Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Αχρωματοψία

Αχρωματοψία. Με την πάθηση αυτή μπορείτε να δείτε ορισμένα χρώματα σωστά, αλλά δε μπορείτε να ξεχωρίσετε άλλα.

Ο καθένας βλέπει τα χρώματα, ελαφρώς, διαφορετικά. Αλλά, αν δυσκολεύεστε να διακρίνετε μεταξύ των χρωμάτων που οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ ξεκάθαρα διαφορετικά, μπορεί να έχετε αχρωματοψία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση αυτή μπορούν να δουν ορισμένα χρώματα σωστά, αλλά δε μπορούν να ξεχωρίσουν άλλα. Η αχρωματοψία, είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 12 άνδρες έχουν αχρωματοψία, σε σύγκριση με περίπου 1 στις 200 γυναίκες.

Με το πιο συχνό είδος αχρωματοψίας, δε μπορείτε να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ ορισμένων αποχρώσεων του κόκκινου και του πράσινου. Άλλοι άνθρωποι έχουν έναν τύπο αχρωματοψίας που μπερδεύει ορισμένες αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Η αχρωματοψία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Πώς βλέπετε τα χρώματα

Ο αμφιβληστροειδής σας είναι ένα στρώμα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού σας που είναι ευαίσθητο στο φως. Έχει δύο είδη κυττάρων τα ραβδία και τα κωνία. Τα ραβδία λειτουργούν σε αμυδρό φως και τα κωνία αντιδρούν σε πιο έντονο φως. Και τα δύο είδη κυττάρων ανταποκρίνονται στα χρώματα. Τα σήματα τους περνούν μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλό σας, όπου συνδυάζονται για να δημιουργήσουν όλα τα χρώματα στο ουράνιο τόξο. Περίπου το 12% των γυναικών έχουν ένα επιπλέον είδος κωνίων που τους επιτρέπει να βλέπουν 100 φορές περισσότερα χρώματα από τους άλλους ανθρώπους.

Πώς συμβαίνει η αχρωματοψία

Εάν έχετε αχρωματοψία, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τουλάχιστον ένα είδος των κωνίων. Αυτά τα κωνία μπορεί να λείπουν ή μπορεί να πάρουν διαφορετικό χρώμα από αυτό που θα έπρεπε. Για παράδειγμα, ορισμένα κωνία θα μπορούσαν να έχουν ελαττωματική γενετική κωδικοποίηση για συγκεκριμένες ευαίσθητες στο χρώμα χημικές ουσίες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δε μπορούν να στείλουν στον εγκέφαλό σας τις σωστές πληροφορίες. Δεδομένου ότι τα κωνία σας βοηθούν, επίσης, να αντιλαμβάνεστε τις λεπτομέρειες αυτού που κοιτάτε, η αχρωματοψία μπορεί, επίσης, να σας κάνει να βλέπετε με λιγότερη ευκρίνεια.

Γονίδια

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία γεννιούνται με αυτήν. Αυτό συμβαίνει, επειδή, συνήθως, ξεκινά με τα γονίδια που παίρνετε από τους γονείς σας. Αυτά τα γονίδια δε δίνουν στο σώμα σας τις σωστές οδηγίες για το πώς να φτιάξετε μπλε, κόκκινες και πράσινες χρωστικές για τα κωνία σας. Χωρίς τις χρωστικές, οι κώνοι δε μπορούν να αναγνωρίσουν τα χρώματα.

Η αχρωματοψία μπορεί να επηρεάσει μερικούς ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί με αυτήν. Ορισμένες οφθαλμικές ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή, όπως η λευχαιμία, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η κατάχρηση αλκοόλ.

Φάρμακα ή Χημικά που προκαλούν αχρωματοψία

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θεραπεύουν τις καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στυτική δυσλειτουργία, τις νευρικές παθήσεις ή τις συναισθηματικές διαταραχές, μπορεί να προκαλέσουν αχρωματοψία ως παρενέργεια. Η αχρωματοψία μπορεί, επίσης, να προέλθει από την εργασία με χημικές ουσίες, όπως λιπάσματα ή διαλύτες.

Διάγνωση αχρωματοψίας

Εάν το παιδί σας έχει αχρωματοψία, μπορεί να μην το γνωρίζετε μέχρι να αρχίσει να μαθαίνει τα ονόματα των χρωμάτων ή μπορεί να δυσκολεύεται στο σχολείο με εξετάσεις ή εργασίες για το σπίτι που χρησιμοποιούν χρωματικά κωδικοποιημένα υλικά. Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε την έγχρωμη όραση των παιδιών γύρω στην ηλικία των 4 ετών. Εάν η αχρωματοψία εμφανίζεται στην οικογένειά σας, ζητήστε τεστ του παιδιού σας σε οφθαλμίατρο.

Ο κύριος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάποιος έχει αχρωματοψία είναι το χρωματικό τεστ όρασης. Χρησιμοποιεί εικόνες κουκκίδων σε πολλά χρώματα. Εάν βλέπετε σωστά το χρώμα, θα εντοπίσετε έναν αριθμό ή κάποιο άλλο σχήμα σε κάθε εικόνα. Εάν έχετε αχρωματοψία, δεν θα μπορείτε. Μπορείτε να κάνετε το τεστ για να το χρησιμοποιήσετε στον εαυτό σας, αλλά ένας οφθαλμίατρος μπορεί να το κάνει καλύτερα.

Οι εφαρμογές για το κινητό ή το tablet σας μπορούν να σας πουν τι χρώμα είναι κάτι. Τραβάτε μια φωτογραφία και όταν πατάτε σε ένα μέρος της εικόνας, η εφαρμογή σας λέει το χρώμα. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν ακόμη και να διακρίνουν αποχρώσεις χρωμάτων. Εάν έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο και το πράσινο, οι ειδικοί φακοί μπορεί να σας επιτρέψουν να δείτε τα χρώματα πιο καθαρά, αν και η αποτελεσματικότητά τους είναι ευρέως αμφιλεγόμενη. Για παράδειγμα, οι ειδικοί φακοί για τη διόρθωση της έλλειψης χρώματος δεν επιτρέπονται για τους πιλότους.

Τρόποι αντιμετώπισης της αχρωματοψίας

Εάν έχετε αχρωματοψία, μπορεί να σας βοηθήσει να ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει να βάλετε ετικέτες στα ρούχα σας που σας λένε ποιο χρώμα είναι, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν. Τακτοποιήστε τη ντουλάπα σας έτσι ώστε τα ρούχα που μπορείτε να φορέσετε μαζί να κρέμονται το ένα κοντά στο άλλο.

Θεραπεία αχρωματοψίας

Εάν η αχρωματοψία σας ξεκίνησε λόγω ασθένειας ή είναι παρενέργεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ίσως μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο. Αλλά το κύριο είδος αχρωματοψίας, ο τύπος που κληρονομείτε από τους γονείς σας, δε μπορεί να διορθωθεί.

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το είδος της αχρωματοψίας που παθαίνετε μέσω των γονιδίων σας, βοηθώντας τα κωνία να λειτουργήσουν καλύτερα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα μάτια

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ποιοι πρέπει να παίρνουν υαλουρονικό οξύ

Μάτια που γερνούν

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Τροφές για καλή όραση

Το τεμπέλικο μάτι

Σύνδρομο Blau

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ραγοειδίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ