Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί με την εναλλακτική ιατρική.

Η κατάθλιψη, σήμερα, είναι η πιο συχνή αιτία κακής υγείας. Ειδικά, με όσα συμβαίνουν παγκοσμίως και κυρίως, στην Ελλάδα τα ποσοστά της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγχρόνως, η πανδημία έφερε μία έλλειψη υποστήριξης της ψυχικής υγείας και πολλοί άνθρωποι ζουν με κατάθλιψη, χωρίς να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη.

Υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη για το ρόλο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και τη θεωρία της ανισορροπίας των νευροδιαβιβαστών.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, μια χημική ουσία, που βοηθά τα ηλεκτρικά ερεθίσματα να επικοινωνούν μεταξύ τους σε όλο το νευρικό σύστημα, αλλά και με το έντερο και με τα αιμοπετάλια. Οι SSRIs-Selective serotonin reuptake inhibitors έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας μόνο στον εγκέφαλο και ο πρώτος ήταν το Prozac (φλουοξετίνη), με πολλές παρενέργειες. Αλλά και η σερτραλίνη ή Zoloft, που είναι νεότερης γενιάς, έχει και αυτή παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παίρνουν αντικαταθλιπτικά είναι μακροχρόνιοι χρήστες και ορισμένοι τα παίρνουν για περισσότερα από 10 χρόνια. Οι τυπικές παρενέργειες είναι ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλος και σκέψεις αυτοκτονίας και αυτοκτονία.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και φυσικά φάρμακα, όπως το βαλσαμόχορτο είναι πιο αποτελεσματικά από τους SSRIs και έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Τα αντικαταθλιπτικά παρεμβαίνουν στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως και το αλκοόλ, και τα συναισθήματα μειώνονται, αλλά και η λίμπιντο, επίσης. Η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας είναι μία από τις πιο συχνές παρενέργειες των SSRIs. Ένα φάρμακο που ισοπεδώνει τα συναισθήματα έχει βραχυπρόθεσμο όφελος για κάποιον που είναι δυστυχισμένος, φοβισμένος ή συναισθηματικά μπερδεμένος, αλλά η λήψη ενός φαρμάκου που μεταβάλλει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις κι επίσης, προκαλεί και εθισμό και στερητικό σύνδρομο. Τα συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι μακροχρόνια και σοβαρά, οπότε η διακοπή των φαρμάκων πρέπει να γίνεται σταδιακά και με τη βοήθεια ενός έμπειρου ιατρού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν, σήμερα, από κατάθλιψη. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης, απαιτείται ένας ασθενής να εμφανίζει πέντε συμπτώματα από τα παρακάτω: καταβολή, αϋπνία, έλλειψη ενέργειας, άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα, υπερυπνία, δυσκολία στη συγκέντρωση κ.ά.

Οι τύποι των καταθλιπτικών διαταραχών, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως, θλίψη, ευερεθιστότητα, αίσθημα κενού και αλλαγές στο σώμα και τον εγκέφαλο που επηρεάζουν την καθημερινή διαστηριότητα:

μείζονα καταθλιπτική διαταραχή
διαταραχή απορρύθμισης της διάθεσης
επίμονη καταθλιπτική διαταραχή
προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή
καταθλιπτική διαταραχή που οφείλεται σε άλλη ιατρική κατάσταση

Οι καταθλιπτικές διαταραχές αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι διατροφικές αλλαγές και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν και να μειώσουν την πιθανότητα υποτροπής.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες…

Συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και άλλες ενώσεις μπορεί να παρέχουν πρόσθετα οφέλη στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

-Ροδιόλα ή Rhodiola Rosea

Η Rhodiola είναι ένα βότανο που όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος, μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιώνει την απόκριση στο στρες. Η ροδιόλα πιστεύεται ότι ωφελεί τα άτομα με κατάθλιψη μειώνοντας την υπερδραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και επηρεάζοντας τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών και τα μοριακά δίκτυα. Για παράδειγμα, μελέτες που επικεντρώνονται σε ενήλικες με κατάθλιψη έχουν βρει ότι η καθημερινή λήψη ροδιόλας για 6 ή 12 εβδομάδες οδήγησε σε κλινικά σημαντικές μειώσεις των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Το συμπλήρωμα περιέχει 100 mg rhodiola rosea, τυποποιημένη, ώστε, να περιέχει 3% rosavins και 1% salidrosides — βιοενεργά συστατικά που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της rhodiola.

Φωσφατιδυλοσερίνη ή Phosphatidylserine ή PS

Τα φωσφολιπίδια αποτελούν δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης και η ακεραιότητά της είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Η φωσφατιδυλική σερίνη είναι απαραίτητη για όλους τους νευροδιαβιβαστές. Υπάρχει στο κρέας, στα φασόλια, στο συκώτι και στα πουλερικά και θεωρείται ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που προλαμβάνει, αλλά και θεραπεύει την κατάθλιψη. Η φωσφατιδυλοσερίνη (PS) είναι μια κατηγορία φωσφολιπιδίων που βρίσκονται φυσικά στις μεμβράνες του εγκεφαλικού ιστού. Η PS διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία σε όλο το νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας σημαντικά μονοπάτια σηματοδότησης και επηρεάζοντας την απελευθέρωση χημικών αγγελιαφόρων γνωστών, ως νευροδιαβιβαστές. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με φωσφατιδυλική σερίνη μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου, στη μείωση του κινδύνου ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η κατάθλιψη, η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η φωσφατιδυλική σερίνη, διατηρώντας ακέραιες τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων, έχει και ισχυρή αντικαρκινική δράση στον εγκέφαλο.

Σαφράν

Το σαφράν είναι ένα μπαχαρικό με έντονα χρώματα που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτινοειδών κροκίνη και κροκετίνη. Είναι ενδιαφέρον ότι το σαφράν είναι πολύ καλή φυσική θεραπεία για την κατάθλιψη. Μελέτες έχουν παρατηρήσει ότι το σαφράν αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση στον εγκέφαλο. Το σαφράν αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης, διατηρώντας, έτσι, τον εγκέφαλο περισσότερο ισορροπημένο. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σαφράν είχαν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και δεν έχουν παρενέργειες.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά είναι απαραίτητα λιπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να τα λαμβάνετε από τη διατροφή σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους. Μια άλλη ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα με υψηλότερη αναλογία εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) προς εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Το EPA και το DHA είναι δύο τύποι ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και οι δύο υπάρχουν στα θαλασσινά. Tα συμπληρώματα με μεγαλύτερη ποσότητα EPA είναι πιο αποτελεσματικά για άτομα με κατάθλιψη. Επομένως, η επιλογή ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 που παρέχει τουλάχιστον 1.000 mg EPA μπορεί να είναι το καλύτερο.

Ν-ακετυλο-L-κυστεΐνη

Το NAC είναι πρόδρομος των αμινοξέων L-κυστεΐνη και γλουταθειόνη. Η γλουταθειόνη θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά στο σώμα και είναι κρίσιμης σημασίας για τη ρύθμιση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη. Η λήψη NAC έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, γιατί αυξάνει την ενίσχυση των επιπέδων γλουταθειόνης του σώματος. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η ιντερλευκίνη-6 και ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου άλφα. Η λήψη NAC μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Επιπλέον, η NAC μπορεί να βελτιώσει την ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Η απορρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και το γλουταμινικό οξύ μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης και σχιζοφρένεια.

Βιταμίνη D3 και K2

Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, συχνά, όπως και τα άτομα με κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή βιταμίνη D ή έλλειψη βιταμίνης D. Όσοι πάσχουν από την πάθηση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από το γενικό πληθυσμό και τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα τείνουν να έχουν τα πιο σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης. Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης μέσω αρκετών μηχανισμών, όπως με τη μείωση της φλεγμονής, τη ρύθμιση της διάθεσης και την προστασία από τη νευρογνωστική δυσλειτουργία. Αρκετές μελέτες σε άτομα με κατάθλιψη υποδηλώνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης, στην ποιότητα ζωής και στη σοβαρότητα της ασθένειας.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β12

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη ρύθμιση της διάθεσης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Β6, είναι απαραίτητες για την παραγωγή και τη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και η ντοπαμίνη. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και ότι τα συμπληρώματα διατροφής με αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η βιοδιαθέσιμη βιταμίνη Β12 είναι ωφέλιμη σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η βιταμίνη Β6, επίσης, βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η τρυπτοφάνη και η νικοτιναμίδη. Ένα συμπλήρωμα βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι η καλύτερη επιλογή.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που είναι κρίσιμο για την υγεία του εγκεφάλου και τη ρύθμιση των οδών των νευροδιαβιβαστών. Διαθέτει, επίσης, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

S-Αδενοσυλομεθειονίνη
Η S-Αδενοσυλομεθειονίνη (SAMe) είναι μια ένωση που περιέχει θείο και έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία της κατάθλιψης. Βρίσκεται φυσικά στο σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι συχνή μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Επιπλέον, η πολύ χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου έχει συνδεθεί σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά σε νεότερους ενήλικες. Το γλυκινικό μαγνήσιο, μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή μαγνησίου.

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα οργανικό οξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενέργειας του εγκεφάλου. Τα τροποποιημένα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη είναι 42% υψηλότερη μεταξύ των ενηλίκων με τη χαμηλότερη πρόσληψη κρεατίνης σε σχέση με τους ενήλικες με την υψηλότερη πρόσληψη. Αυτή η προστατευτική δράση είναι ισχυρότερη στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας 20–39 ετών και σε όσους δεν παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα.

-Ανθοϊάματα

Τα ανθοϊάματα, όπως το ανθοΐαμα Cherry Plum θεραπεύει σταδιακά την εσωτερική ένταση της απελπισίας και του αδιεξόδου στην κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλά ανθοϊάματα που δρουν θεραπευτικά στην κατάθλιψη, αλλά η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Η Emotional Freedom Technique (EFT) μπορεί να επισπεύσει και να διευρύνει άμεσα τη διαδικασία, το Rapid Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) μπορεί να απαλλάξει γρήγορα από το ψυχικό τραύμα και από αρνητικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτό. Ένας κατάλληλα προσαρμοσμένος στις ανάγκες του ατόμου συνδυασμός τέτοιων προσεγγίσεων μπορεί τελικά να καταστήσει την κατάθλιψη –και τη διαδικασία υπέρβασής της- μια από τις μεγαλύτερες ευεργεσίες της ζωής και ένα σταθμό ανάκαμψης για την εξέλιξη του ατόμου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Διαβάστε, επίσης,

Εφηβική κατάθλιψη

Τροφές που προκαλούν άγχος ή κατάθλιψη

Παγκόσμια αύξηση της κατάθλιψης

Οι καλύτερες ουσίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία

Απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Κάνναβη και μανιοκατάθλιψη

Κατάθλιψη και γονίδια

Η γυμναστική δρα θεραπευτικά στην κατάθλιψη

Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη συνδέεται με το κοιλιακό λίπος

Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

Τα κινητά μειώνουν την κατάθλιψη

Η κουρκουμίνη είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Κινέζικο βότανο για την κατάθλιψη και τη βελτίωση της μνήμης

Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη

Αν έχετε κατάθλιψη να παίρνετε προβιοτικά

Να τρώτε μανιτάρια αν πάσχετε από κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι επικίνδυνη στους άνδρες

Το άγχος και η κατάθλιψη θεραπεύονται με προβιοτικά

Κουρκουμίνη για την μείζονα κατάθλιψη

Όποιος έχει κατάθλιψη δεν πρέπει να πηγαίνει διακοπές

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Τα πεπτίδια για την κατάθλιψη

Το χαμόγελο αντίδοτο στην κατάθλιψη

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Μήπως έχετε κατάθλιψη μετά τις διακοπές;

Τεστ αίματος για πρόβλεψη κατάθλιψης

Τα πολλά ξενύχτια οδηγούν σε κατάθλιψη

Κεταμίνη για την κατάθλιψη

Μήπως έχετε αϋπνία από κατάθλιψη;

Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

Η κατάθλιψη είναι κολλητική

Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

Γιόγκα για την κατάθλιψη

Όποιος έχει κατάθλιψη πίνει ή όποιος πίνει πέφτει σε κατάθλιψη;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την κατάθλιψη;

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Διαγνωστική εξέταση για την επιλόχειο κατάθλιψη

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Botox και κατάθλιψη


Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ