Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑλλεργιολογίαΑλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ. Υπάρχουν πολλών ειδών αλλεργικά test και εφαρμόζεται το κατάλληλο ανά περίπτωση.

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπισθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

Όταν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε μία ουσία σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα υπεραντιδρά στη συγκεκριμένη ουσία και προκαλείται η αλλεργική αντίδραση.

Τις ουσίες αυτές που προκαλούν αλλεργική αντίδραση τις ονομάζουμε αλλεργιογόνα. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπισθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, γιατί μπορεί να δοθούν οδηγίες μερικής ή ολικής αποφυγής ή να σχεδιασθεί ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ειδικής απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).

Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου εφαρμόζεται και η αντίστοιχη διαγνωστική δοκιμασία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλών ειδών αλλεργικά test και εφαρμόζεται το κατάλληλο ανά περίπτωση. Οι περισσότερες αλλεργιογόνες ουσίες προκαλούν στον οργανισμό τη παραγωγή ειδικών αντισωμάτων που ονομάζονται IgE αντισώματα, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα στο αίμα, αλλά κυρίως καθηλώνονται σε κάποια κύτταρα που ονομάζονται σιτευτικά κύτταρα και βρίσκονται σε αφθονία στο δέρμα και σε άλλα όργανα και βασεόφιλα κύτταρα που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια. Κατά συνέπεια μπορούμε να αναζητήσουμε τα IgE αντισώματα στο αίμα (ονομάζεται δοκιμασία RAST) και στο δέρμα (οι γνωστές δερματικές δοκιμασίες νυγμού ή/και με ενδοδερμική ένεση του αλλεργιογόνου).

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παράγονται IgE αντισώματα έναντι του αλλεργιογόνου, αλλά παράγονται ειδικά κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει στη δερματίτιδα εξ επαφής (π.χ. στο νικέλιο). Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναζήτηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου γίνεται με τις επιδερμιδικές δερματικές δοκιμασίες (patch tests).

Μερικές φορές, απαιτούνται ειδικές διαγνωστικές δοκιμασίες στις οποίες χορηγείται με συγκεκριμένο τρόπο το πιθανά ύποπτο αλλεργιογόνο στον ασθενή, ώστε να αναπαραχθούν ή όχι) τα συμπτώματα. Οι δοκιμασίες αυτές ονομάζονται ειδικές προκλήσεις και εφαρμόζονται για ποικίλα αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, υπάρχει η τροφική πρόκληση για τροφικά αλλεργιογόνα, η φαρμακευτική πρόκληση για φάρμακα. Για τα αεροαλλεργιογόνα που προκαλούν αναπνευστική αλλεργία εφαρμόζεται η πρόκληση οργάνων – στόχων, δηλαδή πρόκληση του επιπεφυκότα, ρινική και βρογχική πρόκληση.

Ειδικές προκλήσεις εφαρμόζονται για τις φυσικές κνιδώσεις, ώστε το άτομο εκτιθέμενο στον φυσικό παράγοντα που προκαλεί το πρόβλημα του να αναπαραγάγει τη συμπτωματολογία (π.χ. δοκιμασία πάγου, πίεσης, δερμογραφισμού, άσκησης κλπ).

Πώς γίνονται οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού;

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι απλές στην τεχνική, γρήγορες στο αποτέλεσμα τους, ακριβείς, ασφαλείς, γίνονται σε όλες σχεδόν τις ηλικίες και είναι σχετικά μη δαπανηρές. Στην εσωτερική επιφάνεια του αντιβραχίου τοποθετείται μικρή σταγόνα διαλύματος του αλλεργιογόνου και με μία καρφίδα προκαλείται ένας μικρός νυγμός στο δέρμα (είναι ανώδυνος, απλώς να εισέλθει ελάχιστη ποσότητα του διαλύματος στο δέρμα) και μετά από αναμονή 15-20 λεπτών γίνεται η ανάγνωση του αποτελέσματος. Επί θετικού ευρήματος σχηματίζεται στο σημείο του νυγμού αντίδραση, όπως ακριβώς αυτή που δημιουργείται μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Τι σημαίνει μία θετική δερμοαντίδραση νυγμού;

Κατ’ αρχάς σημαίνει ότι το άτομο είναι ευαισθητοποιημένο στην ουσία (αλλεργιογόνο) που προκάλεσε την αντίδραση στο δέρμα, Αλλά στο κατά πόσον έχει κλινική σημασία για τη συμπτωματολογία του ασθενούς μένει να αξιολογηθεί από τον Αλλεργιολόγο, γιατί πολλά άτομα μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα σε κάποια αλλεργιογόνα χωρίς όμως να εμφανίζουν καμία νόσο, συνεπώς τα αποτελέσματα των δερματικών δοκιμασιών πρέπει πάντοτε να συνεκτιμώνται με το ιστορικό του ασθενούς και με άλλες παραμέτρους.

Ποια αλλεργιογόνα ελέγχονται με δερμοαντίδραση νυγμού;

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) είναι κατάλληλες για τον έλεγχο πολλών αλλεργιογόνων, όχι όμως όλων. Τα αεροαλλεργιογόνα (γύρεις δένδρων και φυτών, τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, των ζώων και των μυκήτων της ατμόσφαιρας) και τα τροφικά αλλεργιογόνα ελέγχονται συνήθως με δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Τα αλλεργιογόνα φαρμακευτικών ουσιών και του δηλητηρίου των Υμενοπτέρων (μέλισσας και σφηκών) ελέγχονται, συνήθως, με συνδυασμό δερματικών δοκιμασιών νυγμού και ενδοδερμικών δοκιμασιών.

Είναι ασφαλείς οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests) είναι οι ασφαλέστερες όλων. Εάν προκληθεί συστηματική αντίδραση εξ’ αιτίας δερματικών δοκιμασιών νυγμού ανακοινώνεται διεθνώς ως το σπάνιο περιστατικό και τέτοιες αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία είναι εξαιρετικά σπάνιες μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι μία εξέταση ρουτίνας.

Είναι δαπανηρές οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;

Το κόστος είναι σχετικά χαμηλό. 

Σε ποιες ηλικίες μπορεί να γίνουν οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;

Δεν υπάρχει σαφής περιορισμός στην ηλικία του ατόμου, ακόμη και στο πρώτο χρόνο της ζωής. Σε πολύ ηλικιωμένα άτομα καθίσταται δυσχερής η εξέταση διότι το δέρμα του ηλικιωμένου ατόμου έχει χάσει σημαντικό μέρος της σπαργής του.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνουν οι δερμοαντιδράσεις νυγμού;

Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού δεν μπορεί να επιτελεσθούν. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν εκτεταμένες δερματικές βλάβες στα σημεία που γίνονται οι δοκιμασίες (εσωτερική επιφάνεια αντιβραχίου ή στη ράχη), όπως δυνατόν να συμβεί σε βαρεία ατοπική δερματίτιδα, επίσης εάν το άτομο λαμβάνει κάποια φάρμακα (αντιισταμινικά, ορισμένα ηρεμιστικά κλπ) καθώς σε άλλες σπάνιες περιπτώσεις.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

Διαβάστε, επίσης,

Παθήσεις δακρυϊκής συσκευής

Χρήσιμες πληροφορίες για το αγγειοοίδημα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αναφυλαξία

Αποφολιδωτική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

Επιπεφυκίτιδα

Λάδι για τις αλλεργίες

Τα ζώα προστατεύουν από τις αλλεργίες

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έκζεμα

Οι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες

Αντιμετώπιση της μυκητίασης με φυσικούς τρόπους

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μήπως έχετε αλλεργία στα θειώδη άλατα;

Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

Συμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Τα αλλεργιογόνα στην εγκυμοσύνη προστατεύουν τα μωρά

Τι είναι η κνίδωση;

Κνίδωση

Αναφυλαξία

Μήπως έχετε συριγμό;

Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

Η δυσανεξία στις τροφές

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Τι είναι τα RAST test;

Αλλεργίες

Πίνακας αλλεργιογόνων

Αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία στα μάτια

Νέο τεστ για την αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες

Χρήσιμες πληροφορίες για την αλλεργική ρινίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧυμοί βοτάνων
Επόμενο άρθροΛεύκη και χρώμα ματιών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ