Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΜοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ. Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους με την υπέροχη γεύση του.

Νόστιμο και υγιεινό μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

ΣΥΚΩΤΙ: Tο συκώτι είναι μια πρωτεϊνική πηγή υψηλής ποιότητας, αλλά και περιεκτικότητας. Το συκώτι περιέχει σίδηρο. Ο σίδηρος που περιέχει το συκώτι, απορροφάται εύκολα από το σώμα. Ο σίδηρος βοηθάει το σώμα να φτιάξει ερυθρά αιμοσφαίρια και διατηρεί το αίμα υγιές. Με το να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου, καταπολεμάτε και την κόπωση. Ο σίδηρος, ακόμη, βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες. Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη συντήρηση και επισκευή των κυττάρων. Επίσης, περιέχει αρκετή βιταμίνη Α και είναι ιδανικό για το δέρμα και την όραση.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σΤΑ καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ: Το γάλα καρύδας περιέχει υδατανθράκες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα που μέσω διαδικασιών μετατρέπονται σε μονολαυρίνη μία ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, βιταμίνες Β, C, Ε, Κ, μέταλλα (κυρίως, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (κυρίως, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό) και φυτικές ίνες. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Τονώνει το ανοσοποιητικό και το νευρομυϊκό σύστημα. Συμβάλλει στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνει τη χοληστερόλη και δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν περιέχει λακτόζη και συνιστάται σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία. Συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και Στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

ΑΡΑΚΑΣ: Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχει μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, εξίσου και το πράσινο χρώμα τους, καθώς και βιταμίνη A και C. Επίσης, έχει συσχετιστεί με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητΆ του σε φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

Μοσχαρίσιο συκώτι με κάρυ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 και 1/2 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια

1 κιλό βοδινό βιολογικό συκώτι ξεπλυμένο

1 κουτί βιολογικό γάλα καρύδας

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας βιολογικό κάρυ

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό μηλόξυδο

1 και 1/2 φλιτζάνι βιολογικός αρακάς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το μαντεμένιο τηγάνι ή το αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Κόβετε τα ντοματίνια στη μέση, τα προσθέτετε στο ζεστό τηγάνι, τα πιέζετε με μια σπάτουλα να βγάλουν τους χυμούς τους και μαγειρεύετε για περίπου 2-3 ​​λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το συκώτι σε κύβους μεγέθους μπουκιάς, αφαιρώντας τις λευκές μεμβράνες που υπάρχουν.
  4. Προσθέστε το συκώτι στο τηγάνι με τις ντομάτες. Σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι το συκώτι να ροδίσει, αλλά να μην ψηθεί τελείως, για περίπου 3-4 λεπτά.
  5. Προσθέστε το γάλα καρύδας, το κάρυ, το αλάτι, το μηλόξυδο και τον αρακά. Αφήνετε να βράσουν, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
  6. Σερβίρετε με ρύζι ή κουνουπίδι.
  7. Γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.

Κατάλληλο και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα

Διαβάστε, επίσης,

Συκώτι με καρύδια και ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Συκωταριά κρασάτη

Μοσχαρίσιο συκώτι με σάλτσα ντομάτας

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Συκώτι με καρύδια και ρόδι

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤα οφέλη της βιταμίνης D
Επόμενο άρθροΣαλάτα με γλυκοπατάτες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο Κάρου

Αιθέριο έλαιο Κάρου. Το αιθέριο έλαιο Κάρου ή Caraway ανακουφίζει από τους σπασμούς του γαστρεντερικού συστήματος Αιθέριο έλαιο Κάρο Το Κάρο ή Caraway προέρχεται από το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ