Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜην σκέφτεστε πολύ γιατί παχαίνετε

Μην σκέφτεστε πολύ γιατί παχαίνετε

Όλοι τρώνε περισσότερο έπειτα από μια πνευματική άσκηση

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στην πόλη του Κεμπέκ, ζήτησαν από 14 φοιτήτριες να συμμετάσχουν σε τρία 45λεπτα τεστ και στη συνέχεια να πάνε σε έναν μπουφέ και να φάνε όσο ήθελαν. Στο πρώτο τεστ, κάθονταν σε μια καρέκλα δίχως να κάνουν τίποτα. Στο δεύτερο, διάβασαν ένα άρθρο και έγραψαν μια περίληψη γι΄ αυτό. Και στο τρίτο, εκτέλεσαν μια σειρά ασκήσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι φοιτήτριες κατανάλωσαν κατά μέσον όρο 25% περισσότερες θερμίδες μετά το δεύτερο και το τρίτο τεστ, σε σύγκριση με τις θερμίδες που έφαγαν μετά το πρώτο. Όπως γράφουν οι επιστήμονες σε τεύχος της επιθεωρήσεως«Ρsychosomatic Μedicine», η εξήγηση της διαφοράς είναι ψυχολογική.

Δείγματα αίματος που λαμβάνονταν από τις φοιτήτριες στη διάρκεια των τριών τεστ έδειξαν πως η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, ήταν αυξημένη στη διάρκεια των δύο τεστ που συμπεριελάμβαναν πνευματική καταπόνηση. Στη διάρκεια αυτών των τεστ παρουσίαζαν, επίσης, διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους, όπως θα περίμενε κανείς να συμβαίνει εάν γυμνάζονταν σωματικά. 

Διαβάστε για τις αρνητικές επιδράσεις της κορτιζόλης

Βιβλιογραφία

nytimes.com

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ