Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήRanibizumab κατά της τύφλωσης

Ranibizumab κατά της τύφλωσης

Ranibizumab κατά της τύφλωσης. Το φάρμακο χορηγείται με έγχυση στο μάτι από ειδικευμένο γιατρό για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Έχει εγκριθεί για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ρανιμπιζουμάμπη (ranibizumab) είναι ένα τμήμα ανασυνδυασμένου ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος που δρα κατά του ανθρώπινου αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα Α (VEGF-A). Συνδέεται με μεγάλη συγγένεια με τις ισομορφές του VEGF-A, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση του VEGF-A με τους υποδοχείς του VEGFR-1 και VEGFR-2. Η σύνδεση του VEGF-A με τους υποδοχείς του οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων και νεοαγγείωση, καθώς και σε διαρροή των αγγείων. Όλα αυτά θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εξέλιξη της νεοαγγειακής μορφής της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της παθολογικής μυωπίας και CNV-Choroidal neovascularization ή Χοριοειδική νεοαγγείωση ή της έκπτωσης της όρασης που προκαλείται είτε από οίδημα της ωχράς κηλίδας διαβητικής αιτιολογίας ή δευτεροπαθές οίδημα της ωχράς κηλίδας από RVO σε ενήλικες και στην αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας σε πρόωρα μωρά.

Το Ranibizumab με την εμπορική ονομασία Lucentis είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προέρχεται από το bevacizumab (Avastin). Είναι πολύ μικρότερο και παρέχει ισχυρότερη σύνδεση με τον  VEGF -A. Έχει αντιαγγειογενετικές ιδιότητες κι έχει εγκριθεί για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ARMD-Age-related macular degeneration) ICD-10 H35.3, την κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης ηλικίας άνω των 60 ετών. Είναι η πρώτη και η μόνη θεραπεία που βελτιώνει και διατηρεί την όραση στο 90% των ασθενών.

Το ίδιο φάρμακο αποτελεί την μόνη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας ICD-10 H35.8, εξασφαλίζοντας βελτίωση της όρασης και σε αυτή την περίπτωση. 

Το φάρμακο, επίσης, πήρε θετική γνωμοδότηση για το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς, που αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία μόνιμης απώλειας όρασης στους ενηλίκους στο δυτικό κόσμο.

Το φάρμακο καλύπτεται από τα ταμεία και χορηγείται με έγχυση στο μάτι από ειδικευμένο γιατρό. Το φάρμακο χορηγείται με ένεση στο υαλοειδές σώμα του ματιού, μία φορά το μήνα. Αν οι μηνιαίες ενέσεις δεν είναι εφικτές, το σχήμα μπορεί να μειωθεί σε 1 ένεση κάθε 3 μήνες μετά τους πρώτους 4 μήνες.

Το Ranibizumab αναπτύχθηκε από την Genentech και κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Genentech και αλλού από την Novartis, με την εμπορική ονομασία Lucentis.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κλινικές δοκιμές ήταν η αιμορραγία του επιπεφυκότα, ο πόνος του οφθαλμού, τα  εξιδρώματα του υαλοειδούς σώματος, η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και η ενδοφθάλμια φλεγμονή.

Υπάρχει, επίσης, κίνδυνος για αρτηριακά θρομβοεμβολικά επεισόδια σε ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς του VEGFA-μέσω ενδοϋαλοειδικής ένεσης.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη διαδικασία της ένεσης παρατηρήθηκαν με συχνότητα εμφάνισης μικρότερη του 1% και είναι η ενδοφθαλμίτιδα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και ο τραυματικός καταρράκτης. Άλλες σοβαρές οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία (ποσοστό εμφάνισης <1%) περιλαμβάνουν την ενδοφθάλμια φλεγμονή και την τύφλωση.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μπορεί να είναι τα εξής:

  • Ο ασθενής βλέπει ευθείες γραμμές κυματιστές
  • Δεν μπορεί να διαβάσει
  • Μειώνεται η ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων
  • Δυσκολεύεται να δει στο ημίφως και στο σκοτάδι

Διαβάστε, περισσότερα για τη ranibizumab και τις παρενέργειές της, πατώντας, εδώ.

Βιβλιογραφία

  • Lucentis Prescribing Information . Genentech. June 2010.
  • Alicia Mundy (June 17, 2010). “Medicare Eye Study Finds Untapped Savings”. The Wall Street Journal.
  • Tufail, A.; Patel, PJ; Egan, C.; Hykin, P.; Da Cruz, L.; Gregor, Z.; Dowler, J.; Majid, MA et al. (2010). “Bevacizumab for neovascular age related macular degeneration (ABC Trial): multicentre randomised double masked study”. BMJ 340: c2459–c2459. 
  • Haberfeld, H, ed (2009) (in German). Austria-Codex (2009/2010 ed.). Vienna: Österreichischer Apothekerverlag.
  • Andrew Pollack (November 3, 2010). “Genentech Offers Secret Rebates for Eye Drug”. The New York Times.
  • Subramanian, ML; Abedi, G; Ness, S; Ahmed, E; Fenberg, M; Daly, MK; Houranieh, A; Feinberg, EB (2010). “Bevacizumab vs ranibizumab for age-related macular degeneration: 1-year outcomes of a prospective, double-masked randomised clinical trial”. Eye 24 (11): 1708–1715.
  • Catt Research, Group; Martin, DF; Maguire, MG; Ying, GS; Grunwald, JE; Fine, SL; Jaffe, GJ (2011). “Ranibizumab and Bevacizumab for Neovascular Age-Related Macular Degeneration”. New England Journal of Medicine 364 (20): 1897–1908.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα μάτια σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

Οφθαλμικά χημικά εγκαύματα

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Σύφιλη

Ερπητικές οφθαλμολογικές λοιμώξεις

Επιπεφυκίτιδα

Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet

Τραύματα ματιών

Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Ύφαιμα

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Η μοριακή ανίχνευση του αλληλόμορφου HLA-B27

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νόσος Kawasaki

Ραγοειδίτιδα

Απλός έρπητας οφθαλμού

Απλός έρπητας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ