Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑκτινοθεραπείαΠώς μπορείτε να αποφύγετε την ίνωση από ακτινοβολία

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ίνωση από ακτινοβολία

Η ακτινοβολία προκαλεί ίνωση και νέκρωση

 

Η ίνωση και η νέκρωση από ακτινοβολία είναι μακροπρόθεσμες επιπλοκές που συνήθως θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

Η συνήθης στρατηγική διαχείρισης περιλαμβάνει την εξάλειψη των τοπικών και γενικών επιβαρυντικών παραγόντων και τον έλεγχο της οξείας και χρόνιας φλεγμονής με στεροειδή.

Χάρη στην πρόοδο και στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας των βλαβών αυτών, αρκετές γραμμές θεραπείας έχουν αναπτυχθεί στην κλινική πρακτική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι δύσκολο να συγκριθούν λόγω των διακυμάνσεων της σοβαρότητας των βλαβών αυτών, της μεθόδου αξιολόγησης, τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπευτικών φαρμάκων, τη διάρκεια της θεραπείας, και την ποιότητα του σχεδιασμού της δοκιμής.

Για μέτρια ίνωση και νέκρωση η τρέχουσα στρατηγική διαχείρισης περιλαμβάνει κυρίως:

(1) αντι-φλεγμονώδη θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ιντερφερόνη γάμμα

(2) αγγειακή θεραπεία με πεντοξιφυλλίνη (PTX) ή υπερβαρικό οξυγόνο (HBO) και

(3) αντιοξειδωτική θεραπεία με υπεροξειδική δισμουτάση, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), και, πιο επιτυχώς, με τον συνδυασμό και των δύο

Ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες μελέτες είναι πλέον απαραίτητες για να προσδιορίσουν την καλύτερη θεραπεία σε κάθε βήμα της ακτινοβολίας.

Στο μέλλον, οι θεραπείες της ίνωσης και νέκρωσης από την ακτινοβολία θα πρέπει να περιλαμβάνουν στοχευμένα φάρμακα (όπως αυξητικούς παράγοντες) λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των οργάνων.

Βιβλιογραφία

Delanian S, Lefaix JL., Current management for late normal tissue injury: radiation-induced fibrosis and necrosis, Semin Radiat Oncol. 2007 Apr;17(2):99-107.

www.emedi.gr

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους κάνουν ακτινοθεραπεία 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους κάνουν ακτινοθεραπεία 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα χρησιμοποιηθούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ