Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ηρεμήστε το μυαλό σας

Ηρεμήστε το μυαλό σας. Ξεκουράστε το σώμα, την καρδιά και το μυαλό από όλες τις ανησυχίες.

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για πολλά πράγματα. Πώς θα βγάλουν τα προς το ζην; Το πώς θα φροντίσουν τις οικογένειές τους ή πώς θα σώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Σκέφτονται πολύ και αυτό είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία τους.

Όταν οι άνθρωποι ανησυχούν και σκέφτονται υπερβολικά για κάτι εδώ και πολύ καιρό, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση στο σώμα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει, ακόμη και σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ψυχική ηρεμία δεν είναι κάτι φυσιολογικό για μερικούς ανθρώπους. Είναι εύκολο για τους άλλους να κοιμούνται και να ξεκουράζονται καλά, αλλά κάποιοι δεν το βρίσκουν εύκολο. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουν είναι η χαλάρωση του εαυτού τους. Να ξεκουράζουν το σώμα, την καρδιά και το μυαλό από όλες τις ανησυχίες.

Το να παραμείνετε ήρεμοι δε σημαίνει ότι ο εγκέφαλος θα σβήσει, επειδή πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να χαλαρώσουν τον εγκέφαλό τους, χωρίς το μυαλό τους να περιπλανάται. Η υπερβολική σκέψη και η πολλή ανησυχία σας αφήνει ψυχικά και σωματικά εξαντλημένους.

Ηρεμήστε το μυαλό σας. Ξεκουράστε το σώμα, την καρδιά και το μυαλό από όλες τις ανησυχίες.

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Προσοχή στο ρυθμό. Εάν παίρνετε σύντομες, γρήγορες αναπνοές, προσπαθήστε να τις αλλάξετε προς πιο αργές και βαθύτερες. Βάλτε το χέρι σας στην κοιλιά σας: Θα πρέπει να την αισθάνεστε να ανεβαίνει και να διαστέλλεται, καθώς, τραβάτε αέρα και να πέφτει καθώς τον αφήνετε να βγει. Στοχεύστε για περίπου έξι αναπνοές το λεπτό.

Πάρτε ένα οικιακό ενυδρείο

Οι άνθρωποι με οικιακά ενυδρεία λένε ότι αισθάνονται πιο ήρεμοι, πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι όταν κοιτάζουν τα ψάρια τους και η επιστήμη το υποστηρίζει. Δεν είναι μόνο το νερό, αν και αυτό από μόνο του βοηθά. Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε ένα ενυδρείο μεγάλο διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι τύποι ψαριών προστέθηκαν, τόσο πιο ευτυχισμένοι ήταν οι άνθρωποι. Οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν, επίσης.

Κάντε άσκηση

Μόλις 5 λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, θα μπορούσαν να αρχίσουν να ηρεμούν το μυαλό σας. Απελευθερώνονται ενδορφίνες, χημικές ουσίες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, της συγκέντρωσης και του ύπνου σας. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να σας δώσει μια μεγάλη δόση από αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά το ζέσταμα, σπρώξτε εναλλάξ 20-30 δευτερόλεπτα πιέζοντας τον εαυτό σας σκληρά, όπως όταν κάνετε σπριντ, squats ή γρήγορη άρση βαρών με ίσο χρόνο ανάπαυσης.

Ακούστε μουσική

Κυριολεκτικά ηρεμεί τη δραστηριότητα στον εγκέφαλό σας. Λιγότεροι νευρώνες πυροδοτούνται στην αμυγδαλή σας, το μέρος του εγκεφάλου σας που ανταποκρίνεται στον φόβο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα σήματα που αποστέλλονται σε άλλα μέρη του εγκεφάλου σας. Η μουσική είναι καλό να τη δοκιμάσετε αν σας διώχνει τον πόνο. Ακούστε από κοντά, όχι από μακριά. Όσο περισσότερο ακούτε, τόσο λιγότερο θα ασχολείστε με άλλες σκέψεις.

Βοηθήστε κάποιον

Φωτίζει μέρη του εγκεφάλου σας που σας κάνουν να νιώθετε ευχαρίστηση. Το να κάνεις κάτι καλό για κάποιον μειώνει το άγχος και μειώνει τα αισθήματα μοναξιάς. Μπορεί, ακόμη, και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας και την ανοσολογική απόκριση. Όταν ξοδεύετε χρήματα σε άλλους ανθρώπους, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερες ενδορφίνες, τις ίδιες χημικές ουσίες από την άσκηση παρά όταν ξοδεύετε για τον εαυτό σας.

Πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους

Η ύπαρξη μέσα και γύρω από τη φύση συχνά κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο καθαρά και να αισθάνονται πιο χαλαροί και ανανεωμένοι. Ο εγκέφαλός σας δε χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον. Σε μια μελέτη, μετά από 20 λεπτά σε ένα πάρκο, τα παιδιά με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) μπόρεσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα. Το να περνάτε χρόνο έξω μπορεί, επίσης, να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες, ακόμη και την ένταση των μυών.

Μυϊκή Χαλάρωση

Χρησιμοποιήστε τη σύνδεση με το σώμα σας για να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Διαλέξτε ένα μέρος του σώματος, πόδι, στόμα, μάτια και τεντώστε το για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, αφεθείτε και χαλαρώστε για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Παρατηρήστε πώς είναι διαφορετικα. Μεταβείτε σε άλλο μέρος και συνεχίστε μέχρι να το κάνετε με ολόκληρο το σώμα σας. Αυτό μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τον ύπνο και μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους.

Κάντε παρέα με σκύλο

Είτε πρόκειται για μέλος της οικογένειάς σας είτε για θεραπευτή, ένα φιλικό σκυλάκι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο ανήσυχοι, θυμωμένοι, μπερδεμένοι και ανήσυχοι. Όταν το χαϊδεύετε και παίζετε μαζί του, φαίνεται να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που παίζει ρόλο στο δέσιμο και την εμπιστοσύνη. Και οι γάτες μπορούν, επίσης, να σας ηρεμήσουν.

Οραματισμός

Σκεφτείτε ένα αγαπημένο μέρος, πραγματικό ή φανταστικό, που σας κάνει ήρεμους και χαρούμενους: ίσως μια παραλία στο ηλιοβασίλεμα, μια άνετη καρέκλα μπροστά από ένα τζάκι ή ένα ρυάκι στο δάσος. Εστιάστε στις λεπτομέρειες. Μπορείτε να μυρίσετε πευκοβελόνες, για παράδειγμα; Βλέπετε φυσαλίδες στο νερό; Ακούτε το γουργούρισμα και το πιτσίλισμα του νερού; Υπάρχουν ηχογραφήσεις και εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Χάθα Γιόγκα

Αυτός ο συνδυασμός απαιτητικών στάσεων και ελεγχόμενης αναπνοής σας βοηθά να μετατρέψετε την επίγνωσή σας στο να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή αντί να κρίνετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι μια τακτική εξάσκηση μειώνει το άγχος και απομακρύνει τη φυσική σας απόκριση στο στρες. Επιπλέον, είναι η άσκηση που ενισχύει τη δύναμη και την ευελιξία σας. Πηγαίνετε σε ένα μάθημα και θα έχετε τα οφέλη και της συναναστροφής με άλλους ανθρώπους.

Γίνετε δημιουργικοί

Δραστηριότητες, όπως, τα βιβλία ζωγραφικής, το πλέξιμο κ.ά προσφέρουν μια απόδραση για ένα πολυάσχολο μυαλό. Απλές, επαναλαμβανόμενες ενέργειες, όπως το ζύμωμα της ζύμης μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας και να συντονίσετε τη φλυαρία στο κεφάλι σας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να απολαύσετε τη διαδικασία και να μην ανησυχείτε τόσο για το αποτέλεσμα.

Κάντε ένα διάλειμμα

Όταν βρίσκετε το μυαλό σας να τρέχει με πλήρη ταχύτητα, τεντωθείτε, ονειροπολήστε, περπατήστε, πάρτε ένα σνακ ή συνομιλήστε με έναν φίλο. Αφιερώστε τουλάχιστον 5 λεπτά για επαναφόρτιση και επαναφορά. Θα είστε πιο συγκεντρωμένοι και ξεκάθαροι. Εάν πρόκειται να εργάζεστε με προσοχή, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να σας υπενθυμίζει να σταματάτε κάθε 90 λεπτά περίπου.

Ασχοληθείτε με τον κήπο

Δεν είναι μόνο η υπέροχη ύπαιθρος και η άσκηση στη δουλειά, αλλά και το ίδιο το έδαφος έχει μικροοργανισμούς που μπορεί να σας βοηθήσουν να εστιάσετε και να ανεβάσουν τη διάθεσή σας. Οι κηπουροί είναι λιγότερο καταθλιπτικοί και ανήσυχοι και αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με τις κοινότητές τους.

Βιοανάδραση

Αυτή η τεχνική σας διδάσκει να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας στο στρες. Δουλεύοντας με έναν θεραπευτή, είστε συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή που δείχνει τα εγκεφαλικά σας κύματα. Θα μπορούσατε, επίσης, να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό, τη θερμοκρασία του δέρματος και την αναπνοή σας. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει όταν ενεργοποιείστε και πότε προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε. Με τον καιρό, θα καταλάβετε πώς να ηρεμήσετε μόνοι σας την απόκριση του σώματός σας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως δεν κοιμάστε καλά;

Ο τρόπος που σκέφτεστε αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σας

Αποκτήστε καλύτερη μνήμη κι ενισχύστε τη μάθηση

Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

Ashtanga Yoga

Ορμόνες της ευτυχίας

Πώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια

Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Gingko biloba

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Θεραπεία με τανγκό

Πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου

Τσάι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Πώς οφελεί την υγεία η μουσική;

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Μέθοδος για να παραμείνει κάποιος σε εγρήγορση

Ηλεκτρικοί παλμοί για τη βελτίωση των μαθησιακών δυσκολιών

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Σεξ για ηλικιωμένους

Εσείς ξέρετε να γερνάτε;

Η θεραπευτική δύναμη του χορού

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Βότανα που βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα

Θέλετε να ανακτήσετε τις αναμνήσεις σας;

Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας

Μουσικοθεραπεία

Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τροφή για το μυαλό

Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠροστατέψτε το δέρμα σας
Επόμενο άρθροΛάθη ομορφιάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ