Νόστιμα ρολάκια γαλοπούλας με μπέικον και κράνμπερι. Νόστιμα και υγιεινά ρολάκια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σαν ορεκτικό
Ρολάκια γαλοπούλας με μπέικον και κράνμπερι
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία. Εκτός από τις βιταμίνες συμπλέγματος Β, η γαλοπούλα περιέχει σελήνιο, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και φυσικά, έχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και ψευδάργυρου. Η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής ή καλύτερα η βιολογική γαλοπούλα είναι πάντοτε καλύτερης ποιότητας, γιατί έχει εκτεθεί στο φυσικό φως του ήλιου και έχει ακολουθήσει διατροφή με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών στοιχείων. Περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που συμβάλει στην απελευθέρωση της σεροτονίνης.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσια σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Ένα από τα βασικά συστατικά που μας δίνει το κράνμπερι είναι η βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του σώματος και των οστών και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, ώστε να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις. Το κράνμπερι είναι, επίσης, πηγή καλής βιταμινών του συμπλέγματος Β και βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μετάλλα που βρίσκονται στα κράνμπερι είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώξεις του αίματος. Τα κράνμπερι εμποδίζουν την προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την εξάπλωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
Ρολάκια γαλοπούλας με μπέικον και κράνμπερι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 24 ΡΟΛΑΚΙΑ
2 φέτες βιολογικό ψωμί ολικής αλέσεως
25 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
1 βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
500 γραμμάρια βιολογικός κιμάς γαλοπούλας
250 γραμμάρια βιολογικό μπέικον, κομμένο σε κύβους
½ φλιτζάνι μαλακά βιολογικά αποξηραμένα κράνμπερι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος βιολογικός μαϊντανός
1 κουταλάκι φρέσκο βιολογικό θυμάρι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
3 βιολογικά φύλλα σφολιάτας, ξεπαγωμένα
1 βιολογικό αυγό, χτυπημένο
Βιολογική σάλτσα ντομάτας, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C με αέρα και στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Χτυπήστε το ψωμί σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων για να παραχθεί χοντρή τριμμένη φρυγανιά.
- Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, αλλά να μην ροδίσει. Συνδυάστε το μείγμα του κρεμμυδιού (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου στο τηγάνι) με τη φρυγανιά, τον κιμά, το μπέικον, τα κράνμπερι, το μαϊντανό και το θυμάρι, μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας νερό και αλατοπιπερώστε πολύ καλά. Χωρίστε το μείγμα ομοιόμορφα σε έξι μερίδες.
- Κόβετε κάθε φύλλο σφολιάτας στη μέση και ρίχνετε ένα κουτάλι από το μείγμα του κιμά κατά μήκος της μακριάς πλευράς του ενός μισού ζύμης, πλάθοντας σε ένα μακρύ σχήμα λουκάνικου. Αλείψτε λίγο νερό κατά μήκος της απέναντι μακριάς άκρης και τυλίξτε κάθε φύλλο για να περιέχει τη γέμιση, πιέζοντας για να σφραγιστεί. Με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω, κόψτε κάθε ρολό στα τέσσερα με ένα κοφτερό μαχαίρι, στη συνέχεια αλείψτε με χτυπημένο αυγό και τοποθετήστε το στον έτοιμο δίσκο.
- Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με λευκή σοκολάτα
Συκώτι με καρύδια και ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κότσι αρνιού με ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Γεμιστά ρολάκια με κρέας και σαλάτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κουνουπίδι στο φούρνο για το γιορτινό τραπέζι
Στεφάνι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κρέμα τυριού και μπέικον
Αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο έλατο;
Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά
Πολύ καλή συνταγή για μελομακάρονα
Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων
Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες