Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΤι είναι τα ξανθελάσματα

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Τι είναι τα ξανθελάσματα. Είναι λευκά σημάδια, που συνήθως συναντώνται τριγύρω από τα μάτια, στα χέρια και σε άλλα σημεία.

Τα ξανθελάσματα, ICD-10 H02.6, είναι ένας τύπος επίπεδων ξανθωμάτων, που εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από από τους οφθαλμούς και είναι συχνά σε πολλές υπερλιπιδαιμικές καταστάσεις. Πάντως, είναι δυνατόν να παρουσιάζονται και σε φυσιολογικά, όσον αφορά τα λιπίδια, άτομα.

Μπορεί να οφείλονται σε ήπιες και λεπτές ατέλειες των λιποπρωτεϊνών.

Δεν είναι γνωστό, αν οι ασθενείς αυτοί πράγματι παρουσιάζουν προδιάθεση για πρόωρη αθηρωμάτωση.

Τα επίπεδα ξανθώματα μπορεί να εμφανίζονται, επίσης, στα πλαίσια νοσημάτων, που προκαλούν χολόσταση. Κίτρινου χρώματος πλάκες μπορούν να αναπτυχθούν στα πόδια και στα χέρια, καθώς και σε άλλα σημεία. Κλινικά διαπιστώνονται σε συνδυασμό με πρωτοπαθή χολική κίρρωση ή ατρησία του χοληδόχου πόρου. Οι ασθενείς δεν είναι ικανοί να διοχετεύουν τη χοληστερίνη στη χολή, με αποτέλεσμα αυτή αθροιζόμενη στο πλάσμα να συνδέεται με την αλβουμίνη και τα φωσφολιπίδια (λιποπρωτεΪνη Χ). Τα επίπεδα χοληστερόλης, συνήθως, φτάνουν τα 500 mg/dl. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν και άλλους τύπους ξανθωμάτων.

Υπάρχει, επίσης, ένας διάχυτος, συμμετρικός κλινικός τύπος επίπεδων ξανθωμάτων, που εντοπίζεται, κυρίως, στον κορμό και στα πλάγια του λαιμού σε άτομα με φυσιολογικές τιμές λιπιδίων. Αυτά τα άτομα, όμως, παρουσιάζουν συχνά παραπρωτεϊναιμία ή δυσφαιριναιμία, πολλαπλούν μυέλωμα, μονοκλωνική γαμμαπάθεια, κρυοσφαιριναιμία, λευχαιμία, λέμφωμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι ίδιες οι βλάβες είναι ανώδυνες και ακίνδυνες. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς με ξανθελάσματα είναι καλό να υποβάλλονται σε αναλύσεις αίματος, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τι να προσέξετε αν έχετε ξανθελάσματα

Τη διατροφή σας. Τα ξανθώματα ή ξανθελάσματα περιέχουν άφθονα λιποκύτταρα και συχνά, αυξάνουν σταδιακά σε μέγεθος με τα χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση λίπους και ζάχαρης συμβάλλει στην αύξηση των λιποκυττάρων σε όλο το σώμα.

Την υγεία σας. Εκτός από την απλή εναπόθεση λιποκυττάρων, τα ξανθώματα ή ξανθελάσματα μπορεί να συσχετίζονται με πρόβλημα μεταβολισμού των λιπιδίων.

Το στρες. Τα κέχρια οφείλονται, κυρίως, σε υπερέκκριση σμήγματος. Φροντίστε, λοιπόν, να αποφεύγετε το έντονο στρες, μια κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός πιθανόν να παράγει περισσότερο σμήγμα, προκαλώντας δερματικές βλάβες.

Εργαστηριακές εξετάσεις για όσους έχουν ξανθελάσματα

Μόνο το 50% έχει πρόβλημα με τα λιπίδια και την χοληστερίνη. Απαιτείται έλεγχος χοληστερίνης, λιπιδίων και HDL-high-density lipoprotein-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, LDL-low-density lipoprotein-λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεινών. Πρέπει να γίνει ηλεκτροφόρηση λιποπρωτεϊνών και η ιστολογική εικόνα δείχνει διήθηση από κύτταρα ξανθώματος.

Φαρμακευτική Θεραπεία για τα ξανθελάσματα

Η διατροφή και η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ξανθελάσματα και αυξημένες τιμές λιπιδίων, λιποπρωτεινών και χοληστερίνης δεν περιορίζει ούτε μικραίνει τα ξανθελάσματα.

Χειρουργική θεραπεία για τα ξανθελάσματα

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αφαίρεση των ξανθελασμάτων των βλεφάρων. Τέτοιες είναι η χειρουργική αφαίρεση με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής με τη βοήθεια των laser CO2, χημικό πίλινγκ, κρυοθεραπεία. Πολλοί τα αφαιρούν μόνοι τους…

Τα ξανθελάσματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Οι στατιστικές δείχνουν ποσοστά της τάξης του 40%. Οι υποτροπές συμβαίνουν στον 1ο χρόνο και μάλιστα στα άτομα με διαταραχές χοληστερίνης -λιπιδίων και περισσότερες σε όσους είχαν ξανθελάσματα και στα 4 βλέφαρα.

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τις διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τις διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα βιολογικά σκευάσματα για τη μείωση της χοληστερίνης

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα σκευάσματα για την υγεία σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-1.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Στηθάγχη

Έμφραγμα μυοκαρδίου

Οι μορφές των εκδηλώσεων της στεφανιαίας νόσου

Ρύζι κόκκινης μαγιάς για τη χοληστερίνη

Κρυοθεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ