Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΟι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη βρογχίτιδα

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχων

Η βιταμίνη Α (7500 IU την ημέρα) βοηθάει στη θεραπεία διεγείροντας το βλεννογόνο των αναπνευστικών αεραγωγών ώστε να αντιστέκεται στη μόλυνση.

Η βιταμίνη C (1000 χλγρ την ημέρα) αυξάνει την αντίσταση κατά των μολύνσεων από βακτηρίδια και ιούς.


Τα καλύτερα κόλπα για να προλάβετε και να θεραπεύσετε τη βρογχίτιδα:

 • Σταματήστε το κάπνισμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα ή εκτίθενται σε καπνό με το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνια βρογχίτιδα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να σταματήσουν το κάπνισμα ή να αποφεύγουν το παθητικό κάπνισμα. Οι ουσίες από τα τσιγάρα προκαλούν φλεγμονή στην αναπνευστική οδό και είναι παράγοντας κινδύνου για μια βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες. Η σκόνη και άλλα σωματίδια, όπως η χλωρίνη, ο αμίαντος, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου που υπάρχουν στον αέρα μπορεί να ερεθίσουν πραγματικά το  λαιμό και την αναπνευστική οδό. Όταν το αναπνευστικό σύστημα ερεθίζεται, προκαλείται φλεγμονή η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για την ανάπτυξη βρογχίτιδας. Εάν εργάζεστε σε μια δουλειά όπου είστε εκτεθειμένοι σε αιωρούμενα σωματίδια, θα πρέπει να φοράτε μια μάσκα προσώπου που καλύπτει το στόμα και τη μύτη, ώστε να μην αναπνέετε αυτά τα σωματίδια. Θα πρέπει, επίσης, πάντα να κάνετε ένα ντους μετά τη δουλειά, έτσι ώστε να ξεπλένετε οποιεσδήποτε επιπλέον σωματίδια από πάνω σας, έτσι ώστε το σπίτι και το κρεβάτι σας να είναι καθαρά.
 • Αποφύγετε την εισπνοή σε πολύ κρύο ή υγρό αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τόσο υψηλή υγρασία όσο και ο κρύος αέρας είναι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των ιικών και βακτηριακών μικροοργανισμών. Κατά την διαμονή σας σε κρύο αέρα ή υψηλή υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνονται οι πιθανότητες για ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γιατί ο εξωτερικός αέρας είναι κρύος και ο εσωτερικός αέρας έχει πολύ υγρασία.
 • Διατηρήστε το περιβάλλον σας καθαρό. Ένα καθαρό σπίτι σημαίνει καθαρή αναπνευστική οδό. Τα σωματίδια της σκόνης ερεθίζουν το λαιμό σας και το αναπνευστικό σας σύστημα, φέρνοντας φτάρνισμα και βήχα. Όταν φταρνίζεστε και βήχετε το αναπνευστικό σύστημα έχει φλεγμονή και τα βακτήρια αναπτύσσονται προκαλώντας βρογχίτιδα.
 • Ακολουθήστε μια διατροφή που να εστιάζει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι δύο συστατικά που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν αισθάνεστε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αρκετά αδύναμο, και υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξετε βρογχίτιδα εξαιτίας αυτού, καταναλώστε τροφές που περιέχουν πολλή βιταμίνη C και ψευδάργυρο. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C: λεμόνια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, ακτινίδια, πορτοκάλια, λάιμ, ανανάς, λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ραπανάκια. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο: σπανάκι, μανιτάρια, μοσχάρι, αρνί και χοιρινό κρέας.
 • Να παίρνετε καθημερινά πολυβιταμίνες – ειδικά το χειμώνα. Πραγματικά είναι σημαντικό το σώμα σας να παίρνει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα για να μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως η  βρογχίτιδα. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C και Ε. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου και μαγνησίου για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
 • Κρατηθείτε μακριά από τους ανθρώπους με μεταδοτικές ασθένειες. Ένας συνάδελφος με ένα κρύωμα ή ένας φίλος του παιδιού σας με  γρίπη θα σας αρρωστήσουν. Όταν ξέρετε ότι κάποιος είναι άρρωστος, προσπαθήστε να τον αποφύγετε. Αν απαιτείται να είναι κοντά σας, να πλένετε τα χέρια σας και να αποφύγετε να μοιράζεστε οτιδήποτε.
 • Να έχετε καλή προσωπική υγιεινή. Το πλύσιμο των χεριών σας κάθε φορά που εκτίθεστε σε κάτι που θα μπορούσε να σας αρρωστήσει, με ζεστό νερό και σαπούνι, όπως όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, όταν κινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν κάποιος γύρω σας είναι άρρωστος, όταν πιάνετε ωμό κρέας ή όταν φταρνίζεστε ή βήχετε είναι η καλύτερη πρόληψη για τη βρογχίτιδα. 
 • Να κάνετε το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου κάθε 5 χρόνια. Η σεζόν της γρίπης είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και τότε είναι πιο πιθανό να πάθετε βρογχίτιδα. Για το λόγο αυτό, κάντε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες για γρίπη η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βρογχίτιδας. Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου γίνεται κάθε 5 χρόνια. Υπάρχει και η εφάπαξ χορήγηση κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά οι ασθενείς που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να διατηρούν επαρκή αντισώματα.
 • Αντιμετωπίστε τις συνθήκες που προκαλούν Βρογχίτιδα. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μύτη, ρινοφάρυγγας) αυξάνουν τις πιθανότητες για βρογχίτιδα.  Οι περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι αυτοπεριοριζόμενες, επειδή είναι ένα αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου ή να κάνετε εισπνοές με  ατμούς για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα και να προλάβετε τη βρογχίτιδα.
 • Αν έχετε κυστική ίνωση πρέπει να προσέχετε περισσότερο. Αυτή η γενετική ασθένεια προκαλεί περισσότερη βλέννα  πολύ παχύτερη από την κανονική. Επειδή είναι  πιο παχύρρευστη, είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις, διότι η βλέννα εμποδίζει τις βλεφαρίδες των αναπνευστικών οδών (οι τρίχες που απομακρύνουν  τα βακτήρια και τους ιούς).
 • Αν έχετε δυσκινησία κροσσών. Όταν οι βλεφαρίδες δεν μπορούν να κινηθούν, αναπτύσσεται εύκολα βρογχίτιδα. Μπορείτε να πάρετε φάρμακα που θα ρευστοποιήσει τις βλέννες σας. Οι κροσσοί είναι οι τρίχες που συλλαμβάνουν τα παθογόνα, που μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονες σας. Η πρωτοπαθής δυσκινησία των κροσσών και ειδικά το σύνδρομο Kartagener (που είναι ένα είδος δυσκινησία των κροσσών) προκαλεί βρογχίτιδα. Αν έχετε δυσκινησία των κροσσών ενισχύσετε το αναπνευστικό σας σύστημα, με άσκηση, αναπνευστική φυσικοθεραπεία και προληπτική λήψη αντιβιοτικών.
 • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε μια διαταραχή του ανοσοποιητικού. Όταν έχετε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα σας είναι πολύ πιο πιθανό να επιτρέψει στα βακτήρια ή τους ιούς να εισέλθουν στον οργανισμό.  Εάν έχετε μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, θα πρέπει να πάρετε κάθε προφύλαξη για να αποφύγετε τη βρογχίτιδα. Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν τις αλλεργίες, το άσθμα, τον λύκο, τον διαβήτη τύπου 1, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τις ανοσοανεπάρκειες. Τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η λήψη πολυβιταμινών, η μείωση του στρες, ο καλός ύπνος, η  άσκηση τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, και ο εμβολιασμός. 

Διαβάστε, επίσης,

Σύνδρομο αλληλεπικάλυψης άσθματος και ΧΑΠ

Αφέψημα βοτάνων για τον βήχα

Η γλυκόριζα

Ψιττάκωση

Η λεβάντα

Φασκόμηλο

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Όταν το μωρό έχει δύσπνοια

Βάλσαμο

Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Τσουκνίδα

Άργυρος και υγεία

Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Υγρά πεπτίδια

Σύνδρομο Sjögren

Τι να τρώτε όταν παθαίνετε κρυολόγημα

Φτιάξτε μόνοι σας σιρόπι για τον βήχα

Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

Πορτοκάλια ή Νεράντζια;

Πελαργόνιο

Οξεία βρογχίτιδα

Με κομμένη την ανάσα

Bupleurum kakiskalae

Κορονοϊοί

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

Ινοκυστική νόσος

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αναπνευστική ανεπάρκεια

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Αρχαγγελική

Μήπως κάθε πρωί ξυπνάτε με πονοκέφαλο και μπούκωμα;

Αντιγριπικό εμβόλιο

Βήχιο

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Πρόληψη ασθενειών με γανόδερμα

Βρογχεκτασία

Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε το χειμώνα

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Όταν οι πολύποδες της μύτης είναι χρόνιοι

Επικίνδυνη λοίμωξη σε κυστική ίνωση

Είναι η μύτη σας μπουκωμένη;

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ