Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Scadoxus multiflorus

Το Scadoxus multiflorus ή Κρίνος του αίματος ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae και σε μεγάλες δόσεις θεωρείται δηλητηριώδες φυτό.

Το Scadoxus multiflorus ή Haemanthus multiflorus ή κρίνος του αίματος ή Blood Lily είναι ένα βολβώδες φυτό εγγενές στο μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής από τη Σενεγάλη έως τη Σομαλία και τη Νότια Αφρική. Είναι, επίσης, εγγενές στην Αραβική Χερσόνησο (Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ομάν) και στις Σεϋχέλλες. Έχει πολιτογραφηθεί στο Μεξικό και στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος. Βρίσκεται, επίσης, στην Ινδική χερσόνησο. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό για τα εξαιρετικά χρωματιστά άνθη του, είτε σε γλάστρες είτε στο έδαφος όπου το κλίμα είναι κατάλληλο. Υπάρχουν τρία αναγνωρισμένα υποείδη. Ισχυρά τοξικό, όπως και άλλα είδη Scadoxus, έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό των δηλητηρίων για τα βέλη και την αλιεία, αλλά χρησιμοποιείται και στην ιατρική.

Ο κρίνος αίματος ή Scadoxus multiflorus αναπτύσσεται από έναν «ριζωματώδη βολβό», δηλαδή, έναν βολβό που παράγει, επίσης, ριζώματα (τροποποιημένα υπόγεια στελέχη). Τα φύλλα και το λουλούδι μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή τα φύλλα μπορεί να παραχθούν αργότερα. Οι βάσεις των φύλλων και οι μίσχοι τυλίγονται σφιχτά μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα ψευδοστέλεχος μήκους 5–60 cm. Τα άνθη παράγονται σε ομπρέλα στην κορυφή ενός άφυλλου στελέχους, μήκους 12–75 cm (5–30 in). Καλύπτονται συχνά με κοκκινοκαφέ έως σκούρες μοβ κηλίδες. Τα βράκτια κάτω από τον ομφαλό, σύντομα, μαραίνονται. Ο ομφαλός των λουλουδιών έχει σχήμα σφαίρας, με από 10 έως 200 μεμονωμένα λουλούδια. Κάθε λουλούδι έχει ένα μίσχο, συνήθως, 15–45 mm. Τα νήματα των στημόνων είναι όλα κόκκινα, που ξεθωριάζουν σε ροζ. Ο καρπός είναι μούρο, πλάτους 5–10 mm.

Το Scadoxus multiflorus είναι ευαίσθητο στο ψύχος και πρέπει να διατηρείται σε ελάχιστη θερμοκρασία 5 °C. Συνιστάται ένα ανοιχτό, καλά στραγγιζόμενο μέσο καλλιέργειας. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρους.

Ιατρικές Χρήσεις

Το γένος Scadoxus έχει κάποια έντονα τοξικά είδη, που περιέχουν δηλητηριώδη αλκαλοειδή, θανατηφόρα για τα ζώα, όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια, που βόσκουν στα φύλλα ή τους βολβούς. Το Scadoxus multiflorus χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε περιοχές της τροπικής Αφρικής ως συστατικό των δηλητηρίων για τα βέλη και για ψάρεμα.

Ο βολβός χρησιμοποιείται, επίσης, για τη θεραπεία της υδρωπικίας, της ψώρας και των κακώς επουλωτικών πληγών.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα και των γαστρεντερικών προβλημάτων και αποτελεί μέρος ενός φαρμάκου που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την εξασφάλιση ασφαλούς τοκετού.

Προειδοποιήστε ότι αυτά τα αλκαλοειδή είναι εξαιρετικά τοξικά και η υπερβολική χρήση τους είναι δυνητικά θανατηφόρα, κυρίως, για κατσίκες και πρόβατα που βόσκουν, όταν τα άλλα φυτά είναι σπάνια, και τα φύλλα φαίνεται να έχουν ακριβώς τις ίδιες τοξικές επιδράσεις με τον βολβό.

Τα καλύτερα βότανα για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Τα δηλητηριώδη φυτά για τους σκύλους

Άδωνις

Τι να προσέχετε με την διφενμπάχια

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροSelenicereus grandiflorus
Επόμενο άρθροΟι αρχές μιας υγιεινής διατροφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ