Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Καψικόν

Καψικόν. Τα οφέλη στην Υγεία από τις καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι πολλά.

Το καψικόν ή Capsicum annuum ή Καψικόν το ετήσιον ή πιπεριές τσίλι ή πιπεριές ανήκουν στο γένος Capsicum.

Το κύριο ενεργό συστατικό σε πολλές ποικιλίες πιπεριών τσίλι είναι η καψαϊκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση. Η καψαϊκίνη και άλλες ενώσεις Capsicum έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες δείχνουν ότι το Capsicum annuum, μέσω της καψαϊκίνης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου και του καρκίνου. Η έρευνα υποδηλώνει, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, καθώς και να καταπολεμήσει βακτηριακές λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Τι είναι το Capsicum annuum;

Το Capsicum annuum είναι ένα φυτικό γένος της βοτανικής οικογένειας Soanaceae που περιλαμβάνει όλες τις πιπεριές τσίλι και τις πιπεριές, που κυμαίνονται από γλυκές πιπεριές έως πολύ πικάντικες ποικιλίες. Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από ένα άλλο γένος φυτών.

Το όνομα Capsicum προέρχεται από την ελληνική λέξη kapto, που σημαίνει δαγκώνω. Αυτό αναφέρεται στην αίσθηση καύσου στο στόμα που παράγουν οι περισσότερες πιπεριές πιπεριές τσίλι. Το Capsicum προέρχεται επίσης από τη λατινική λέξη capsa, που σημαίνει κουτί, λόγω του τετράγωνου σχήματος του φρούτου.

Το γένος Capsicum περιλαμβάνει μια σειρά από είδη, αλλά το πιο συχνό είναι η κόκκινη πιπεριά, η οποία ανήκει σε μια ομάδα πιπεριών με την επιστημονική ονομασία Capsicum annuum. Όλες οι πιπεριές δεν είναι καυτερές, αλλά έχουν ένα κυμαινόμενο εύρος θερμότητας.

Παραδείγματα πιπεριών τσίλι σε αυτήν την ομάδα:

cayenne
jalapeño
poblano

Μια δεύτερη ομάδα πιπεριών είναι οι Capiscum Chinese:

habanero
datil
Scotch bonnet

Μια τρίτη ομάδα, η Capiscum frutencens, περιλαμβάνει τις πιπεριές ταμπάσκο.

Διατροφικές πληροφορίες για τις καυτερές πιπεριές

Οι πιπεριές τσίλι είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φυτοχημικά, πολλά από τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές είναι πολύτιμες για την προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα φυτοχημικά στις πιπεριές τσίλι είναι τα καψαϊκινοειδή, όπως η καψαϊκίνη, η οποία είναι το κύριο ενεργό συστατικό. Παράγει τη χαρακτηριστική πικάντικη και καυτερή γεύση που έχουν πολλά φυτά του γένους.

Άλλα φυτοχημικά του Capsicum είναι:

ανθοκυανίνες
φλαβονοειδή
φαινολικά οξέα
καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο και η ζεαξανθίνη

Πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στο Capsicum είναι:

Βιταμίνες, όπως:
βιταμίνες του συμπλέγματος Β
βιταμίνη C, η οποία είναι πλούσια στις κόκκινες πιπεριές
βιταμίνη Ε, η οποία είναι πλούσια σε αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
Ίνες
Μέταλλα, όπως:
σίδηρος
ασβέστιο
χαλκός
μαγγάνιο
μολυβδαίνιο
Αμινοξέα, όπως:
τρυπτοφάνη
φαινυλαλανίνη
λυσίνη

Τα οφέλη για την υγεία από τις καυτερές πιπεριές

Μεταβολικό σύνδρομο: Όσοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

Διαβήτης: Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη έχει πολλές δράσεις που έχουν αντιδιαβητική δράση. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία διευκολύνει τη διείσδυση της γλυκόζης του αίματος στα κύτταρα από την κυκλοφορία του αίματος. Η καψαϊκίνη βοηθά, επίσης, στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη.
Χοληστερόλη: Ένας αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας, γνωστές ως «κακή χοληστερόλη». Υποδηλώνουν, επίσης, ότι μπορεί να αυξήσει τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας, γνωστές ως «καλή χοληστερόλη».
Υψηλή αρτηριακή πίεση: Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, με την απελευθέρωση ουσιών που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, με την καταστολή ενός ενζύμου που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και την τόνωση της αυξημένης ούρησης, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση βοηθώντας στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών.
Παχυσαρκία: Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η καψαϊκίνη προάγει την απώλεια βάρους αυξάνοντας την ικανοποίηση της όρεξης και αποτρέποντας την ανάπτυξη και τη συσσώρευση λιποκυττάρων. Η καψαϊκίνη μειώνει τον κίνδυνο για το μεταβολικό σύνδρομο και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πόνος: Ένα τοπικό φάρμακο που περιέχει καψαϊκίνη είναι ότι πρέπει για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με τη μεθερπητική νευραλγία. Η χρήση της καψαϊκίνης για τη θεραπεία του νευρινώματος Morton είναι πολλά υποσχόμενες. Αυτή είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει το πόδι. Η χορήγηση καψαϊκίνης, μέσω ένεσης, σε μια άρθρωση για αρθρίτιδα μπορεί, επίσης, να είναι χρήσιμη. Ένα μειονέκτημα της τοπικής ή ενέσιμης θεραπείας με καψαϊκίνη περιλαμβάνει την άμεση αίσθηση καψίματος που διαρκεί από λεπτά έως ώρες.

Καρκίνος: Η καψαϊκίνη έχει αντιαγγειογενετική δράση και βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων που απαιτεί ο καρκίνος για την ανάπτυξη. Η καψαϊκίνη προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και έχει και αντικαρκινική δράση.

Θνησιμότητα: Υπάρχει σημαντική μείωση της θνησιμότητας σε άτομα που καταναλώνουν καυτερές πιπεριές, από όλες τις αιτίες.

Ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις: Μια τρέχουσα παγκόσμια πρόκληση για την υγεία είναι η εμφάνιση βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Σε αυτές τις λοιμώξεις, τα βακτήρια μεταλλάσσονται με τρόπο που δεν είναι πλέον ευαίσθητα στην εκρίζωση μέσω αντιβιοτικής θεραπείας. Η καψαϊκίνη είναι αποτελεσματική έναντι των βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ο FDA έχει εγκρίνει ένα τοπικό φάρμακο που περιέχει καψαϊκίνη για ανακούφιση από τον πόνο.

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

Σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση

Μεθερπητική νευραλγία

Πρωινές συνήθειες για απώλεια βάρους

Σάλτσα Sriracha

Σούπα με κόκκινες πιπεριές 

Μυοσκελετικός πόνος: Πώς να τον αντιμετωπίζετε

Απαλλαγείτε από τον πόνο

Να τρώτε καυτερές πιπεριές κάνουν καλό

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Η πιο νόστιμη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Φτιάξτε μόνοι σας ταμπάσκο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πιπεριά

Οι καυτερές πιπεριές φάρμακο για τον καρκίνο παχέος εντέρου

Τα καλύτερα κέντρα πόνου

Αδυνατίστε ενεργοποιώντας το καφέ σας λίπος

Αδυνατίστε τρώγοντας καυτερά

Οι καυτερές πιπεριές σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Πώς τα καυτερά αδυνατίζουν

Τι να τρώτε όταν παθαίνετε κρυολόγημα

Χρόνιος πόνος

Νευροπαθητικός πόνος

Γλυκόξινη καυτερή σάλτσα

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΌλες οι χρήσεις του Botox
Επόμενο άρθροΑμπέλι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ