Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΚοινωνίαΝευρογλωσσικός προγραμματισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Πώς μπορεί να μας βοηθήσει ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός;

Ο ορισμός του νευρογλωσσικού προγραμματισμού

Κατά τον Norbert Wiener μπορούμε να θεωρήσουμε τον κόσμο μια μυριάδα μηνυμάτων για κάθε χρήσιμο σκοπό.

Τίθενται τα ερωτήματα ποια μηνύματα επιτρέπουν να εκφράσουμε τη συμπεριφορά του ανθρώπου στο κοινωνικό περιβάλλον, πώς κωδικοποιείται η πληροφορία, ποιοι οι τρόποι επεξεργασίας της και με ποιο τρόπο θεωρούμε τα μηνύματα, ώστε να τα ερμηνεύσουμε.

Με αυτές τις τεχνικές μαθαίνουμε να παρατηρούμε, αναπτύσσουμε ικανότητες αντίληψης, παρουσιάζουμε τα μηνύματα σε συνάρτηση με πληροφορίες που συλλέγουν οι αισθήσεις μας.

Η συμπεριφορά ενός ατόμου παρουσία ενός άλλου έχει αξία μηνύματος.

Ο ψυχολόγος και γλωσσολόγος o John Grinner και ο Richard Bandler της πληροφορικής το 1972 από το πανεπιστήμιο Santa Cruz της Kalifornias καθόρισαν παράγοντες που καθιστούν την επικονωνία αποτελεσματική.


Ερωτήματα….

Τι είναι η ανθρώπινη συνείδηση;

Πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας;

Γιατί συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε; 

Απαντήσεις…

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός περιγράφει την ανθρώπινη συνείδηση (το “εγώ”) σα μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι ξεκινούν με κέντρο την πνευματικότητά μας και φτάνουν μέχρι τη συμπεριφορά μας κατα την αλληλεπίδραση μας με το περιβάλλον:

  • Στον πρώτο κύκλο στο κέντρο, τοποθετείται η πνευματικότητα.

Πνευματικότητα είναι η αντιληψη που έχουμε για το ρόλο μας στη ζωή. Ποιοί είμαστε, γιατί γεννηθήκαμε, ποιο είναι το νόημα της ζωής. Επειδή, αυτονόητη απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχει, οι πνευματικότητα ενδέχεται να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή σαν ένα δώρο, που δεν ξεχνούν ότι είναι θνητοί, που αγαπούν τη ζωή και τους ανθρώπους ακριβώς για το εφήμερο της ζωής και άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι τόσο καταπληκτικά όντα που τους αξίζει κάθε ανταμοιβή και τιμή και ότι όλοι οι άλλοι είναι κομπάρσοι στην ταινία που λέγεται ζωή και στην οποία οι ίδιοι πρωταγωνιστούν.

Η διαμόρφωση της πνευματικότητας ξεκινά με τη γέννηση και εξελίσεται αργά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Σε μεγάλη ηλικία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η πνευματικότητα ενός ατόμου ξαφνικά. Το άτομο, έχοντας επενδύσει τεράστιο χρόνο στην ανάπτυξη της πνευματικότητας, αμφισβητεί οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με αυτήν και αρνείται πολλές φορές να δει τις βλάβες στην πνευματικότητά του που τον οδηγούν σε λάθος πεποιθήσεις και παράλογες συμπεριφορές.

  • Από την πνευματικότητα, του ατόμου, διαμορφώνεται η ταυτότητα του ατόμου.

Ταυτότητα είναι η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Ποιοι νιώθουμε πως είμαστε.

  • Απο την ταυτότητα, διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις, του ατόμου, δηλαδή τα ακράδαντα πιστεύω του.

Πεποίθηση είναι π.χ. το ότι πιστεύω ότι ο ήλιος θα ανατείλει από την ανατολή. Πεποίθηση είναι το ότι είμαι άχρηστος. Πεποίθηση είναι το ότι όλοι οι ξένοι είναι εχθρικοί. Πεποίθηση είναι το ότι “όλα τα αφεντικά είναι εκμεταλευτές”. Πεποίθηση είναι το ότι “όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος”. Πεποίθηση είναι το ότι κανείς δε νοιάζεται για εμένα. Πεποίθηση είναι το ότι “παρόλα αυτά έχω κάποιον ανώτερο σκοπό στη ζωή μου”…

  • Απο τις πεποιθήσεις προέρχονται οι ικανότητές μας.

Αν πιστέψουμε ότι είμαστε νικητές (ταυτότητα) θα αποκτήσουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε και θα αναπτύξουμε τις κατάλληλες ικανότητες. Αν έχουμε την πεποίθηση ότι όλοι γύρω μας είναι απατεώνες και την πεποίθηση ότι για να επιβιώσουμε θα πρέπει να είμαστε καλοί στην απάτη, θα αναπτύξουμε ανάλογες ικανότητες. Αν έχουμε την πεποίθηση ότι είναι καλό να νοιαζόμαστε και να βοηθάμε τους αλλους, τότε θα αναπτύξουμε την ικανότητα να συναισθανόμαστε τους άλλους για να μπορούμε να ξέρουμε πως αισθάνονται για να μπορούμε να τους βοηθησήμουμε. Όσο πιο ισχυρές είναι οι πεποιθήσεις μας, τόσο πιο ανεπτυγμένες οι ικανότητές μας.

  • Ανάλογα με τις ικανότητες, προκύπτει η συμπεριφορά των ατόμων προς το περιβάλλον…

Αυτοί είναι οι ομόκεντροι κύκλοι του νευρογλωσσικού προγραμματισμού. Όταν αλλάξει η πνευματικοτητα, αλλάζουν αμέσως ΟΛΟΙ οι κύκλοι. Αλλαγή στην πνευματικότητα συνεπάγεται αλλαγή στην ταυτότητα, στις πεποιθήσεις, στις ικανότητες και τις συμπεριφορές. Σε περίπτωση που το άτομο αλλάξει πνευματικότητα, η αλλαγή από το κέντρο προς τα έξω είναι αυτόματη και εντυπωσιακή. Όμως, για να αλλάξει η πνευματικότητα ενός ατόμου, θα πρέπει το άτομο αυτό να εκτεθεί σε εμπειρίες συγκλονιστικές που θα το κάνουν να αλλάξει ολόκληρη την κοσμοθεώρησή του και τη στάση του απέναντι στη ζωή.

Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι ένα ατύχημα που μας φέρνει κοντά στο θάνατο ή η συναναστροφή με έναν άνθρωπο που μας επηρρεάζει τόσο βαθιά που να αναθεωρήσουμε την πνευματικότητά μας ή η εμπειρία μιας κατάστασης που μας σοκάρει και μας συγκλονίζει. Τώρα που η κρίση έχει ακουμπήσει τους περισσότερος από εμάς, τώρα που κάποιοι έμειναν χωρίς δουλειά και κάποιοι έχασαν και τις περιουσίες τους, τώρα η πνευματικότητά μας έχει αλλάξει…
Στόχος του νερογλωσσικού προγραμματισμού, τόσο στις θεραπευτικές όσο και στις υπόλοιπες εφαρμογές του, είναι η γρήγορη αλλαγή του τρόπου αντίληψης και δράσης, η αλλαγή της προσέγγισης της ζωής και των συμπεριφορών, μέσα από την εξαφάνιση των ασυνείδητων προγραμμάτων και της αντικατάστασής τους με τα προγράμματα που εμείς επιθυμούμε να καθορίζουν τη ζωή μας.
Και αυτό που θα ξεχωρίσει έναν “επιτυχημένο” από έναν “μη επιτυχημένο”, σε οποιονδή­ποτε τομέα, άνθρωπο. Ειδικά τώρα στην κρίση είναι η ικανότητά του να ζει τη ζωή του μέσα στο πλαίσιο που ο ίδιος καθορίζει με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και ισορροπίες και να φέρνει το αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον ίδιο και όχι το περιβάλλον του. Η εξαφάνιση των περιοριστικών μας πεποιθήσεων μας επαναφέρει σε μια κατάσταση ελευθερίας, ρέουσας, αβίαστης και βαθιάς επικοινωνίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τους άλλους, απαλλαγμένων από τα βαριά δεσμά της χρόνιας καταναγκαστικής συμπεριφοράς.
Για να μη χρειαστεί να χαθούμε ολότελα για να μάθουμε ποιοι είμαστε…
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ