Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΤα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία

Τα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία

Τα οφέλη του καρπουζιού στην υγεία. Αυτό το φρούτο περιέχει μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση.

Το καρπούζι σας αναζωογονεί τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και περιέχει μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στη φύση. Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, ιδιαίτερα μέσω της συγκέντρωσής του σε βήτα καροτίνη. Οι βιταμίνες Α και C είναι αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία του δέρματος από μώλωπες. Επίσης, βοηθά στην επούλωση κοψίματος και διατηρεί τα ούλα υγιή. Η κατανάλωση τροφών με βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο. Το καρπούζι παρέχει, επίσης, κάλιο και μαγνήσιο. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και το μαγνήσιο βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών.

Το καρπούζι είναι το μόνο φρούτο που περιέχει υψηλότερες συγκεντρώσεις λυκοπενίου από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο ​​φρούτο ή λαχανικό. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και πολλών τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας. Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β1 και μαγνησίου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε νερό και της θερμιδικής του αξίας, κατατάσσεται πιο πολύτιμο από άλλα φρούτα.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας του άσθματος. Μειώνουν, επίσης, τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, άσθματος, καρδιακών παθήσεων, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και καρκίνου του προστάτη. Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή θειαμίνης, καλίου και μαγνησίου, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από τόσες πολλές ασθένειες. Το καρπούζι δεν περιέχει λιπαρά, αλλά βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

Τα καρπούζια αποτελούνται από 92 τοις εκατό νερό, καθιστώντας τα έναν εξαιρετικό τρόπο για να παραμείνετε ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως δροσιστικό σνακ ή να προστεθεί σε σαλάτες κοτόπουλου, τόνου και ρυζιού ή να αναμιχθεί σε σάλτσα για να αφαιρέσει τη θερμότητα από τη σάλτσα. Κάντε πουρέ το καρπούζι και καταψύξτε για να το χρησιμοποιήσετε ως παγάκια στο αγαπημένο σας ρόφημα ή ανακατέψτε το καρπούζι με άλλα φρούτα και γιαούρτι για ένα smoothie.

Είτε προτιμάτε να τρώτε καρπούζι σε φέτες είτε προτιμάτε να γίνετε δημιουργικοί αναμιγνύοντάς το σε smoothies, σορμπέ, ποτά φρούτων ή άλλα παρασκευάσματα, το καρπούζι είναι μια εξαιρετική απόλαυση.

Λυκοπένιο

Το χαρούμενο κόκκινο χρώμα προέρχεται από το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το καρπούζι έχει περισσότερο από αυτό το θρεπτικό συστατικό από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό, ακόμα και τις ντομάτες. Για να γεμίσετε με λυκοπένιο, επιλέξτε ένα πεπόνι με έντονο κόκκινο χρώμα και όχι κίτρινο ή πορτοκαλί. Και όσο πιο ώριμο, τόσο το καλύτερο. Επίσης, το καρπούζι χωρίς κουκούτσια τείνει να έχει περισσότερο λυκοπένιο από εκείνα με σπόρους.

Προστασία από τον ήλιο

Ορισμένες χρωστικές ουσίες βοηθούν στην προστασία των φυτών από τον ήλιο. Παραδόξως, και μόνο η κατανάλωση τους μπορεί να θωρακίσει και το δέρμα σας, τουλάχιστον λίγο. Το λυκοπένιο στο καρπούζι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να καείτε από τον ήλιο. Αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο, επομένως συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το φυσικό αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα.

Υγιέστερη Καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη που μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση του αίματος στο σώμα σας και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Η καρδιά σας απολαμβάνει, επίσης, τα προνόμια όλων των λυκοπενίων που περιέχει το καρπούζι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Φυσικά, ολόκληρος ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας. Φροντίστε λοιπόν να γυμνάζεστε, να μην καπνίζετε, να περιορίζετε τα κορεσμένα λιπαρά και να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Προστατεύει τις αρθρώσεις σας

Το καρπούζι έχει μια φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη που μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις σας από φλεγμονές. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να σας κάνει λιγότερο πιθανό να πάθετε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Υγιή μάτια

Μόνο μια μέτρια φέτα καρπούζι που σας δίνει περιέχει 9-11% της βιταμίνης Α που χρειάζεστε κάθε μέρα. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Τα τρόφιμα είναι οι καλύτεροι τρόποι για να λάβετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.

Φυσική Γλυκιά Ενυδάτωση

Το ζουμερό καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό, επομένως, είναι ένας απλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται νερό. Ακόμη και μια μικρή έλλειψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί. Εάν αφυδατωθείτε πραγματικά, μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρό ώστε να χρειαστεί να λάβετε ενδοφλέβια υγρά.

Καταπραΰνει το δέρμα σας

Οι βιταμίνες Α, Β6 και C στο καρπούζι βοηθούν το δέρμα σας να παραμείνει απαλό, λείο και ελαστικό. Επειδή, είναι γεμάτο με νερό, το καρπούζι κάνει, επίσης, μια υπέροχη μάσκα προσώπου. Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας χυμό καρπουζιού με την ίδια ποσότητα ελληνικού γιαουρτιού. Απλώστε στο πρόσωπό σας και αφήστε να δράσει για 10 λεπτά για να αντιμετωπίσει το ξηρό και θαμπό δέρμα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε.

Ικανοποιεί τη λαχτάρα σας για γλυκό

Ένα φλιτζάνι παγωτό θα σας χαρίσει, περίπου, 300 θερμίδες. Μπορείτε να απολαύσετε την ίδια ποσότητα καρπουζιού με μόλις 45,6 θερμίδες. Και σε αντίθεση με πολλά άλλα επιδόρπια, είναι χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και δεν έχει νάτριο. Επιπλέον, το νερό σε αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο. Για να φτιάξετε ένα εύκολο σορμπέ, κάντε πουρέ λίγο καρπούζι στο μπλέντερ σας, προσθέστε ένα λάιμ και βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

Ενισχύει την προπόνησή σας

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό, τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη προπόνηση. Είναι, επίσης, πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που θα μπορούσε να μειώσει τις κράμπες στο γυμναστήριο. Μπορείτε, επίσης, να πιείτε χυμό καρπουζιού αν ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του μυϊκού πόνου.

Δεν ανεβάζει το σάκχαρό σας

Διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σταθερά. Το καρπούζι έχει τιμή γλυκαιμικού δείκτη (GI) 80, περίπου όσο ένα μπολ με κορν φλέικς. Αλλά, έχει λίγους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι το γλυκαιμικό του φορτίο είναι απλώς 5. Απολαύστε μια φέτα χωρίς ενοχές!

Είναι εύκολο στην πέψη

Εάν έχετε μια πεπτική πάθηση, όπως η νόσος του Crohn ή η κολίτιδα, η λίστα με το τι δεν πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης μπορεί να είναι μεγάλη. Μπορείτε να βάλετε το καρπούζι στη λίστα με τα «ναι». Ο μαλακός, σαρκώδης καρπός του είναι εύκολο να τον χωνέψει ακόμα και ένα φλεγμονώδες έντερο. Απλώς, μην τρώτε τη φλούδα ή τους σπόρους εάν πρέπει να περιορίσετε τις φυτικές ίνες.

Τι γίνεται αν φάω έναν σπόρο κατά λάθος;

Μπορεί να σας είπαν ως παιδί ότι αν καταπιείτε σπόρους καρπουζιού, θα μεγαλώσουν στην κοιλιά σας. Δεν είναι αλήθεια! Εξάλλου, το στομάχι σας δεν έχει ηλιακό φως ή χώμα, και έχει και πολύ γαστρικό οξύ. Πολλά καρπούζια είναι χωρίς κουκούτσια, αλλά μην ανησυχείτε αν καταπιείτε έναν σπόρο. Είναι πραγματικά γεμάτος με θρεπτικά συστατικά!

Επιλέξτε ένα καλό καρπούζι

Διαλέξτε ένα καρπούζι που δεν έχει βαθουλώματα και εγκοπές και. Ψάξτε για ένα κίτρινο, όχι λευκό, σημείο, στο κάτω μέρος. Αυτό σηματοδοτεί ότι είναι ώριμο. Ένα ζουμερό, έτοιμο για κατανάλωση καρπούζι θα το αισθάνεστε βαρύ για το μέγεθός του. Όταν το χτυπάτε, θα πρέπει να ακούγεται κούφιο. Τα καρπούζια θα πρέπει να φέρουν ακόμα και το κοτσάνι τους.

Κόψτε και αποθηκεύστε με ασφάλεια το καρπούζι σας

Πλύνετε το εξωτερικό του καρπουζιού σας πριν το κόψετε σε φέτες. Δεν θέλετε το μαχαίρι σας να μεταφέρει κανένα μικρόβιο στο εσωτερικό. Το καρπούζι έχει καλύτερη γεύση αμέσως μετά την κοπή του και μπορείτε να το φυλάξετε στο ψυγείο σας για έως και 5 ημέρες. Η κατάψυξη είναι, επίσης, μια επιλογή. Αν και το καρπούζι δεν θα παραμείνει τραγανό, μπορείτε να το ξεπαγώσετε για να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies.

Μη φάτε μόνο μια φέτα καρπούζι

Μια φέτα φρέσκο ​​καρπούζι έχει υπέροχη γεύση, αλλά μπορείτε να φάτε και περισσότερο. Συμπληρώστε μια σαλάτα με καρπούζι σε κύβους και θρυμματισμένη φέτα. Φτιάξτε μια πίτσα με καρπούζι προσθέτοντας γιαούρτι, δυόσμο, ψιλοκομμένα αμύγδαλα και μούρα. Και σώστε τους σπόρους! Περιχυμένοι με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, μπορούν να ψηθούν για ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ.

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιοξειδωτικά

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση

Υγιεινά ροφήματα

Τροφές φάρμακα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Η διατροφή στον πυρετό

Τα καλύτερα βότανα για τον προστάτη

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Λυκοπένιο

Φρούτα με κουκούτσια

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Ενυδάτωση με τροφές

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Καρκίνος προστάτη

Χρωματιστά γεύματα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ