Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 04:47

Έμβρυα από τρεις γονείς για πρόληψη των μιτοχονδριακών παθήσεων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έτσι θα εξαλειφθούν οι μιτοχονδριακές παθήσεις

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πλέον ότι θα στηρίξει και θα επιτρέψει την πρακτική της δημιουργίας εμβρύων από τρεις-«γονείς»  με στόχο να «προληφθούν οι γεννήσεις παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις».
Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την περσινή εκτεταμένη εκστρατεία συμβουλευτικής από την Βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, μέσω της οποίας έγινε γνωστό ότι η πλειονότητα των Βρετανών δεν αντιτίθενται με την διαδικασία.
Η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανικής κυβέρνησης,  Καθηγήτρια Dame Sally Davies, δήλωσε: «Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά καινοτόμες νέες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων παθήσεων, γεμίζοντας με ελπίδα πολλές οικογένειες που επιζητούν την πρόληψη της κληρονόμησης των γενετικών παθήσεων στα μελλοντικά τέκνα τους. Το πλέον ορθό είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο συντομότερα γίνεται για να σωθούν ζωές»
Ο Δρ. David King, μέλος της ομάδας-lobby Human Genetics Alert άσκησε δριμεία κριτική:
"Οι συγκεκριμένες τεχνικές είναι αχρείαστες και ανασφαλείς και στην πραγματικότητα απορρίφθηκαν από την πλειονότητα των ανατροφοδοτήσεων της συμβουλευτικής διαδικασίας και της διαδικασία έγκρισης. Είναι καταστροφικό – η απόφαση να διασχίσουμε τη λεπτή γραμμή που θα οδηγήσει τελικώς σε μία ευγονική αγορά μωρών θα πρέπει να ειδωθεί στη βάση μίας εντελώς μεροληπτικής και ανεπαρκούς διαδικασίας  έγκρισης".
Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αρνήθηκε κατηγορηματικά  ότι η διαδικασία έγκρισης και συμβουλευτικής ήταν μεροληπτική αναφέροντας ότι η τελευταία «αποτέλεσε μία πιο περίπλοκη διαδικασία από την απλή απαρίθμηση ψήφων υπέρ και κατά των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν». Η βιοηθική της μεταφοράς μιτοχονδρίων απλά αγνοήθηκε όμως από τα μέσα ενημέρωσης, που προτίμησαν να δώσουν βάρος στις ιστορίες ευτυχισμένων γονέων.
Η συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων, σε ετήσια βάση, είναι 1 στα 6.500 μωρά – περίπου 200 μωρά κατ΄έτος στη Βρετανία. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις νοσούν με πολύ έντονα συμπτώματα, άλλα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν λειτουργικές ζωές με πολύ λίγα συμπτώματα. Περίπου, δέκα ζευγάρια ετησίως θα επωφελούνται στη Βρετανία από την τεχνική. 
Ένσταση έγινε γιατί οι έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για την αντικατάσταση μιτοχονδρίων θα οδηγήσουν στην θανάτωση χιλιάδων εμβρύων… Ο τεράστιος όγκος ανθρώπινων ωαρίων που θα πρέπει να αποκτηθούν για τις ανάγκες του ερευνητικού προγράμματος ενέχει επίσης ισχυρά δεοντολογικά ζητήματα, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι μελλοντικές επιπλοκές στην ανθρώπινη υγεία ούτε έχουν προβλεφθεί αλλά ούτε και δύνανται να προβλεφθούν.
Βιβλιογραφία
bbc.co.uk

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1354 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 04:55
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ινοκυστική νόσος Μυστικά του ανθρώπινου σώματος »