Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΒότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση. Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με φυσικούς τρόπους

Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με φυσικούς τρόπους

Βότανα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι κρίσιμο για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου – ένα μόριο σηματοδότησης που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μαγνήσιο μειώνει, σημαντικά, την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Βιταμίνη D

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. tα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση. Έτσι, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D και να λαμβάνουν τα κατάλληλα συμπληρώματα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2 βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με μεταλλάξεις γονιδίων της μεθυλενοτετραϋδροφολικής αναγωγάσης (MTHFR-methylenetetrahydrofolate reductase), οι οποίες καθιστούν την υψηλή αρτηριακή πίεση πιο πιθανή. Τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β9 μπορεί, επίσης, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος στη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να προστατεύσει από αυτήν την κατάσταση αργότερα στη ζωή. Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη μειώνει, επίσης, την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κάλιο

Το κάλιο μπορεί να είναι το πιο γνωστό συμπλήρωμα διατροφής για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο λειτουργεί προάγοντας την απέκκριση νατρίου μέσω των ούρων και βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Συνένζυμο Q10 ή CoQ10
Το συνένζυμο Q10 ή CoQ10 είναι ένα μόριο που μοιάζει με βιταμίνη που παράγεται από το σώμα σας και βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα συμπληρώματα CoQ10 μειώνουν σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση, αλλά και τη διαστολική.

-L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Τα συμπληρώματα L-αργινίνης βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που χρειάζεται το σώμα σας για πολλές σημαντικές διαδικασίες. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης στο αίμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης από αυτά με τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης C.

Ρεσβερατρόλη

Η  ρεσβερατρόλη αυξάνει και την ακετυλοχολίνη που προκαλεί χαλάρωση των αρτηριών σε υπέρταση. Η ρεσβερατρόλη ρυθμίζει την πίεση του αίματος και προστατεύει  από καρδιακές παθήσεις. Η ρεσβερατρόλη έχει καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Η ρεσβερατρόλη στο ενδοθήλιο είναι ένας άμεσος καθαριστής των ελευθέρων ριζών (συγκεκριμένα ROS-reactive oxygen species-αντιδραστικά είδη οξυγόνου) και μπορεί να αναστείλει το NADPH-Nicotinamide adenine dinucleotide phosphate-Φωσφορικό δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης και επάγει το μονοξείδιο του αζώτου και προκαλεί αγγειοχαλάρωση. Το ενδοθηλιακό NOS είναι ένα ένζυμο που στον άνθρωπο κωδικοποιείται από το γονίδιο NOS3 που βρίσκεται στην περιοχή 7q35-7q36 του χρωμοσώματος 7. Αυτό το ένζυμο είναι μία από τις τρεις ισομορφές που συνθέτουν το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), ένα μικρό αεριώδες και λιπόφιλο μόριο που συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές διεργασίες. Το eNOS είναι, κυρίως, υπεύθυνο για την παραγωγή ΝΟ-μονοξείδιο αζώτου-nitric oxide στο αγγειακό ενδοθήλιο. Το NO που παράγεται από το eNOS στο αγγειακό ενδοθήλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου, του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, της πρόσφυσης των λευκοκυττάρων και της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων. Επομένως, ένα λειτουργικό eNOS είναι απαραίτητο για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η ρεσβερατρόλη θεωρείται ότι διατηρεί την απόκριση του ενδοθηλίου σε ενδογενείς  παράγοντες που προκαλούν χαλάρωση. Η χαλάρωση του τοιχώματος του αγγείου από αυτούς τους παράγοντες εξασθενεί σε χρόνιες ασθένειες και η ρεσβερατρόλη μπορεί να αντιστρέψει ή να μετριάσει αυτή την βλάβη.

Παντζάρια

Οι αθλητές συχνά λαμβάνουν συμπληρώματα παντζαριού για να ενισχύσουν την απόδοση της άσκησης, επειδή αυτή η ρίζα βελτιώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς. Τα συμπληρώματα παντζαριού έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεσΗ.

Σκόρδο

Το σκόρδο συνδέεται με ποικίλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Τα συμπληρώματα σκόρδου μειώνουν και τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η μείωση αυτή ελαττώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου έως και 40%.

Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν από υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Η λήψη των ωμέγα-3 λιπαρών EPA-Eicosapentaenoic acid-Εικοσιπεντανοϊκό οξύ και DHA-Docosahexaenoic acid-δοκοσαεξανοϊκό οξύ μειώνει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Κουερσετίνη

Η κουερσετίνη μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση, αποτελεσματικά

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται φυσικά στο έντερο. Τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα βακτήρια συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Τα συμπληρώματα προβιοτικών πρέπει να λαμβάνονται για 8 εβδομάδες ή περισσότερο και η ημερήσια δόση να είναι μεγαλύτερη από 10 δισεκατομμύρια μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFUs-Colony Forming Units-Μονάδες σχηματισμού αποικιών) και να περιέχουν όλα τα είδη φιλικών βακτηρίων.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα σας και μπορείτε, επίσης, να πάρετε ως συμπλήρωμα. Αν και αυτά τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως για την προώθηση του ύπνου, συνδέονται και με άλλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συνδέεται με μια ποικιλία από εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως, η διατήρηση των υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Τζίντζερ

Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ υψηλής δόσης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ την ημέρα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα νηστείας.

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε ένα υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την αρτηριακή υπέρταση

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Διερεύνηση αρτηριακής υπέρτασης

Συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

Ανεβάζει την αρτηριακή πίεση το αλάτι;

Διατροφή για την υπέρταση

Το υδρόθειο βοηθάει στην υπέρταση

Η προϋπέρταση απειλεί με εγκεφαλικό

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣαλάτα του Καίσαρα
Επόμενο άρθροΑιθέριο έλαιο βανίλιας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ