Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠροστατέψτε τα μάτια σας

Προστατέψτε τα μάτια σας

Μέσα στα μάτια υπάρχει και πνεύμα και ψυχή και σώμα

Τα μάτια μας είναι πολύτιμα και πρέπει να τα προστατεύουμε.

Αν και η όραση του ανθρώπου επιδεινώνεται με την ηλικία, υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνετε και να σταματήσετε την φθορά των ματιών σας.

Η συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη στην τρίτη ηλικία φθάνει το 70%. Επίσης, η υγεία των ματιών μας εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε: η ρύπανση, το κάπνισμα, η ζέστη, το αλκοόλ και η κακή διατροφή μπορούν να δημιουργήσουν παθήσεις στα μάτια.

Η ιατρική προσφέρει πολλά στα μάτια σας: γυαλιά, φακούς επαφές, χειρουργικές επεμβάσεις και λέιζερ, ενθέματα, ενδοφακούς, έγχυση βλαστοκυττάρων, γονιδιακές θεραπείες, βιονικά εμφυτεύματα, υπέρηχους, έτσι ώστε να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα.


Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να προστατέψετε τα μάτια σας:

-Να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα παθήσεων των ματιών

-Να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για πρόληψη

-Να κάνετε, συχνά, τσεκάπ

-Να χρησιμοποιείτε τα σωστά γυαλιά, όταν απαιτείται

-Να ξεκουράζετε τα μάτια σας από τον υπολογιστή

-Να τρώτε πολλά φρούτα και πράσινα λαχανικά


Τα πιο συχνά προβλήματα των ματιών

 • Ξηροφθαλμία

Αν πάθετε ξηροφθαλμία, θα νιώθετε κάψιμο και ερεθισμό στα μάτια σας, σα να υπάρχουν κόκκοι άμμου στα μάτια σας. Η κατάσταση επιδεινώνεται με ορισμένα φάρμακα και αντιμετωπίζεται με τεχνητά δάκρυα.

Διαβάστε, επίσης, μήπως έχετε ξηροφθαλμία;

 • Μάτι που τρεμοπαίζει

Το μάτι σας τρεμουλιάζει για δευτερόλεπτα και οφείλεται σε κόπωση ή νευρική ένταση.

Διαβάστε, επίσης, μήπως παίζει το μάτι σας;

 • Σύνδρομο του υπολογιστή

Αν ασχολείστε πολλές ώρες με τον υπολογιστή, θα νιώθετε πόνο, φαγούρα, κούραση, τσούξιμο, ξηρότητα, θολή όραση, υπερευαισθησία στο φως και πόνο στον αυχένα. Κάνετε συχνά διαλείμματα, βάλτε την οθόνη πιο χαμηλά από τα μάτια σας, σε μικρή γωνία, ώστε να μην αντικατοπτρίζεται το φως πάνω της κaι σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 εκατοστών.

Διαβάστε, επίσης, μήπως έχετε τικ;

 • Επιπεφυκίτιδα

Αν έχετε κόκκινα μάτια, έκκριση δακρύων και φαγούρα και δημιουργείται το βράδυ κρούστα, έχετε επιπεφυκίτιδα και μάλιστα λοιμώδη. Θέλει άμεση θεραπεία και είναι μεταδοτική. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι αντίδραση σε κάποια ουσία και όχι σε μόλυνση.

Διαβάστε, επίσης,

Κερατόκωνος

Κερατίτιδες

Αλλεργία στα μάτια

Επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

 • Κριθαράκι

Είναι ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη του βλεφάρου κι εμφανίζεται μετά από βακτηριακή λοίμωξη στον αδένα. Έχει πύον, πονάει και παροχετεύεται αυτόματα, συνήθως, μετά μια εβδομάδα.

Διαβάστε, επίσης, κριθαράκι στο μάτι


Οι πιο συχνές ασθένειες των ματιών

 • Καταρράκτης

Καταρράκτης είναι η σταδιακή θόλωση του φακού του ματιού που εμποδίζει την όραση. Επιδεινώνεται με την ηλικία, αλλά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που επιταχύνουν την εμφάνιση καταρράκτη, όπως ο διαβήτης, το κάπνισμα, η μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τις ακτίνες Χ. Ο καταρράκτης θεραπεύεται χειρουργικά και με λέιζερ.

Διαβάστε, επίσης,

Τελευταία δεδομένα για τον καταρράκτη

Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε τον καταρράκτη

Οι καλύτερες βιταμίνες για τον καταρράκτη

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

 • Γλαύκωμα

Είναι η αυξημένη πίεση μέσα στο βολβό που μπορεί να προκαλέσει βλάβη του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα σταδιακά οδηγεί σε περιορισμό του οπτικού πεδίου και τελικά σε τύφλωση. Είναι κληρονομικό νόσημα, σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και θεραπεύεται με φάρμακα και επέμβαση.

Διαβάστε, επίσης,

Χρόνιο γλαύκωμα

Μήπως βλέπετε μυγάκια και λάμψεις;

Οξύ γλαύκωμα

Γλαύκωμα

 • Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Στην εκφύλιση της ωχρής κηλίδας θολώνει η κεντρική όραση και μειώνεται η ικανότητα του ατόμου να βλέπει καθαρά τις λεπτομέρειες. Με τον καιρό εμφανίζεται μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο της όρασης που σταδιακά επεκτείνεται και οδηγεί σε τύφλωση. Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει την απώλεια της όρασης και επιβραδύνει τη νόσο.

Διαβάστε, επίσης,

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ranibizumab κατά της τύφλωσης


Οι διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών

 • Μυωπία

Στη μυωπία το μάτι βλέπει θολά τα μακρινά αντικείμενα. Εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και είναι, συνήθως, κληρονομική πάθηση.

Διαβάστε, επίσης,

Μυωπία

Πώς το φως επηρεάζει την μυωπία

 • Πρεσβυωπία

Πρεσβυωπία είναι η αδυναμία της κοντινής όρασης και εμφανίζεται μετά τα 40. Οφείλεται στη γήρανση των ματιών και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στο διάβασμα και τον χαμηλό φωτισμό. Μπορεί να συνυπάρχει με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Διαβάστε, επίσης,

Διόρθωση της πρεσβυωπίας

 • Αστιγματισμός

Στον αστιγματισμό το μάτι βλέπει όλα τα αντικείμενα θολά και τα κοντινά και τα μακρινά επειδή τα φωτεινά σημεία εστιάζονται ως κηλίδες και όχι ως σημεία.

Διαβάστε, επίσης,

Εξετάστε μόνοι σας τα μάτια σας για αστιγματισμό

 • Υπερμετρωπία

Στην υπερμετρωπία το μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τα αντικείμενα μακριά και κοντά και οφείλεται στο μικρό μέγεθος του οφθαλμικού βολβού.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες συμβουλές για τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Μην φοράτε φακούς επαφής στην πισίνα

Υγεία των ματιών

Γυαλιά ηλίου για παιδιά

Αποστολή μηνυμάτων σε φακούς επαφής

Εξαφανίστε τους μαύρους κύκλους

Μέτρα προστασίας των ματιών από τον ήλιο

Βιονική όραση

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΜέντα
Επόμενο άρθροΌταν το μωρό έχει δύσπνοια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ