Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κίνδυνοι ωμής τροφής

Κίνδυνοι ωμής τροφής. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τρώει τροφή μολυσμένη από βακτήρια, ιούς, παράσιτα, τοξίνες ή άλλες ουσίες.

Κίνδυνοι ωμής τροφής

Αν και υπάρχουν ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση ωμών τροφών, υπάρχουν, επίσης, ορισμένα πιθανά προβλήματα με την κατανάλωσή τους. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τρώει τροφή μολυσμένη από βακτήρια, ιούς, παράσιτα, τοξίνες ή άλλες ουσίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι ασφαλείς να καταναλωθούν ωμές.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι η προτεραιότητά μας όταν επιλέγουμε το πρόγραμμα διατροφής μας ή απλώς επιλέγουμε ένα γεύμα. Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, η πρακτική της κατανάλωσης ωμών τροφίμων είναι επικίνδυνη. Θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Σούσι

Φτιαγμένο με ψάρι, λαχανικά και αβοκάντο, το σούσιή sushi μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το σούσι μπορεί να έχει βακτήρια και παράσιτα όπως η ανισακίαση, που μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Η ανισακίαση είναι λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex. Ο άνθρωπος μολύνεται από αυτόν τον έλμινθα μετά από βρώση ωμών, παστών, καπνιστών ή ατελώς μαγειρεμενων ψαριών.

Τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να καταναλώνουν ωμό ή μη καλά ψημένα ψάρια. Όλοι θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν τα ψάρια που θα μπορούσαν να είναι πλούσια σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, ο μεγαλόφθαλμος τόνος και ο καρχαρίας.

Χοιρινό κρέας

Το ωμό ή το μισοψημένο χοιρινό μπορεί να έχει βακτήρια, όπως η ονέλ, το E. coli ή κολοβακτηρίδιο και η λιστέρια. Μπορείτε να αρρωστήσετε τρώγοντας χοιρινό κρέας που δεν έχει ψηθεί αρκετά ή από τις σανίδες κοπής, τους πάγκους ή τα σκεύη που ήρθαν σε επαφή με το ωμό χοιρινό κρέας. Το χοιρινό πρέπει να μαγειρευτεί σε τουλάχιστον 62 βαθμούς C και στη συνέχεια να αφεθεί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Στρείδια

Τα στρείδια μπορούν να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια από το νερό όπου ζουν. Αν δεν είναι καλομαγειρεμένα, μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους που τα τρώνε. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με το βακτήριο Vibrio cholerae (Δονάκιο της χολέρας) όταν τρώνε ωμά, ή και βρασμένα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια. Μπορούν, επίσης, να μεταδώσουν την ηπατίτιδα Α, έναν ιό που προκαλεί ηπατική νόσο. Μαγειρέψτε πλήρως τα στρείδια πριν τα φάτε.

Σεβίτσε

Το σεβίτσε ή Ceviche είναι πιάτο ψαριού με προέλευση από τη Λατινική Αμερική, πιθανότατα από το Περού, στο οποίο το φρέσκο ωμό ψάρι παρασκευάζεται σε χυμό από φρέσκα εσπεριδοειδή, συνήθως λεμόνι ή λάιμ, μαζί με μπαχαρικά όπως οι πιπεριές τσίλι και άλλα, όπως κομμένο κρεμμύδι, αλάτι και κόλιανδρος. Παραδοσιακά το ψάρι παρέμενε στη μαρινάδα για περίπου τρεις ώρες, όμως στο μοντέρνο σεβίτσε ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρότερος, και με το κατάλληλο ψάρι μπορεί να χρειαστεί τόσο χρόνο όσο να ανακατευθούν τα υλικά και να σερβιριστεί. Το Σεβίτσε είναι ωμά θαλασσινά μαριναρισμένα σε λάιμ ή χυμό λεμονιού. Όπως το σούσι, υπάρχει πιθανότητα να έχει βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Παραλείψτε τα κακοψημένα ή ωμά ψάρια, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε προβλήματα ανοσίας. Μαγειρέψτε τα θαλασσινά στους 62 βαθμούς C.

Ταρτάρ κρέατος

Είναι εντάξει αν δεν σας αρέσει το κρέας σας καλοψημένο, αλλά δεν είναι ασφαλές να πάτε στο άλλο άκρο. Η μπριζόλα ή το ταρτάρ είναι κρέας που τρώγεται άψητο. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί να έχουν όλα τα είδη βακτηρίων από το E. coli έως τη σαλμονέλα. Για να παραμείνετε ασφαλείς, βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σωστά μαγειρεμένα.

Ωμά αυγά

Τα φρέσκα αυγά μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να φροντίσετε να μαγειρέψετε τα αυγά μέχρι να σφίξουν το ασπράδι και ο κρόκος. Ψύξτε τα αυγά ή τα φαγητά που έχουν αυγά, αμέσως, αφού τα μαγειρέψετε. Για συνταγές που απαιτούν ωμά αυγά, όπως dressing Caesar ή σάλτσα hollandaise, χρησιμοποιήστε μόνο παστεριωμένα αυγά.

Αλεύρι και ζύμη

Μπορεί να είναι δελεαστικό να έχετε τη γεύση από κουρκούτι όταν φτιάχνετε μπισκότα, αλλά οτιδήποτε με άψητο αλεύρι μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Το αλεύρι μπορεί να έχει βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Μη δοκιμάζετε ωμή ζύμη ή κουρκούτι και μην προσθέτετε αλεύρι σε φαγητά που δε θα μαγειρευτούν. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν ούτε με το αλεύρι ούτε με τη ζύμη. Όταν τελειώσετε με το αλεύρι, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Ακατέργαστες πατάτες

Τι κάνετε με μια πατάτα που έχει γίνει πράσινη ή έχει φύτρες; Το πράσινο μέρος μιας πατάτας και οι φυτρωμένες πατάτες περιέχουν σολανίνη και χακονίνη, τοξίνες που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και έμετο. Κόψτε το πράσινο μέρος μαζί με τα μάτια και πλύνετε τις πατάτες σας πριν τις ετοιμάσετε. Μόλις ξεκινήσετε, μαγειρέψτε τις εντελώς και μην τις φάτε ποτέ ωμές. Να αποφεύγετε να τρώτε πατάτες που έχουν φυτρώσει.

Κόκκινα φασόλια

Τρώγοντας μόλις τέσσερα ή πέντε ωμά φασόλια μπορεί να σας αρρωστήσει πολύ. Τα φασόλια, ειδικά τα κόκκινα, έχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λεκτίνη φασολιών. Συνήθως, καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα. Μουλιάστε τα ωμά φασόλια σας για τουλάχιστον 5 ώρες, στραγγίστε τα και μετά βράστε τα για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μην χρησιμοποιείτε χαμηλή θερμοκρασία στην κουζίνα. Δε θα ζεστάνουν αρκετά τα φασόλια για να σκοτώσουν την τοξίνη. Τα φασόλια σε κονσέρβα, συνήθως, είναι ασφαλή, γιατί έχουν ήδη μαγειρευτεί.

Φασόλια Λίμα

Τα φασόλια Lima ή φασόλια Λίμα ή αλλιώς φασόλια βουτύρου έχουν πολύ λίγο κυάνιο. Θα πρέπει να φάτε περίπου ένα κιλό φασόλια λίμα για κάθε κιλό που ζυγίζετε για να αρρωστήσετε πραγματικά. Τα άγρια ​​φασόλια λίμα μπορεί να έχουν πιο πολύ κυάνιο. Για να είστε ασφαλείς, μουλιάστε τα φασόλια όλη τη νύχτα και μετά σιγοβράστε τα για τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα φάτε.

Πικραμύγδαλα

Όπως τα φασόλια Λίμα, τα πικραμύγδαλα έχουν, επίσης, κυάνιο. Τρώγοντας πάνω από 35 από αυτά μπορεί να σας αρρωστήσει. Τα αμύγδαλα που παίρνετε στα καταστήματα είναι γλυκά αμύγδαλα, τα οποία είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Άγρια Μανιτάρια

Μερικά άγρια ​​μανιτάρια έχουν τοξίνες όπως η αγαριτίνη και η αματοξίνη. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βλάψουν το συκώτι σας και να προκαλέσουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη και τα ωμά μανιτάρια ή τα χαλασμένα μανιτάρια που δεν έχουν αυτές τις τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν έμετο, διάρροια και πόνο στο στομάχι, εάν δεν τα τρίψετε πριν τα φάτε.

Κολοκάσι

Αυτό πρέπει να τρώγεται μόνο μαγειρεμένο. Το ακατέργαστο κολοκάσι έχει ενώσεις που ονομάζονται οξαλικά που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και ερεθισμό στα χείλη, το στόμα και το λαιμό σας. Το μαγειρεμένο κολοκάσι, ειδικά με γάλα, βοηθά στη μείωση της επίδρασης αυτών των τοξινών.

Φασόλια Castor

Εάν μασάτε και καταπιείτε Φασόλια Castor, μπορεί να εκτεθείτε σε ένα δηλητήριο που ονομάζεται ρικίνη. Εάν μόνο ο σπόρος καταποθεί και δε μασηθεί, υπάρχει πιθανότητα το σώμα σας να μην λάβει τη ρικίνη.

Κασάβα

Όπως τα πικραμύγδαλα και τα φασόλια λίμα, η ακατέργαστη κασάβα ή μανιόκα ή γκουακαμότα ή γιούκα έχει ίχνη κυανίου. Εάν οι ρίζες Cassava είναι ξεφλουδισμένες και καλομαγειρεμένες, είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Αλλά, αν τρώγονται ωμές ή δεν είναι καλά μαγειρεμένες, μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, πόνο στο στομάχι και έμετο.

Φύλλα ραβέντι

Οι σαρκώδεις, σα σέλινο μίσχοι του ραβέντι χρησιμοποιούνται, συχνά, για την παρασκευή πίτας και είναι ασφαλή για κατανάλωση. Όμως τα φύλλα του φυτού έχουν οξαλικό οξύ, μια τοξική ένωση. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο στόμα σας, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οξεία διάρροια

Μικροβιακή τροφική δηλητηρίαση

Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Δηλητηρίαση από μανιτάρια Amanita phalloides

Πόνος στο στομάχι

Διάρροια ταξιδιωτών

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το έντερο

Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Χρήσιμες πληροφορίες για τη λιστερίωση

Λοίμωξη από σαλμονέλα

Συμβουλές για να μην παθαίνετε το καλοκαίρι γαστρεντερίτιδα

Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

Γαστρεντερίτιδα

Εάν έχετε στομαχόπονο

Βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων

Εντεροκολίτιδα από υερσίνια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ