Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΒοηθήστε το γιατρό σας να κάνει σωστή διάγνωση

Βοηθήστε το γιατρό σας να κάνει σωστή διάγνωση

Βοηθήστε το γιατρό σας να κάνει σωστή διάγνωση. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών στους οποίους γίνεται λανθασμένη διάγνωση κάθε χρόνο.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει σωστή διάγνωση

Ο γιατρός δεν είναι πάντα εύκολο να κάνει τη σωστή διάγνωση, ειδικά όταν τα συμπτώματα  είναι ασαφή ή κοινά.

Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ασθενών στους οποίους γίνεται λανθασμένη διάγνωση κάθε χρόνο. Μια πρόχειρη εκτίμηση από μελέτες, δείχνουν ένα ποσοστό διαγνωστικού λάθους 10% έως 15% περίπου. Και μια πρόσφατη μελέτη για ιατρική αμέλεια  του Armed Forces Institute of Pathology in Silver Spring, διαπίστωσε ότι οι πέντε πιο συχνές ασθένειες διαγνωστικού λάθους ήταν η καρδιακή προσβολή, ο καρκίνος του μαστού, η σκωληκοειδίτιδα, ο καρκίνος του πνεύμονος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οκτώ πράγματα που πρέπει να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη σωστή διάγνωση από το γιατρό σας:

1.      Καταγράψτε ένα σχέδιο για το ραντεβού σας με τους ειδικούς.

Πάρτε μια λίστα μαζί σας με τις εξετάσεις που έχουν γίνει (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, αναλύσεις αίματος, κλπ), και δώστε του αντίγραφα από αυτά. Σύμφωνα με το νόμο έχετε το δικαίωμα να παίρνετε ενημερωτικό σημείωμα από κάθε νοσοκομείο και κάθε γιατρό.

2. Καταγράψτε κάθε σύμπτωμα.

Καθίστε πριν το ραντεβού σας και γράψτε για ό,τι θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.  Εάν ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, μπορείτε ακόμη να ζητήσετε αντίγραφο όταν τελειώσει το ραντεβού σας.

3. Να γνωρίζετε το ιατρικό σας ιστορικό.

Να γνωρίζετε το κληρονομικό ιστορικό σας. Μάθετε οι άμεσοι συγγενείς σας από ποιες ασθένειες πάσχουν.  Ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι κληρονομικά.

4. Πάρτε μαζί τα φάρμακά σας.

Για να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε το σωστό φάρμακο και στη σωστή δόση.

5. Περιγράψτε τα συμπτώματά σας.

Να είστε λεπτομερείς στην ανάλυση των συμπτωμάτων της ασθένειάς σας.

Προσπαθήστε να είστε πολύ ακριβείς για αυτό που αισθάνεστε. Εάν έχετε έναν πόνο, είναι οξύς πόνο ή ένα αμβλύς πόνος; Μήπως έχει σχέση με το φαγητό; Πόσο χρόνο κρατάει; Λίγα δευτερόλεπτα; Λίγα λεπτά; Πόσο καιρό υπάρχει; Μία εβδομάδα; Ένα μήνα; Ένα χρόνο; Μήπως κάτι που μειώνει τον πόνο; Εάν έχετε πυρετό, για παράδειγμα, να λαμβάνετε τη θερμοκρασία σας για μια εβδομάδα κάθε βράδυ και να καταγράψετε όλες τις πληροφορίες.

7. Ρωτήστε το γιατρό σας τι περιμένει.

Εάν ο γιατρός σας έχει κάνει μια διάγνωση, ρωτήστε τι θα πρέπει να περιμένετε. Με άλλα λόγια, αν έχετε μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού θα πρέπει να είστε καλύτερα σε επτά ημέρες.

8. Κάντε πολλές ερωτήσεις στο γιατρό σας.

Μην φοβάστε να ρωτήσετε τον γιατρό ό,τι χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση. Ρωτήστε ποια είναι η διαφορική διάγνωση σας; Αν υπάρχουν άλλοι ειδικοί, άλλες διαγνωστικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν στη διάγνωση. 

Και μη φοβάστε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.  Η φύση, η επιστήμη και η βιολογία είναι απρόβλεπτες. Άλλωστε οι καλοί γιατροί δεν απειλούνται από μια δεύτερη γνώμη. Στην πραγματικότητα, ενισχύονται ως επιστήμονες από αυτή.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Aναπνευστική αλκάλωση

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Μηχανάκι για παρακολούθηση του INR

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Μυρμήγκιασμα

Αιμορροφιλία

Εγκεφαλική αιμορραγία

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Τι είναι η γύρη ανθέων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΒαρθολινίτιδα
Επόμενο άρθροΛεμφαγγειολειομυομάτωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ