Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πλουμέρια

Πλουμέρια. Τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από την Πλουμέρια, που είναι καλλωπιστικό φυτό, είναι πολλά.

Η Πλουμέρια ή Πλουμερία ή Plumeria ή Φραντζιπάνι ή λουλούδι της Καμπότζης ή Flower Semboja (Java) ή Flower Jebun (Μπαλί) ή Flower Samoja (Sunda) ή Flower Lomilate (Gorontalo) ή Flower Campaka (Madura) ή Flower Pandam (Minangkabau) ή Flower Kolosusu (Minahasa) ή Λουλούδι Capaka Kubu (Tidore) ή Ροδίτικο φούλι ή Αιγυπτιακό φούλι ή Ινδικό φούλι, είναι γένος ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια των Αποκυνίδων (Apocynaceae), στην οποία ανήκει και το γένος Απόκυνον (Apocynum) και περιλαμβάνει, κυρίως, φυλλοβόλους θάμνους και μικρά δένδρα. Είναι εγγενές στην Κεντρική Αμερική, το Μεξικό, την Καραϊβική και τη Νότια Αμερική ως το μακρινό νότο, στη Βραζιλία, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα, συναντάται συχνά στα νότια μέρη, Ρόδο, Κρήτη, Κω κ.ά.

H Πλουμέρια είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό δέντρο με υπέροχα αρωματικά άνθη που ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και διαρκούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, η Πλουμέρια είναι ένα εξωτικό φυτό που συναντάμε σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές όλου του κόσμου. Στη χώρα μας ευδοκιμεί, κυρίως, σε νότιες περιοχές και νησιά, όπως στη Ρόδο, στην Κω και στην Κρήτη, όπου διαθέτει αρκετές τοπικές ονομασίες όπως ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Το πιο γνωστό είδος Πλουμέριας είναι η Plumeria alba με τα λευκοκίτρινα λουλούδια, υπάρχουν ωστόσο κι άλλες ποικιλίες όπως η κόκκινη πλουμέρια (Plumeria rubra) που διαθέτουν άνθη σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες και λευκές αποχρώσεις.

Plumeria alba

H Πλουμέρια έχει στενόμακρα μεγάλα φύλλα που, συνήθως, πέφτουν την περίοδο του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε ύψος 2-6 μέτρων, προσφέροντας σκιά την περίοδο του καλοκαιριού. Τα λουλούδια της Πλουμέριας, βρίσκονται κατά ομάδες στις άκρες των κλαδιών και αποτελούνται από πέντε χαρακτηριστικά βελούδινα πέταλα.

Η Πλουμέρια έχει μεθυστικό άρωμα.

Τα λουλούδια της Καμπότζης φυτεύονται γενικά στην αυλή του σπιτιού για να ομορφύνουν το σπίτι.

Η Plumeria δε βρίσκεται μόνο στην Ινδονησία. Στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Κίνα, το Plumeria έχει μεταποιηθεί σε άρωμα, τσάι και εντομοαπωθητικό κουνουπιών.

Η Plumeria μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, να θεραπεύσει την ουλίτιδα ή τον πονόλαιμο, τα σκασμένα χείλη και να ενισχύσει την όρεξη.

Plumeria rubra

Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές με Plumeria

Θεραπεία του διαβήτη, της πνευμονίας και της γονόρροιας

Ετοιμάστε ένα κομμάτι ρίζας plumeria και πλύντε το καλά. Βράστε το με ένα ποτήρι νερό. Πίνετε μία φορά την ημέρα.

Θεραπεία της φλεγμονής

Ετοιμάστε 1 φλούδα plumeria και πλύνετε καλά. Σκουπίζετε και βράζετε και κάνετε επιθέματα.

Αντιμετώπιση ελκών

Πλύνετε φύλλα πλουμέρια και αλείψτε με λάδι καρύδας και μετά τοποθετήστε στα μέρη του σώματος που έχουν έλκη.

Εξομαλύνει την πέψη

Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, βράστε λουλούδια plumeria σαν τσάι.

Έχει αντιβιοτική δράση

Ο χυμός του άνθους Plumeria περιέχει αλκαλοειδή, τανίνες, φλαβονοειδή και τριτερπενοειδή και στο χυμό περιέχονται πενταμερή τριτερπενοειδή. Ο χυμός της πλουμερίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό φάρμακο.

Θεραπεύει τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα στο σώμα σας μπορούν να θεραπευτούν με τα φύλλα Plumeria φυσικά και γρήγορα. Πάρτε το χυμό από άνθη Plumeria χρησιμοποιώντας βαμβάκι και τοποθετήστε τα στα κονδυλώματα.

Αντιμετώπιση των κοιλοτήτων των δοντιών

Τα δόντια με τρύπες προκαλούν πόνο. Επομένως, περιποιηθείτε αμέσως τα δόντια με τρύπες με φύλλα πλουμέριας. Πάρτε το χυμό χρησιμοποιώντας βαμβάκι. Εφαρμόστε το βαμβάκι στο τμήμα των δοντιών που έχουν τρύπα.

Εξαφανίστε τις κρεατοελιές

Οι κρεατοελιές εξαφανίζονται με χρήση φύλλων Plumeria. Πάρτε το χυμό Plumeria χρησιμοποιώντας βαμβάκι. Κολλήστε το βαμβάκι στο κρεατοελιά. Κάνετε το τακτικά μέχρι να εξαφανιστεί ο σπίλος.

Θεραπεία δερματικών παθήσεων

Πάρτε το φλοιό των φύλλων Plumeria. Βράστε με αρκετό νερό και κάνετε μπάνιο.

Λειάνετε το δέρμα των σκασμένων ποδιών

Το σκάσιμο του δέρματος των ποδιών ενοχλεί. Πάρτε άνθη Plumeria και βράστε με 3 λίτρα νερό. Μουλιάστε το σκασμένο δέρμα των ποδιών χρησιμοποιώντας το βρασμένο νερό
Κάντε το τακτικά μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο.

Χρησιμοποιήστε το στη μαγειρική

Τα άνθη Plumeria αναμιγνύονται στη μαγειρική και χαρίζουν νόστιμη γεύση.

Αντιμετώπιση ελκών

Αντιμετωπίστε τα έλκη εφαρμόζοντας χυμό plumeria με ζεστό νερό.

Τα οφέλη για την υγεία της Plumeria

  1. Μίσχοι φυτού

Το στέλεχος του plumeria περιέχει λευκή ρητίνη, καουτσούκ, τριτερπενοειδή, αμυλίνη και ενώσεις λουπεόλης. Ο ίδιος ο φλοιός της plumeria είναι χρήσιμος για την ανακούφιση του πόνου λόγω οιδήματος ή παρουσίας ρωγμής στα πέλματα των ποδιών. Το άνθος Plumeria που περιέχει τη γλυκοδική ένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τον πονόδοντο ή σε τραύμα. Ο χυμός Plumeria δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάτι γιατί μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.

  1. Άνθη φυτού

Τα άνθη Plumeria μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη των ρευματισμών ή της υπεριρουχαιμίας, την ανακούφιση από υψηλό πυρετό, τη διατήρηση της υγείας της πέψης και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, τα άνθη Plumeria χρησιμοποιούνται, επίσης, συχνά σε σαπούνια, εντομοαπωθητικά και αρώματα.

  1. Κόμμι φυτού

Το κόμμι Plumeria μπορεί να θεραπεύσει τον κνησμό, Το κόμμι μπορεί να ληφθεί από τη βάση των φύλλων ή από τον κορμό του δέντρου Plumeria.

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Μυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας

Φρέσκα βότανα στο μπαλκόνι σας

Τα καλύτερα βότανα για φυσικές θεραπείες

Οδηγίες για τα βότανα

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝεραντζιά
Επόμενο άρθροΑνανάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ