Γεμιστή Γαλοπούλα. Ένα υγιεινό έθιμο για να περάσετε όμορφα και νόστιμα, μαζί με όσους αγαπάτε, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Καλά Χριστούγεννα

Γεμιστή Γαλοπούλα
Υλικά
1 βιολογική γαλοπούλα, περίπου, 5 κιλά
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Βιολογικό ελαιόλαδο
Γέμιση γαλοπούλας
3 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό θυμάρι
3 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένο βιολογικό κρεμμύδι
7 φλιτζάνια βιολογικό ψωμί της αρεσκείας σας, στεγνό
100 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος βιολογικός μαϊντανός
Χυμός 1 βιολογικού λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C. Η γαλοπούλα 5 κιλών απαιτεί περίπου 4 ώρες ψήσιμο.
Προετοιμάστε τη γέμιση. Ρίχνετε το θυμάρι στο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε όλα τα υλικά (κρεμμύδι, βούτυρο, μείγμα θυμαριού, ψωμί, μαϊντανός, αλάτι και πιπέρι).
Πλένετε τη γαλοπούλα και τη στεγνώνετε καλά μέσα έξω με απορροφητικό χαρτί, την πασπαλίζετε πάλι μέσα κι έξω με αλάτι και πιπέρι, τοποθετείτε τη γέμιση, τη δένετε με σπάγγο (μπούτια γαλοπούλας με ουρά), το λαιμό τον κρύβετε στη ράχη και το ίδιο κάνετε και με τις φτερούγες (καλύτερα να τα δέσετε με σπάγγο). Αλείφετε όλη τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Βάζετε τη γαλοπούλα στο φούρνο με το στήθος προς τα επάνω και σκεπάζετε τη γαλοπούλα με λαδοαλουμινόχαρτο, με τη λαδόκολλα να την ακουμπάει.
Μισή ώρα πριν ψηθεί εντελώς η γαλοπούλα βγάζετε το λαδοαλουμινόχαρτο.
Καλή Όρεξη και Καλά Χριστούγεννα
By Savvi Diet
Τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την Υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με κρέμα τυριού και μπέικον
Φασόλια στο φούρνο με κοτόπουλο
Μαριναρισμένη χοιρινή πανσέτα στο γουόκ
Χοιρινό ραγού με μάραθο και πράσο
Ρολό κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον, λιαστές ντομάτες και τυρί
Ψωμί στεφάνι με πέστο βασιλικού
Γέμιση με κινόα για γαλοπούλα και κοτόπουλο