Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Οξεία πυελονεφρίτιδα

Οξεία πυελονεφρίτιδα είναι η οξεία μόλυνση  των νεφρών

 

Η Οξεία πυελονεφρίτιδα, ICD-10 N10, χαρακτηρίζεται από οξεία φλεγμονή της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού και του νεφρικού παρεγχύματος που προκαλείται από την είσοδο μικροβίων δια μέσου της ουρήθρας και τις ουροδόχου κύστης  προς τον ουρητήρα και το νεφρό. Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί με την αιματογενή οδό.

Στην ανιούσα πυελονεφρίτιδα η φλεγμονή εντοπίζεται πρώτα στην πύελο και στους κάλυκες και αμέσως μετά στο παρέγχυμα, όπου οι βλάβες περιορίζονται κυρίως στον μυελό. Χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, δημιουργούνται σε μια συνήθως περιοχή, που έχει σχήμα σφηνοειδές με την κορυφή προς την θηλή της πυραμίδας. Πιο σπάνια είναι δυνατόν να προσβληθούν περισσότερες περιοχές, σχεδόν όμως πάντοτε μεταξύ τους παραμένει υγιές παρέγχυμα.

Η φλεγμονή αφορά κυρίως τον διάμεσο ιστό, ο οποίος παρουσιάζει οίδημα και διήθηση από πολυμορφοπύρηνα και λιγότερο από άλλα κύτταρα. Τα ουροφόρα σωληνάρια στην αντίστοιχη περιοχή παρουσιάζουν αρκετές βλάβες. Μερικά μάλιστα από αυτά καταστρέφονται τελείως και ο αυλός τους αποφράσσεται από πυοσφαίρια και νεκρωμένα κύτταρα. Πολλές φορές οι αλλοιώσεις αυτές καταλήγουν σε σχηματισμό μικροαποστημάτων. Τέλος, φλεγμονώδεις βλάβες και διήθηση από πολυμορφοπύρηνα εμφανίζονται και στα τοιχώματα της νεφρικής πυέλου και των καλύκων.

Η αιματογενής μόλυνση του νεφρού συμβαίνει, κυρίως, όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις εστίες που εντοπίζονται σε περιοχές έξω από το ουροποιητικό σύστημα (δοθιήνες κ.λ.π) από τις οποίες τα μικρόβια με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν στο νεφρικό παρέγχυμα. Οι βλάβες στην πυελονεφρίτιδα αυτή είναι πιο διάχυτες από όσο στην ανιούσα μόλυνση και αφορούν κυρίως τον φλοιό, όπoυ εμφανίζονται πολλαπλά αποστήματα. Ορισμένα. μάλιστα, σχηματίζονται στην επιφάνεια του νεφρού και είναι δυνατόν να ραγούν προς τον περινεφρικό χώρο (περινεφρικό απόστημα).

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πυελονεφρίτιδας από ότι οι άνδρες.


Τα συμπτώματα

Αιφνίδια έναρξη πυρετού, ρίγους και πόνου στην περιοχή του νεφρού. Δυνατόν να συνυπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (δυσουρία, συχνουρία, τσούξιμο κτλ).


Οι πιθανές αιτίες μολύνσεων των νεφρών, περιλαμβάνουν:

 • Κυστίτιδα (μόλυνση της ουροδόχου κύστης)
 • Καθετήρας που τοποθετείται στην κύστη για διοχέτευση των ούρων
 • Εξετάσεις με ενδοσκοπική μέθοδο (κυστεοσκόπιο) της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης
 • Χειρουργικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα
 • Αύξηση του μεγέθους του προστάτη
 • Πέτρες στους νεφρούς
 • Ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος που εμποδίζουν την κανονική ροή των ούρων

Διάγνωση

 • Κρίνεται απαραίτητη η γενική αίματος
 • Το υπερηχογράφημα συμβάλλει στον αποκλεισμό της απόφραξης του νεφρού
 • Σπάνια, απαιτείται αξονική τομογραφία ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία
 • Η διάγνωση είναι εύκολη, όταν η οξεία πυελονεφρίτιδα παρουσιάζεται ως επακόλουθο μιας άλλης ουρολογικής πάθησης, όπως λιθίασης κ.λ.π.. Η παρουσία των συμπτωμάτων, η ανεύρεση στα ούρα πυοσφαιρίων και θετικής ουροκαλλιέργειας, δείχνουν ότι υπάρει πυελονεφρίτιδα.
 • Μόνο σε περίπτωση σηψαιμίας μπορεί να περάσει στα αρχικά στάδια απαρατήρητη η σηψαιμία.

Θεραπεία

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας έχει μεγάλη σημασία

Χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό, άφθονα υγρά, κατάκλιση και συμπτωματική αγωγή. Τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, αλλά η θεραπεία συνεχίζει για 10-15 ημέρες, για να μην υποτροπιάσει ή μεταπέσει η φλεγμονή σε χρόνια. Σε παράταση του πυρετού θα απαιτηθεί ουρογραφία για αναζήτηση των αιτίων (απόφραξη, λιθίαση κ.α.) που συντελούν στην διαιώνιση της φλεγμονής.

Αν ο ασθενής είναι αφυδατωμένος ή σε βαριά γενική κατάσταση μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αν όμως είναι σε κατάσταση να λάβει αγωγή από το στόμα τότε, συνήθως, χορηγείται ειδική αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες και σίγουρα για 24 ώρες μετά την ύφεση του πυρετού.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών

thumbnail

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καψικόν

Καψικόν. Τα οφέλη στην Υγεία από τις καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι πολλά. Το καψικόν ή Capsicum annuum ή Καψικόν το ετήσιον ή πιπεριές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ