μασχάλες και ανάμεσα στα πόδια σας.

Αφυδάτωση

Όταν κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε να αποβάλλετε πολλά υγρά, μαζί με απαραίτητα μέταλλα, όπως νάτριο και κάλιο. Μπορεί να διψάτε και να ουρείτε λιγότερο από το συνηθισμένο και το στόμα και η γλώσσα σας μπορεί να είναι ξηρά. Θα μπορούσατε ακόμη και να αισθανθείτε ζαλάδα και σύγχυση. Κατευθυνθείτε σε ένα δροσερό μέρος και πιείτε κάτι ισορροπημένο με αλάτι και ζάχαρη όπως ένα πόσιμο διάλυμα επανυδάτωσης. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα και χορήγηση υγρών μέσω ενδοφλέβιας οδού.

Θερμικό εξάνθημα

Συμβαίνει, συχνά σε ζεστό και υγρό καιρό, όταν ιδρώνετε τόσο πολύ που οι ιδρωτοποιοί αδένες σας φράσσονται. Όταν οι πόροι σας δε μπορούν να ξεφορτωθούν τον ιδρώτα, βγαίνουν μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα. Είναι πιο πιθανό, να συμβεί στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό, τους αγκώνες και κάτω από το στήθος. Τα μωρά, επίσης, μπορεί να έχουν τον ίδιο τύπο αντίδρασης, ειδικά κάτω από το πηγούνι ή στη βουβωνική χώρα τους. Μπορείτε να το αποτρέψετε και να το αντιμετωπίσετε εάν φοράτε ελαφριά, χαλαρά, απορροφητικά ρούχα, όπως βαμβακερά. Προσπαθήστε να παραμείνετε όσο πιο δροσεροί και στεγνοί γίνεται.

Ηλιακό έγκαυμα

Το γυμνό δέρμα καίγεται εάν παραμείνει εκτεθειμένο πολύ καιρό στον ήλιο. Μπορεί να γίνει ερυθρό, να έχει φαγούρα, να είναι επώδυνο και ζεστό στην αφή. Εάν είναι σοβαρό το ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να έχετε φουσκάλες, πονοκέφαλο, πυρετό και ναυτία. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Πηγαίνετε σε σκιά το συντομότερο δυνατό. Πίνετε άφθονο νερό και μην σκάσετε τις φουσκάλες. Ένα κρύο, υγρό πανί και λοσιόν αλόης βέρας μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ακόμα καλύτερα, αποτρέψτε τα ηλιακά εγκαύματα με ρούχα, καπέλα και φυσικό αντηλιακό ευρέος φάσματος τουλάχιστον 30 SPF.

Λιποθυμία

Όταν είστε σε ένα ζεστό μέρος φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Η ζέστη μπορεί να σας αφυδατώσει και να μην μπορεί ο εγκέφαλός σας να πάρει αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να ζαλιστείτε και να λιποθυμήσετε. Μπορεί να είναι χειρότερο αν σηκωθείτε ξαφνικά. Η εξοικείωση σε ένα πιο ζεστό μέρος μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες. Εάν αισθάνεστε λιποθυμία, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας πάνω από το κεφάλι σας. Πηγαίνετε σε δροσερό μέρος και πιείτε υγρά το συντομότερο δυνατό.

Θερμικό οίδημα

Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών ή των αστραγάλων σας και να κάνει το δέρμα σας να αισθάνεται σφιχτό. Δεν είναι σοβαρό και συνήθως, υποχωρεί όταν δροσιστείτε και σηκώσετε τα πόδια σας ψηλά.

Υψηλότερος καρδιακός ρυθμός

Όταν ζεσταίνεστε, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει για να αντλήσει περισσότερο αίμα το δέρμα σας και να μπορέσει να απελευθερώσει λίγη από αυτή την επιπλέον θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, άλλα μέρη του σώματός σας μπορεί να μη λαμβάνουν αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και νωθροί, ειδικά αν προσπαθείτε να κάνετε σκληρή σωματική ή πνευματική εργασία.

Χαμηλή πίεση αίματος

Όταν είσαστε ζεστοί, ιδρώνετε. Αυτό σας κάνει να χάνετε υγρά και ηλεκτρολύτες. Επιπλέον, η ζέστη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται για να αυξήσετε την εφίδρωση. Μαζί, όλα αυτά μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή σας πίεση, μερικές φορές, αρκετά για να σας κάνουν να ζαλιστείτε ή ακόμα και να λιποθυμήσετε. Θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο εάν η καρδιά σας δεν αντλεί κανονικά αίμα και δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σύγχυση

Μπορεί να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε και να κάνετε δύσκολες εργασίες, καθώς η ζέστη αυξάνει. Συνήθως, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και μπορείτε να το διορθώσετε με ξεκούραση σε ένα δροσερό μέρος και με το να πιείτε νερό ή υγρά. Αλλά εάν είστε ήδη άρρωστοι από τη ζέστη και έχετε μπερδευτεί σοβαρά σχετικά με το πού βρίσκεστε ή τι κάνετε, θα μπορούσε να είναι σημάδι θερμοπληξίας, που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Πρέπει να κάνετε ασκηση στη ζέστη;

Μπορεί να είστε μια χαρά όταν ασκείστε έξω στους 29 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία είναι χαμηλή. Αλλά αν η υγρασία φτάσει στο 80%, καλύτερα να προσέχετε. Ακόμα κι αν είστε υγιείς, αυτό κάνει πιο πιθανό το να πάθετε θερμική εξάντληση. Να φοράτε φαρδιά ρούχα, να πίνετε άφθονο νερό και να γνωρίζετε τα σημεία της ασθένειας που σχετίζονται με τη ζέστη. Ή απλώς κάντε την προπόνησή σας σε εσωτερικούς χώρους!

Προφυλάξει όταν υπάρχει καύσωνας

Όταν χτυπάει ένα κύμα καύσωνα να:

  • Πίνετε πολύ νερό, ακόμα κι αν δε διψάτε.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, που σας αφυδατώνουν.
  • Τρώτε πιο ελαφριά γεύματα, πιο συχνά.
  • Φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Ελέγξτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα που μένουν μόνοι ή δεν έχουν κλιματισμό.
  • Μείνετε μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε τις υπαίθριες δουλειές.
  • Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν δεν κάνει τόσο ζέστη έξω.

Υπερβολική ζέστη

Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία δεν είναι οι μόνοι λόγοι. Η θερμότητα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και ακόμη και να επιδεινώσει προβλήματα αναπνοής, καθώς, ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανακαλύψτε στο διαδίκτυο σχετικά με το πού θα βρείτε δημόσιες πισίνες, κλιματιζόμενους χώρους, ιατρική βοήθεια και άλλη βοήθεια κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την αφυδάτωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αφυδάτωση

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Φάρμακα που θέλουν προσοχή κάτω από τον ήλιο

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Το καλοκαίρι είναι δικό σας

Ασφαλείς διακοπές για τα παιδιά

Όμορφο μαύρισμα χωρίς συνέπειες

Αφυδάτωση και υπερυδάτωση

Διαβάστε, επίσης για τα σημεία και συμπτώματα αφυδάτωσης

Αν αθλείστε το καλοκαίρι

Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Υγιεινά ροφήματα

Φρέσκοι χυμοί ανάλογα με τις ανάγκες σας

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Να πίνετε τσάι το καλοκαίρι

Ρόφημα για την καλοκαιρινή υπόταση

Καύσωνας και θερμοπληξία

Καλοκαιρινή διατροφή παιδιών

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚίνδυνοι ωμής τροφής
Επόμενο άρθροΟδοντικά εμφυτεύματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος

Πώς να διατηρήσετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος. Φροντίστε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και παραμείνετε υγιείς Παρόμοια με τον τρόπο με τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ