Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης. Συνήθως, δεν υπάρχουν συμπτώματα, αρχικά.
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζεται σε διαβητικούς ασθενείς και προκαλείται από αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Τα αγγεία αυτά στους διαβητικούς ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν διαρροή (μικρή αιμορραγία), μικροαποφράξεις με συνέπεια την ισχαιμία και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να αναπτυχθούν παθολογικά νεοαγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Τα νεοαγγεία αυτά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού, ενώ σε πιο προχωρημένη μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. Τέλος, η ανάπτυξη νεοαγγείων στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής γλαύκωμα (αύξηση της πιέσεως του οφθαλμού).
Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;
Συνήθως, δεν υπάρχουν συμπτώματα στην αμφιβληστροειδοπάθεια του υποστρώματος, παρόλο που μπορεί να παρατηρηθεί σταδιακή θολερότητα της όρασης, εάν συνυπάρχει οίδημα της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να μην παρατηρήσετε ποτέ αλλαγές στην όρασή σας. Η ιατρική εξέταση είναι ο μόνος τρόπος για να ανευρεθούν αλλαγές στο εσωτερικό του οφθαλμού σας.
Όταν εμφανισθεί αιμορραγία, η όρασή σας μπορεί να γίνει θολερή, να γεμίσει με θολά σημεία ή ακόμα και να χαθεί εντελώς. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πόνος, η υπερπλαστική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί σοβαρή μορφή της νόσου και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η εγκυμοσύνη και η υπέρταση μπορεί να χειροτερέψουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Που οφείλεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Όταν τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή υποστούν βλάβη, μπορεί να εμφανίσουν διαρροή υγρού ή αίματος και να αναπτύξουν εύθρυπτους κλάδους με «μορφή βούρτσας» και ουλώδη ιστό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θολερότητα ή παραμόρφωση των εικόνων που στέλνονται από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αφορά όλους τους διαβητικούς ασθενείς
(Τύπος 1) Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 – πρώην ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης) είναι μια μορφή του σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η επακόλουθη έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και στα ούρα.
(Τύπος 2) Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – πρώην μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων είναι η διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα στα πλαίσια της ινσουλινοαντίστασης και σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί πρωταρχικό αίτιο πρωτοπαθούς τύφλωσης μεταξύ ενηλίκων σε όλο το δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Πιστεύεται ότι οι ασθενείς με αθεράπευτο διαβήτη έχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τύφλωση απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός.
Όσο μακρύτερο είναι το διάστημα που πάσχει από διαβήτη ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος αναπτύξεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο διαβήτης καταστρέφει τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να προκαλέσει διαρροή ή ανώμαλη υπερπλασία.
Περίπου 80% των ασθενών που είχαν διαβήτη επί 15 χρόνια τουλάχιστον πάσχουν σήμερα από κάποιου βαθμού αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι (νεανικός διαβήτης) είναι πιο πιθανοί υποψήφιοι για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε μικρότερη ηλικία. Και σε αυτούς, όμως, αυτό συμβαίνει, συνήθως, μετά την εφηβεία.

Διάγνωση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει τη βυθοσκόπηση αποτελεί το καλύτερο διαγνωστικό μέσο στη διάθεση του οφθαλμιάτρου σας. Αυτή συμπληρώνεται από μια εξέταση φλουοραγγειογραφίας, ένα ειδικό test που χαρτογραφεί τη κατάσταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς μετά από ενδοφλέβια έγχυση μιας σκιαγραφικής ουσίας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT-Optical Coherence Tomography), μια εξειδικευμένη μέθοδος απεικόνισης της περιοχής της ωχράς κηλίδας που δίνει σημαντικές πληροφορίες στον ιατρό σας για την πορεία της νόσου.
Θεραπεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει για την ασθένειά του είναι να ρυθμίζει σωστά το σάκχαρό του. Το απορρυθμισμένο σάκχαρο προωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια. Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίζει την υπέρτασή του, την υπερλιπιδαιμία αν υπάρχει, να ακολουθεί δίαιτα κατά του διαβήτη και να περιορίσει το κάπνισμα και το αλκοόλ.
-Η απώλεια οράσεως μπορεί να προληφθεί με τη θεραπεία με ακτίνες λέιζερ, αν η τελευταία γίνει στο σωστό χρόνο. Αυτή γίνεται όταν δημιουργηθούν ισχαιμικές περιοχές στον αμφιβληστροειδή ή κυρίως, όταν αρχίζουν να δημιουργούνται νεοαγγεία. Το λέιζερ βοηθά στο να εξαφανιστούν τα παθολογικά αγγεία και έτσι να αποφύγουμε πιθανές αιμορραγίες και απώλεια όρασης. Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ακόμη και της παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή οιδήματος της ωχράς κηλίδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τύφλωσης κατά 90%. Πρέπει να τονίσουμε ότι το λέιζερ αποσκοπεί, κυρίως, να σώσει την όραση που έχει απομείνει και όχι να την βελτιώσει, παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις που η βελτίωση είναι εφικτή. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γίνεται με μερικές συνεδρίες. Οι παρενέργειες είναι πολύ μικρές, αφορούν, κυρίως, τη μείωση των οπτικών πεδίων, αλλά είναι τίποτα μπροστά στον κίνδυνο να χάσει κανείς την όρασή του χωρίς την θεραπεία.
–Ενδουαλοειδικές ενέσεις
Οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις αποτελούν μια επεμβατική πράξη, κατά την οποία γίνεται έγχυση κάποιου υγρού μέσα στην οπίσθια κοιλότητα του ματιού για συγκεκριμένους θεραπευτικούς λόγους. Η βασική ένδειξη για τις ενδουαλοειδικές εγχύσεις ή ενέσεις είναι οι διάφορες παθήσεις της ωχράς κηλίδας.
Η ενδοΰαλοειδική έγχυση κορτιζόνης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Η διάρκεια της δράσης του φαρμάκου είναι 6 εβδομάδες και σε περίπτωση υποτροπής του οιδήματος απαιτείται επανάληψη της ένεσης. Η χρήση κορτιζόνης συνδέεται με τη δημιουργία καταρράκτη σε μάτια που δεν έχουν χειρουργηθεί για καταρράκτη, καθώς και με την αύξηση της ενδοφθάμιας πίεσης και το γλαύκωμα (καλύτερα να μη γίνεται).
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του οιδήματος νεότερα φάρμακα, όπως οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (AVASTIN, LUCENTIS ή ρανιμπιζουμάμπη). Η δράση των φαρμάκων αυτών είναι 4-8 εβδομάδες και απαιτείται επανάληψη στην υποτροπή. Ο ειδικός οφθαλμίατρος επιλέγει τον συνδυασμό ενέσεων και εστιακού laser ανάλογα με την περίπτωση. Σοβαρές παρενέργειες των αντί VEGF/Vascular endothelial growth factor/Αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας- παραγόντων είναι η ενδοφθάλμια φλεγμονή και η εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ενέσιμη διαδικασία, όπως ο καταρράκτης. Οι παραπάνω παρενέργειες μπορούν να βλάψουν ακόμη περισσότερο την όρασή σας. Άλλη, συνήθης παρενέργεια είναι η ερυθρότητα του οφθαλμού, ο οφθαλμικός πόνος, η εμφάνιση μικρών αιωρούμενων κουκίδων στην όραση και η αύξηση της οφθαλμικής πίεσης. Άλλες παρενέργειες που δε συνδέονται με την όραση είναι ο πονοκέφαλος, η λοίμωξη του αναπνευστικού, η ναυτία κ.ά. (καλύτερα να μη γίνονται)
Πατήστε, εδώ, για να διαβάσετε για τη ρανιμπιζουμάμπη και τις παρενέργειές της
-Επέμβαση Υαλοειδεκτομής
Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που χρησιμοποιείται είναι η υαλοειδεκτομή, δηλ. η αφαίρεση του υαλοειδούς χιτώνα (ζελέ) του ματιού που γεμίζει τον οφθαλμικό βολβό και που στην προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλεί επιπλοκές, όπως αιμορραγία, ελκτική ή/και ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, προαμφιβληστροειδικές και υποαμφιβληστροειδικές αιμορραγίες, διάχυτο οίδημα ωχράς με ισχυρή υαλοειδοωχρική πρόσφυση +/- υποκλινική αποκόλληση ωχράς.
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το σακχαρώδη διαβήτη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το σακχαρώδη διαβήτη

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Οι θεραπευτικές εξελίξεις στο σακχαρώδη διαβήτη
Θεραπευτικός οραματισμός για τη θεραπεία του διαβήτη
Υποτάσσοντας το Διαβήτη τύπου 2
Χρήσιμες συμβουλές για όσους έχουν διαβήτη
Τα συμπτώματα για τη διάγνωση του διαβήτη
Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη
Νέο συμπλήρωμα διατροφής για τους διαβητικούς
Ο διαβήτης τύπου 1 θεραπεύεται
Μπορείτε να κάνετε πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη με τη διατροφή
Θεραπεία του διαβήτη με προβιοτικά
Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς
Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια
Αυτοκόλλητο για τη μέτρηση σακχάρου στο αίμα
Η καλύτερη αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας στο διαβήτη
Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί
Μετα-υπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία
Τι είναι η φλουοροαγγειογραφία