Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠώς νιώθετε όταν παθαίνετε κρίση πανικού

Πώς νιώθετε όταν παθαίνετε κρίση πανικού

Πώς νιώθετε όταν παθαίνετε κρίση πανικού. Μπορεί να φοβάστε ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κίνδυνο ή να αισθάνεστε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή.

Μια κρίση πανικού μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πουθενά, ίσως, καθώς, όταν περπατάτε στο δρόμο. Μπορεί, ακόμη και να σας ξυπνήσει από έναν ήσυχο ύπνο. Συχνά, δεν υπάρχει προφανής λόγος για τα συμπτώματά σας. Μπορεί να συμβεί τόσο ξαφνικά και έντονα που να αισθάνεστε αβοήθητοι, ανίκανοι να κινηθείτε ή να σκεφτείτε καθαρά.

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό και έντονο αίσθημα φόβου και άγχους. Μπορεί να συμβεί εντελώς ξαφνικά και να αισθάνεστε τρομοκρατημένοι. Ο καθένας βιώνει τις κρίσεις πανικού με διαφορετικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί, επίσης, να αισθάνεστε ότι δε μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει στο σώμα σας ή να αισθάνεστε ότι δεν έχετε επαφή με αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. Μπορεί να φοβάστε ότι το σώμα σας βρίσκεται σε κίνδυνο ή να αισθάνεστε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή.

Αν και αυτό μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μια κρίση πανικού δε θα σας προκαλέσει κανένα κακό. Ακόμα κι αν δεν το νιώθετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, προσπαθήστε να θυμάστε ότι έχετε τον έλεγχο και το συναίσθημα θα περάσει.

Πώς νιώθετε όταν παθαίνετε κρίση πανικού

Έχετε σφίξιμο στο στήθος

Ένα τράνταγμα αδρεναλίνης κάνει την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά. Μπορεί να πονάει το στήθος σας. Θα μπορούσατε ακόμη και να έχετε πρόβλημα στην αναπνοή.

Έχετε ένα αίσθημα πνιγμού

Ο λαιμός σας σφίγγει και δε μπορείτε να καταπιείτε. Ή μπορεί να νομίζετε ότι θα κάνετε εμετό. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο το να αναπνεύσετε.

Έχετε τρόμο

Δε μιλάμε για το φόβο που νιώθετε στη φυσιολογική πορεία της ζωής, όταν στέκεστε στην άκρη ενός γκρεμού ή όταν θίγετε ένα δύσκολο θέμα ή όταν ξεκινάτε μια νέα δουλειά, για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να έχετε μια συντριπτική αίσθηση ότι κάτι πραγματικά τρομερό πρόκειται να συμβεί ή ότι πρόκειται να πεθάνετε, παρόλο που γνωρίζετε ότι δεν είναι αλήθεια.

Έχετε ζάλη

Μερικές φορές μπορεί να είστε τόσο ζαλισμένος και όλο το δωμάτιο αρχίζει να γυρίζει. Ή φαίνεται ότι έχετε αποσυνδεθεί από το περιβάλλον σας.

Έχετε ιδρωμένες παλάμες

Αυτό το κλασικό σημείο άγχους μπορεί, επίσης, να είναι σύμπτωμα κρίσης πανικού. Μπορεί να ιδρώνετε και σε άλλα μέρη, όπως κάτω από τα χέρια σας. Και μπορεί να έχετε και ρίγη ή εξάψεις.

Νιώθετε ότι έχετε τρέμουλο και μυρμήγκιασμα

Μπορεί να αρχίσει να τρέμει ολόκληρο το σώμα σας. Καθώς, το αίμα πηγαίνει στην καρδιά και τους μυς σας, τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας μπορεί να μυρμηγκιάζουν ή να μουδιάζουν.

Έχετε πονοκέφαλο

Ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, και μπορεί να φύγει το ίδιο γρήγορα. Όπως και τα άλλα συμπτώματα, αυτό από μόνο του δε σημαίνει απαραίτητα ότι παθαίνετε κρίση πανικού.

Η διάρκεια κρίσης πανικού

Μια κρίση πανικού, συνήθως, χτυπά ταυτόχρονα και κορυφώνεται σε περίπου 10 λεπτά. Τότε θα αρχίσετε σιγά σιγά να αισθάνεστε καλύτερα. Οι επιθέσεις σπάνια διαρκούν περισσότερο από μία ώρα και οι περισσότερες τελειώνουν σε 20 ή 30 λεπτά. Δεν είναι πάντα το ίδιο.

Καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια, όπως, πόνος στο στήθος, αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη, εφίδρωση, ακόμα και η αίσθηση ότι χάνεται ο έλεγχος.

Πιθανότατα δε χρειάζεται να ανησυχείτε εάν έχετε μόνο ένα ή δύο περιστατικά και εξαφανίζονται χωρίς άλλα προβλήματα. Αλλά αν συμβαίνει πιο συχνά ή αν ανησυχείτε, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πυροδοτεί τις επιθέσεις σας και πώς να τις διαχειριστείτε. Θα θέλει, επίσης, να αποκλείσει μια καρδιακή πάθηση που ονομάζεται πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ

Οι κρίσεις πανικού τείνουν να συμβαίνουν σε άτομα της ίδιας οικογένειας και συχνά σχετίζονται με το άγχος. Μερικές φορές, υπάρχει ένας φυσικός λόγος, όπως όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών ή δεν έχετε αρκετό σάκχαρο στο αίμα σας ή ήπιατε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή πήρατε ένα διεγερτικό φάρμακο, όπως αμφεταμίνες ή κοκαΐνη ή κάνετε κατάχρηση ή απόσυρση από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Διαταραχή πανικού

Εάν ο γιατρός σας δε μπορεί να βρει μια φυσική αιτία, αλλά συνεχίζετε να παθαίνετε κρίσεις, μπορεί να έχετε διαταραχή πανικού, ειδικά όταν δε μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε για την επόμενη κρίση. Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που ζείτε καθημερινά για να τα αποφύγετε.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε τι συμβαίνει. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι είναι απίθανο να σας βλάψει, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους, μπορεί να ανησυχείτε λιγότερο για αυτό. Το να γνωρίζετε, απλώς, ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να είναι μία ανακούφιση.

Επαφές με ανθρώπους

Το άγχος ευδοκιμεί όταν νιώθετε μόνοι. Είναι καλύτερο να βλέπετε την οικογένεια και τους φίλους σας από κοντά, αλλά και αν επικοινωνείτε και μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή, είναι καλύτερο από το τίποτα. Εάν δεν έχετε άτομα να απευθυνθείτε, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε κοινωνικές ομάδες, για να συναντήσετε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και να ξεκινήσετε να χτίζετε σχέσεις.

Κοιμηθείτε αρκετά

Στόχος για 7-9 ώρες τη νύχτα. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, κρατήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Μη βλέπετε τηλεόραση και μη χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το κινητό σας, αμέσως πριν τον ύπνο. Βοηθά, επίσης, να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Κάντε γυμναστική

Κάντε γυμναστική 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες, ακόμα κι αν είναι 10 λεπτά τη φορά και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθείτε. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να πάθετε κρίση πανικού. Οποιαδήποτε άσκηση βοηθάει, αλλά είναι καλύτερα να κάνετε δραστηριότητες που κινούν τα χέρια και τα πόδια σας, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι και ο χορός.

Αποφύγετε τα τσιγάρα, την καφεΐνη και το αλκοόλ

Μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις πανικού ή να επιδεινώσουν μία, εάν τις παθαίνετε τακτικά. Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών για την αλλεργία, των χαπιών αδυνατίσματος και των φαρμάκων για το κρυολόγημα, μπορεί να πυροδοτήσουν τις κρίσεις πανικού.

Επιδιώξτε τη χαλάρωση

Τεχνικές, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε την ένταση και να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος. Η βαθιά, ελεγχόμενη αναπνοή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε όταν αισθάνεστε ότι έχετε τα συμπτώματα της κρίσης πανικού.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις κρίσεις πανικού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις κρίσεις πανικού

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

Ατελοφοβία

Πόνος στο στήθος

Υπερτασική κρίση

Σημάδια κρίσης άσθματος

Τροφές που προκαλούν άγχος ή κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε το άγχος

Προβιοτικά για το στρες και το άγχος

Άγχος

Οι καλύτερες ουσίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία

Οι βιταμίνες για το άγχος και την ένταση

Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

Χρήσιμες πληροφορίες για το άγχος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤρύπημα μύτης
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες με βασιλικό και σκόρδο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ