Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Νόστιμο μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Νόστιμο και υγιεινό μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

ΣΥΚΩΤΙ: Tο συκώτι είναι μια πρωτεϊνική πηγή υψηλής ποιότητας, αλλά και περιεκτικότητας. Το συκώτι περιέχει σίδηρο. Ο σίδηρος που περιέχει το συκώτι, απορροφάται εύκολα από το σώμα. Ο σίδηρος βοηθάει το σώμα να φτιάξει ερυθρά αιμοσφαίρια και διατηρεί το αίμα σας υγιές. Με το να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου, καταπολεμάτε και την κόπωση. Ο σίδηρος,  ακόμη, βοηθάει το σώμα σας να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες. Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  που βοηθούν στη συντήρηση και επισκευή των κυττάρων. Επίσης, περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη Α, και είναι ιδανικό για το δέρμα και την όρασή μας.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΑΡΑΚΑΣ: Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχει μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, εξίσου και το πράσινο χρώμα τους, καθώς και βιταμίνη A και C. Επίσης, έχει συσχετιστεί με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 1/2 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια

1 κιλό βοδινό βιολογικό συκώτι ξεπλυμένο

1 κουτί βιολογικό γάλα καρύδας

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό κάρυ

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο

1 1/2 φλιτζάνι βιολογικός αρακάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το μαντεμένιο τηγάνι ή το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση, τις προσθέτουμε στο ζεστό τηγάνι, τις πιέζουμε με μια σπάτουλα να βγάλουν τους χυμούς τους και μαγειρεύετε για περίπου 2-3 ​​λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες.
  3. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το συκώτι σε κύβους μεγέθους μπουκιάς, αφαιρώντας τις λευκές μεμβράνες που υπάρχουν.
  4. Προσθέστε το συκώτι στο τηγάνι με τις ντομάτες. Τηγανίζετε ανακατεύοντας μέχρι το κρέας να ροδίσει, αλλά να μην ψηθεί τελείως, για περίπου 3-4 λεπτά.
  5. Προσθέστε το γάλα καρύδας, το κάρυ, το αλάτι, το μηλόξυδο και τον αρακά. Αφήνετε να βράσουν, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
  6. Σερβίρετε με ρύζι ή κουνουπίδι.
  7. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Συκώτι με καρύδια και ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Συκωταριά κρασάτη

Μοσχαρίσιο συκώτι με σάλτσα ντομάτας

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Συκώτι με καρύδια και ρόδι

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤα οφέλη της βιταμίνης D
Επόμενο άρθροΣαλάτα με γλυκοπατάτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ