Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Φυσικά αντιβιοτικά

Φυσικά αντιβιοτικά. Όπως υπάρχουν χημικά αντιβιοτικά, έτσι υπάρχουν και φυσικά με ισχυρή δράση κατά των λοιμώξεων.

Με τη συχνή χρήση των χημικών αντιβιοτικών οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Επίσης, τα αντιβιοτικά είναι ακατάλληλα για τις ιώσεις.

Υπάρχουν πάρα πολλά βότανα με ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση. Αντιμετωπίζουν το σταφυλόκοκκο, το στρεπτόκοκκο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και πολλά άλλα βακτήρια.

Πολλές φυσικές ουσίες έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, όπως το σκόρδο, το τζίντζερ και το μέλι.

1 στους 10 ανθρώπους εμφανίζει παρενέργειες που βλάπτουν το πεπτικό σύστημα μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Περίπου 1 στους 15 ανθρώπους είναι αλλεργικοί σε αυτό το είδος φαρμάκου.

Τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά:

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά πολλών μορφών βακτηρίων, όπως της Salmonella και του Escherichia coli (E. coli), αλλά και κατά της πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Μέλι

Το μέλι χρησιμοποιείται ως αλοιφή που βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει ή απομακρύνει τη μόλυνση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία χρόνιων πληγών, εγκαυμάτων, ελκών, πληγών και δερματικών μοσχευμάτων. Οι επίδεσμοι με μέλι μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Η αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού, συνήθως, αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, το μέλι manuka καταπολεμά τα βακτήρια, αν και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και αναστέλλει περίπου 60 είδη βακτηρίων. Το μέλι θεραπεύει με επιτυχία πληγές που έχουν μολυνθεί από ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA). Εκτός από τις αντιβακτηριακές ιδιότητες, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών παρέχοντας μια προστατευτική επίστρωση.

-Τζίντζερ

Το τζίντζερ να καταπολεμά πολλά στελέχη βακτηρίων, αλλά είναι κατάλληλο και για την καταπολέμηση της ναυτίας και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

-Εχινάκεια

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ιθαγενείς Αμερικανοί και άλλοι παραδοσιακοί θεραπευτές χρησιμοποιούν την εχινάκεια εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία λοιμώξεων και πληγών. Το εκχύλισμα της Echinacea purpurea μπορεί να σκοτώσει πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus pyogenes (S. pyogenes). Ο S. pyogenes είναι υπεύθυνος για τη λοίμωξη στο λαιμό, το σύνδρομο τοξικού σοκ και τη «σαρκοφαγική νόσο» γνωστή ως νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Η εχινάκεια μπορεί, επίσης, να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη.

-Goldenseal ή υδραστίδα ή Hydrastis canadensis

Το Goldenseal καταναλώνεται, συνήθως, σε τσάι ή κάψουλες για τη θεραπεία αναπνευστικών και πεπτικών προβλημάτων. Ωστόσο, μπορεί, επίσης, να καταπολεμήσει τη βακτηριακή διάρροια και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία των δερματικών λοιμώξεων. Το Goldenseal περιέχει, επίσης, βερβερίνη, ένα σημαντικό συστατικό των φυσικών αντιβιοτικών.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε οδοντιατρικές επεμβάσεις. Η έρευνα διαπιστώνει τώρα ότι το εκχύλισμα νερού από γαρύφαλλο μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.

Ρίγανη

Η ρίγανη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως αντιοξειδωτικό, αλλά έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ρίγανη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά, ιδιαίτερα, ως ριγανέλαιο.

Θυμάρι

Το έλαιο θυμαριού είναι αποτελεσματικό έναντι των ανθεκτικών στελεχών των βακτηρίων Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia Coli και Pseudomonas.

-Μέντα

Το έλαιο μέντας έχει αντιμικροβιακή, αντιική και αντιμυκητιασική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Οι αντιμικροβιακές δράσεις της οφείλονται, κυρίως, στις συνδυασμένες επιδράσεις ενώσεων, όπως η l-μενθόλη, η μενθόνη, ο οξικός μενθυλεστέρας και το λιμονένιο.

Τεϊόδεντρο

Το τεϊόδεντρο αυξάνει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων και άλλων ξένων εισβολέων. Αυτές οι ιδιότητες καταπολέμησης των μικροβίων καθιστούν το έλαιο δέντρου τσαγιού ένα πολύτιμο φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία βακτηριακών και μυκητιασικών παθήσεων του δέρματος, την πρόληψη των λοιμώξεων και βοηθούν στην προώθηση της επούλωσης.

Αχιλλέα ή Αχίλλεια

Τα εκχυλίσματα αχιλλέας και το αιθέριο έλαιο αυτής εμφανίζουν σημαντική αντιμικροβιακή δράση ενάντια αρκετών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella enteridis, Aspergillus niger, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans και Klebsiella pneumoniae. Επίσης, είναι κατάλληλη για την επούλωση πληγών.

Αρτεμησία

Η αρτεμησία διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ικανότητες. Το αιθέριο έλαιο αψίνθου έχει αντιμικροβιακή δράση, καταπολεμώντας ακόμη και στελέχη όπως το Ε. Coli και η σαλμονέλα. Η άψινθος σκοτώνει, επίσης και μύκητες. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα εναέρια μέρη του Artemisia absinthium αναστέλλει την ανάπτυξη ενός πολύ ευρέος φάσματος μυκήτων (όπως, την Candida albicans). Η αρτεμησία έχει, επίσης, αντιπαρασιτικές ιδιότητες και καθαρίζει το έντερο.

Ευκάλυπτος

Το ευκαλυπτέλαιο λαμβάνεται από το στόμα για τον πόνο, σε βήχα, σε βρογχίτιδες, σε παραρρινοκολπίτιδες, και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως αποχρεμπτικό και για την ανακούφιση από το βήχα, ως αντισηπτικό και αντιπυρετικό.

Φασκόμηλο

Τα φύλλα του φασκόμηλου διαθέτουν σπουδαίες αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα από τα συστατικά του, η σαλβίνη (salvin) έχει αντιμικροβιακή δράση έναντι του Staphylococcus aureus, ένα κοινό βακτήριο που είναι υπεύθυνο για λοιμώξεις του δέρματος και της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Φλοιός βελανιδιάς

Ο φλοιός βελανιδιάς χρησιμοποιείται για τις στυπτικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες για πληγές, ερεθισμένα ούλα και δόντια και εγκαύματα με κίνδυνο μόλυνσης.

Ρίζα Βαπτίσιας ή άγριο λουλακί

Το άγριο λουλακί χρησιμοποιείται για λοιμώξεις, όπως η διφθερίτιδα, η γρίπη, η γρίπη των χοίρων, το κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, λοιμώξεις των λεμφαδένων, η οστρακιά, η ελονοσία και ο τύφος. Χρησιμοποιείται, επίσης, για επώδυνες αμυγδαλές (αμυγδαλίτιδα), πονόλαιμο, πρήξιμο του στόματος και του λαιμού και πυρετός. Επίσης, το άγριο λουλάκι τοποθετείται απευθείας στο δέρμα για έλκη, επώδυνες και επώδυνες θηλές, ως ντους για κολπικές εκκρίσεις και για τον καθαρισμό ανοιχτών και πρησμένων πληγών.

Φλοιός Ιτιάς

Περιέχει σαλικυλικά και συγκεκριμένα σαλικιλίνη που έχει αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση.

Φλοιός λεύκας

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμπύρετα κρυολογήματα και λοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα. Ως στυπτικό βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας.

-Σαμπούκος

Η λήψη συμπληρωμάτων σαμπούκου έχει την ικανότητα να προστατέψει, αλλά και να βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάρρωση από λοιμώξεις που αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

-Φιλιπέντουλα ή Σπειραία

Περιέχει φυσικά σαλικυλικά και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κυστίτιδας και των ελκών, αλλά και για τη θεραπεία της διάρροιας.

Βιβούρνο

Υπάρχουν και πολλά, άλλα βότανα και συμπληρώματα που δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά.

Συμπληρωματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

-Μη ρίχνετε τον πυρετό με χημικά φάρμακα. Η υψηλή θερμοκρασία του σώματος σκοτώνει τους ιούς και τα μικρόβια και δεν τους επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν.

-Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή με υγιεινές σούπες, φρούτα και λαχανικά, αλλά και προβιοτικά και πρεβιοτικά και πολλά αφεψήματα βοτάνων. Κόψτε τη ζάχαρη, τον καφέ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

-Ξεκουραστείτε

-Κάντε αρωματοθεραπεία με διαχυτή με τα καλύτερα αιθέρια έλαια που δρουν ως φυσικά αντιβιοτικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Διαβάστε, επίσης,

Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

Αντιβιοτικά για το χρόνιο πόνο

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Η αντιμικροβιακή δράση της κάνναβης

Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ