Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΗ Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια. Οι δύο κύριοι λόγοι έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι η γαστρική ατροφία και η χορήγηση μετφορμίνης.

Βιταμίνη Β12 κατά της διαβητικής νευροπάθειας

Έχει αποδειχτεί, ότι περίπου 10-30% των ανθρώπων άνω των 60 ετών πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, ανεξάρτητα από το ποσό που λαμβάνουν με τις τροφές τους.

Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στον οργανισμό σε δύο κομβικές βιοχημικές αντιδράσεις που είναι καθοριστικές για την παρασκευή του DNA και την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η ανεπάρκειά της προσδιορίζεται εργαστηριακά μετρώντας τα επίπεδά της στο αίμα, αλλά και τις τιμές του μεθυλμαλονικού οξέος (ΜΜΑ) και της ομοκυστεΐνης (Hcy), δύο ουσιών που συσσωρεύονται, όταν λόγω έλλειψης της βιταμίνης Β12  οι δύο παραπάνω αντιδράσεις αδυνατούν να προχωρήσουν.

Οι δύο κύριοι λόγοι έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι η γαστρική ατροφία, κατά την οποία ο οργανισμός των ηλικιωμένων ατόμων αδυνατεί να αποδεσμεύσει τη βιταμίνη από τα τρόφιμα και η κακοήθης αναιμία. Άλλη αιτία έλλειψης της βιταμίνης είναι η χορήγηση μετφορμίνης, που χρησιμοποιείται ευρέως στον διαβήτη, αλλά και ο ίδιος ο διαβήτης.

Η πλειοψηφία των διαβητικών που πάσχουν και από περιφερική νευροπάθεια που είναι συχνότατη επιπλοκή του διαβήτη, στην οποία οφείλονται πολλές από τις καταστρεπτικές συνέπειες της ασθένειας έχουν λειτουργική έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι τιμές της βιταμίνης στο αίμα είναι φυσιολογικές (τουλάχιστον 400 pg/ml), οι τιμές του μεταβολίτη MMA παραμένουν υψηλές (>250 nmol/L), κατάσταση που ονομάζεται «αντίσταση στη βιταμίνη Β12», δηλαδή ο οργανισμός πολλών διαβητικών ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται σε τιμές βιταμίνης που σε υγιείς ανθρώπους θεωρούνται φυσιολογικές.

Η νευροπάθεια, όπως οι παραισθησίες και το ασταθές βάδισμα ανατάχθηκαν με τη χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης Β12 από το στόμα (2 mg ημερησίως). Αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό των διαβητικών που εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη Β12, πιθανώς, ξεπερνά το 80%, αλλά και ότι 1 στους 2 διαβητικούς λαμβάνει μετφορμίνη, τότε κατανοείται ότι σε διαβητικούς ασθενείς καλή θα ήταν η προληπτική χορήγηση μεγάλων δόσεων Β12. Επειδ, ο διαβήτης είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλό οξειδωτικό stress, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η θεραπευτική δράση της βιταμίνης πιθανώς  οφείλεται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και το καλύτερο αποτέλεσμα αναμένεται από τη μεθυλοκοβαλαμίνη (MeB12), δηλαδή, την πλήρως ανηγμένη μορφή της βιταμίνης.

Βιβλιογραφία

  1. De Jager J, Kooy A, Lehert P, et al. Long term treatment with metformin in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B-12 deficiency: a randomized placebo controlled trial. BMJ, 2010, 340:c2181.
  2. Solomon L. Diabetes as a cause of clinically significant functional cobalamin deficiency. Diabetes Care, 2011, 34(5),1077-80.
  3. Birch C, Brasch N, McCaddon A et al. A novel role for vitamin B12: cobalamins are intracellular antioxidants in vitro. Free Radic Biol Med, 2009, 54, 184-8.

Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε συμπληρώματα διατροφής με Β12

Διαβάστε, επίσης,

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Οι βασικές βιταμίνες για τη σύνθεση του DNA

Συμπληρώματα διατροφής για ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Το χαμόγελο αντίδοτο στην κατάθλιψη

Δηλητηρίαση από κυάνιο

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Νόσος Alzheimer

Μυρμήγκιασμα

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Να πίνετε μπύρα κάνει καλό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ