Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΘαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται υπερδραστήριο, προκαλώντας τον πολύ γρήγορο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος. Τα σημεία του δέρματος γίνονται φολιδωτά και φλεγμονώδη, πιο συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες ή στα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος. Η ψωρίαση είναι μια συχνή συστηματική χρόνια και φλεγμονώδης δερματική νόσος που οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση και εξωτερικούς εκλυτικούς παράγοντες. Η ψωρίαση σχετίζεται με πολλά νοσήματα, όπως το σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία, τη στεφανιαία νόσο, την παχυσαρκία, την υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, την κατάθλιψη, το γενικευμένο άγχος κ.ά.

Η ψωρίαση αφορά το 3% παγκοσμίως και υπάρχει υπεροχή της νόσου στους άντρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ψωρίασης εμφανίζονται σε ηλικίες 20-30 ετών με εξάρσεις στις ηλικίες 50-60 ετών.

Εξωγενείς εκλυτικοί παράγοντες ψωρίασης

Τραυματισμοί δέρματος

Τριβή δέρματος

Εποχικοί παράγοντες, όπως ψυχρό και υγρό κλίμα

Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος

Στρες

Φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, οι βήτα αδρενεργικοί αναστολείς, το λίθιο, οι ιντερφερόνες κ.ά.

Σημεία και συμπτώματα ψωρίασης

Κατά πλάκας Ψωρίαση: Χαρακτηρίζεται από ροδόχροοες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια.

Σταγονοειδής ψωρίαση: Προκαλείται, συνήθως, από βακτηριακή λοίμωξη. Η σταγονοειδής ψωρίαση προκαλεί μικρές σταγονοειδείς πληγές που καλύπτονται από λεπτές φολίδες, οι οποίες δεν είναι τόσο παχιές όσο οι κανονικές πλάκες. Μπορεί να εμφανιστεί μία μόνο ή και περισσότερες φορές.

Φλυκταινώδης ψωρίαση: Χαρακτηρίζεται από εξάρσεις που εμφανίζονται ξαφνικά με τη μορφή επώδυνων, γεμάτων πύον φουσκαλών σε μεγάλες περιοχές του σώματος.

Ερυθροδερμική ψωρίαση: Χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη φλεγμονή και ερυθρότητα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψωρίασης, η ερυθροδερμική ψωρίαση δεν εμφανίζεται μόνο σε περιορισμένες περιοχές του δέρματος.

Ανάστροφη ή καμπτική ψωρίαση: Εμφανίζεται με τη μορφή έντονα κόκκινων, λείων δερματικών βλαβών γύρω από τις πτυχές του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο του δέρματος και ρωγμές στις άκρες τους. Μπορεί να επιδεινωθεί από τον ιδρώτα και από την τριβή του δέρματος λόγω των σημείων στα οποία βρίσκεται.

Περιοχές του δέρματος που προσβάλλονται από την ψωρίαση

-Ο κορμός

-Τα γόνατα

-Οι αγκώνες

-Τα νύχια

Εξατομικευμένη θεραπεία ψωρίασης

Τοπική εφαρμογή φαρμάκων

Φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία

Συστηματικά φάρμακα από το στόμα ή ενέσιμα, όπως κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη και βιολογικές θεραπείες

Υδροθεραπεία

Ηλιοθεραπεία

Πηλοθεραπεία

Θαλασσοθεραπεία

-Ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Το φως του ήλιου μπορεί να επιλύσει πολλές περιπτώσεις ψωρίασης. Τα συμπτώματα, εξαφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ζεστά, ηλιόλουστα κλίματα. Ο λόγος για τον οποίο το ηλιακό φως είναι ισχυρό οφείλεται στις ακτίνες UVB/Ultraviolet Β/Υπεριώδης ακτινοβολία Β. Το ηλιακό φως αποτελείται από υπεριώδες φως, που αποτελείται από ακτίνες UVA/Ultraviolet Α/Υπεριώδης ακτινοβολία Α και UVB.
Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Περίπου 30 λεπτά έκθεσης το μεσημέρι είναι μια καλή αρχή για άτομα με ήπια ψωρίαση. Τα άτομα με πιο σοβαρά συμπτώματα αυξάνουν αργά το χρόνο έκθεσής τους στον ήλιο.
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει πάρα πολλά κύτταρα του δέρματος. Οι τεχνητές ή φυσικές ακτίνες UVB βοηθούν στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων, αλλά ένα άτομο θα πρέπει να είναι προσεκτικό για να αποφύγει τα ηλιακά εγκαύματα.

Στην ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Καθώς, τα κύτταρα του δέρματος απορρίπτονται, σχηματίζουν ερυθρές λωρίδες που είναι παχιές και ανυψωμένες και μπορεί να έχουν ασημί λέπια. Οι εξάρσεις μπορεί να είναι επώδυνες ή να συνοδεύονται από φαγούρα.

Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι τα αντιφλεγμονώδη και τα ανοσοκατασταλτικά. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση στα συμπτώματα από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, UVA και UVB.

Οι ακτίνες UVB είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψωρίασης, επειδή επιβραδύνουν το γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και αποβολής του δέρματος.

Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι το μαύρισμα για ώρες στον ήλιο μπορεί να θεραπεύσει την ψωρίαση. Υπάρχουν κίνδυνοι. Το πιο σημαντικό, είναι ότι πρέπει πάντα να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Η έκθεση στον ήλιο βοηθά, επίσης, το σώμα σας να παράγει περισσότερη βιταμίνη D. Θα πρέπει όμως να φροντίσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τα ηλιακά εγκαύματα. Η ψωρίαση προσβάλλει, κυρίως, άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα οποία ιατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα και επικίνδυνες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα, γι΄αυτό πρέπει να φοράνε φυσικό αντηλιακό με SPF/Sun Protection Factor/Αντιηλιακός παράγοντας 30.

Φωτοθεραπεία για την ψωρίαση

Η φωτοθεραπεία είναι μια θεραπεία για την ψωρίαση που χρησιμοποιεί φυσικά ή συνθετικά φώτα. Απορροφούνται οι υπεριώδεις ακτίνες μέσω του δέρματος. Η θεραπεία με μια τεχνητή πηγή UVB είναι πιο επιτυχημένη όταν χορηγείται για καθορισμένο χρόνο. Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε ιατρικό περιβάλλον ή στο σπίτι. Οι ακτίνες UVA είναι μικρότερες από τις UVB και διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά. Επειδή οι ακτίνες UVA δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην εκκαθάριση των σημαδιών της ψωρίασης, ένα φάρμακο που ονομάζεται ψωραλένιο προστίθεται στη θεραπεία φωτός για την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Λαμβάνεται από του στόματος ή χρησιμοποιείται σε τοπική συνταγή στο προσβεβλημένο δέρμα πριν από τη θεραπεία UVA για να βοηθήσει το δέρμα να απορροφήσει το φως. Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, κνησμό και ερυθρότητα του δέρματος. Αυτή η θεραπεία συνδυασμού γενικά ονομάζεται PUVA/Psoralen and UVA/Ψωραλένιο και Υπεριώδης Ακτινοβολία Α. Το PUVA χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν οι τοπικές θεραπείες και η θεραπεία με UVB δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι πιο παχιές πλάκες ψωρίασης ανταποκρίνονται καλά στην PUVA επειδή απορροφάται βαθύτερα στο δέρμα. Η ψωρίαση χεριών και ποδιών αντιμετωπίζεται συχνά με θεραπεία PUVA.

Ψωρίαση και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Η βιταμίνη D, καθώς και οι ακτίνες UV από την έκθεση στο φως, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ή στην πρόληψη των πλακών της ψωρίασης. Το φως του ήλιου βοηθάει το σώμα σας να παράγει την ενεργή Βιταμίνη D που είναι ευεργετική για γερά οστά και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα φυσικά.

Να τρώτε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D μαζί με κάποια ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.

Οι τροφές που σας χαρίζουν βιταμίνη D

εμπλουτισμένο γάλα

χυμός πορτοκαλιού

βούτυρο

γιαούρτι

σολομός

τόνος

αυγά με τους κρόκους

κίτρινο τυρί

Πηλοθεραπεία

Η πηλοθεραπεία ή λασποθεραπεία ή ιλυοθεραπεία είναι η εφαρμογή πηλού ή λάσπης στα πάσχοντα σημεία του σώματος. Με την εφαρμογή ζεστής λάσπης τα ιόντα του θείου και ραδονίου απορροφώνται καλύτερα. Τα ιαματικά λουτρά έχουν καταπραϋντική και χαλαρωτική δράση, αυξάνουν την τοπική αιμάτωση κι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η υδροστατική πίεση χαλαρώνει τους μυϊκούς σπασμούς, ενώ ο πηλός λόγω του αργιλίου έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Με την πηλοθεραπεία μεταβάλλεται η δυνανικότητα της μεμβράνης λόγω αύξησης της ηλεκτικής αγωγιμότητας και αποβάλλονται οι τοξικές ουσίες, ενώ απορροφώνται τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Λόγω της αυξημένης θερμοκτασίας των ιαματικών λουτρών οι ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν τοξικές ουσίες και παράλληλα ενεργοποιούν ένζυμα και ορμόνες. Ο πηλός, επίσης, τρίβει το δέρμα και απομακρύνει το σμήγμα, τις τοξικές ουσίες, τη σκόνη και τα μικρόβια, αλλά και ανοίγει τους πόρους για να εισέλθουν πολύτιμα ιόντα και ανόργανες ουσίες. Μετά την εφαρμογή του πηλού που διαρκεί, περίπου, μισή ώρα γίνεται καθαρισμός με τα ζεστά ιαματικά νερά.

Θαλασσοθεραπεία

Το θαλασσινό νερό έχει βακτηριοστατικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Καλύτερα η θεραπεία να γίνεται με ζεστό θαλασσινό νερό (40 βαθμούς C) για να ενεργοποιούνται τα αρνητικά ιόντα και να μεταφέρονται τα στοιχεία του θαλασσινού νερού. Το βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας είναι φορτισμένο θετικά κι έτσι τα στοιχεία, όπως, το ιώδιο και το πλαγκτόν μεταφέρονται εσωτερικά στο χόριο και μετά με το αίμα σε όλα τα όργανα του σώματος. Ν κάνεται τουλάχιστον 30 λεπτά θαλασσοθεραπείας και να χρησιμοποιείτε κι εκχυλίσμα φυκιών

Η πηλοθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία και η ηλιοθεραπεία χρησιμοποιούνται στην αισθητική για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ψωρίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την Ψωρίαση

Bioav Curcumin Plus Emedi® 60 caps

Υψηλής Ποιότητας Κρέμα Κάνναβης με Πρόπολη για την ψωρίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας Κρέμα Κάνναβης με Πρόπολη για την ψωρίαση

Cannabis Heal – Κρέμα Θεραπευτική CBD & Πρόπολη EMEDI® 50 ml

Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη D3 και K2 για την ψωρίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη D3 και K2 για την ψωρίαση

D3 5000 & K2 EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα προϊόντα για την ψωρίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για την ψωρίαση

Διαβάστε, επίσης,

Αγωγή με υδροθεραπεία

Θαλασσοθεραπεία με φύκια

Η Ελλάδα είναι κατάλληλη για Τουρισμό Υγείας

Τα οφέλη από τα φύκια στην υγεία

Γυμνοί στη θάλασσα

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Άλατα Νεκράς Θάλασσας

Κρύο ή ζεστό μπάνιο για καλή υγεία;

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Το ραδόνιο

Σπιτικές θεραπείες για την ψωρίαση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

Η ψωρίαση θεραπεύεται με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψωρίαση

Μείγμα βοτάνων EMEDI BIO για την ψωρίαση

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Βιταμίνες για την ψωρίαση

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Ψωρίαση

Δίαιτα για την ψωρίαση

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ