Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΑν έχετε ημικρανίες να κοιμάστε στο σκοτάδι

Αν έχετε ημικρανίες να κοιμάστε στο σκοτάδι

Γιατί οι πάσχοντες από ημικρανία βρίσκουν ανακούφιση στο σκοτάδι

Οι άνθρωποι που βιώνουν ημικρανίες, συχνά, αποφεύγουν το φως και βρίσκουν ανακούφιση στο σκοτάδι.

Υπάρχει σχέση μεταξύ των ευαίσθητων στο φως νευρικών κυττάρων στο μάτι και των κέντρων στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τη διάθεση και πλήθος φυσικών παραμέτρων, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η δύσπνοια, η κόπωση, η συμφόρηση και η ναυτία. Το φως μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις που συχνά συνοδεύουν την ημικρανία.

Proceedings of the National Academy of Science

Οι ημικρανίες αναγνωρίζονται τώρα ως μια χρόνια διαταραχή, όχι απλά ως ένας πονοκέφαλος. Μια ημικρανία μπορεί να διαρκέσει για ώρες και προκαλείται όταν οι αρτηρίες φλεγμαίνουν, εξαιτίας της απελευθέρωσης χημικών ουσιών. Αυτές οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται όταν κάποιος έχει αλλεργική αντίδραση, στρες, όταν κοιμάται, όταν έχει εμμηνόρροια, όταν είναι στην εμμηνόπαυση και όταν κάνει νηστεία.

Οι επιδράσεις του χρώματος φωτός στην ένταση κεφαλαλγίας, διαπιστώνεται από την έκθεση σε διαφορετικά χρώματα του φωτός που κάνει τους ασθενείς που βιώνουν ημικρανία να αισθάνονται ευερέθιστοι, θυμωμένοι, νευρικοί, καταθλιπτικοί και ανήσυχοι. Οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν, επίσης, αίσθημα σωματικής δυσφορίας, όπως βάρος στο στήθος ή το λαιμό, δύσπνοια, και ναυτία. 

Όλα τα χρώματα του φωτός προκαλούν δυσάρεστες φυσιολογικές αισθήσεις σε ασθενείς με ημικρανίες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μεταξύ των κρίσεων. Επιπλέον, οι πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως ο θυμός, η νευρικότητα, η απελπισία, η θλίψη, η κατάθλιψη, το άγχος και ο φόβος όταν εκθέτονται σε όλα τα ανοιχτά χρώματα, εκτός από το πράσινο. Οι συμμετέχοντες που δεν υποφέρουν από ημικρανίες δεν αναφέρουν ισχυρή φυσιολογική απόκριση όταν εκτίθενται σε οποιοδήποτε χρώμα φωτός, αλλά αναφέρουν ότι όλα τα χρώματα του φωτός τους προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα.

Το φως επιδεινώνει την ένταση κεφαλαλγίας σε συμμετέχοντες που αντιλαμβάνονται το φως, αλλά δεν έχουν καλή όραση ως αποτέλεσμα της απώλειας ραβδίων και κωνίων, αλλά όχι σε εκείνους που έχουν έλλειψη φωτός λόγω εκφυλισμού του οπτικού νεύρου. Το μάτι του εγκεφάλου παίζει κρίσιμο ρόλο στην ταλαιπωρία που συνδέεται με την ημικρανία. 

Η ένταση της ημικρανιακής κεφαλαλγίας αυξάνεται με τα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί και λευκά φώτα αλλά μειώνεται με ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος πράσινου φωτός. Αυτό το πράσινο φως, ενεργοποιεί τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου σε μικρότερο βαθμό από ότι το μπλε, το κόκκινο και το κεχριμπαρί χρώμα, αλλά και τα λευκά φώτα και είναι επομένως λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσει τις φυσιολογικές, αυτόνομες, ενδοκρινικές και συναισθηματικές αντιδράσεις σε πάσχοντες από ημικρανία.


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία

Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;

Οι βιταμίνες για τις ημικρανίες

Αντιμετώπιση ημικρανιών

Τα γονίδια της ημικρανίας

Ο βελονισμός βοηθάει στον πονοκέφαλο

Κληρονομικότητα και στις ημικρανίες

Έχετε πόνο στο κεφάλι;

Χειροπρακτική

Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες

Ημικρανίες από διαστολή αιμοφόρων αγγείων

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες

Συσκευή που προλαμβάνει τις ημικρανίες

Τι είναι η ημικρανία;

Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;

Το ιατρικό ιστορικό για τις κεφαλαλγίες

Κληρονομικότητα και στις ημικρανίες

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ