Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛευκό ή κόκκινο κρέας;

Λευκό ή κόκκινο κρέας;

Και τα δύο είναι υγιεινά φτάνει να είναι βιολογικά

 

Ο κόκκινος χυμός στο ωμό κόκκινο κρέας δεν είναι αίμα. Το μεγαλύτερο μέρος του αίματος απομακρύνεται κατά την επεξεργασία και ότι αίμα παραμένει συνήθως περιέχεται εντός του μυϊκού ιστού. Το κόκκινο υγρό είναι ένα μείγμα από νερό και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μυοσφαιρίνη, σκοπός της οποίας είναι να προσφέρει οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα κι έτσι ενέργεια.

Η μυοσφαιρίνη είναι βαθιά χρωματισμένη και όσο πιο πολύ μυοσφαιρίνη περιέχει το κρέας, τόσο πιο σκούρο και πιο κόκκινο είναι. Έτσι, όσο περισσότερο οι μύες χρησιμοποιούνται, τόσο πιο πολύ μυοσφαιρίνη θα περιέχουν (και τόσο πιο κόκκινο χρώμα θα έχει το κρέας).

Το  «λευκό» κρέας, όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου μυοσφαιρίνη. Η μυοσφαιρίνη είναι αυτή που κάνει το κρέας «Λευκό», «Μαύρο», ή «Κόκκινο». Οι μύες στο κόκκινο κρέας χρησιμοποιούνται για συχνή δραστηριότητα που γίνεται με αργή σύσπαση των μυϊκών ινών. Το λευκό κρέας, από την άλλη πλευρά, αποτελείται από ταχείας συστολής μυϊκές ίνες και αποτελείται από μύες που χρησιμοποιούνται για γρήγορη δραστηριότητα. Παίρνουν ενέργεια από το γλυκογόνο και περιέχουν μικρή ποσότητα μυοσφαιρίνης. Μερικά ζώα, όπως τα κοτόπουλα, περιέχουν τόσο λευκό όσο και σκούρο κρέας και το σκούρο κρέας απαντάται κυρίως στους μυς των ποδιών τους. Γι’ αυτό τα άγρια πουλερικά περιέχουν ως επί το πλείστον σκούρο κρέας, επειδή πετούν συχνά, και η αυξημένη χρήση των μυών σημαίνει ότι το κρέας περιέχει περισσότερο μυοσφαιρίνη.

Οι χοίροι που αναφέρονται συχνά ως «λευκό κρέας,” ενώ περιέχουν μυοσφαιρίνη στους μυς τους, τα επίπεδα δεν είναι τόσο πυκνά όσο στα βοοειδή (πιθανόν διότι οι χοίροι δεν είναι τόσο δραστήριοι).

Τα ψάρια, επίσης, έχουν λευκό κρέας, διότι επιπλέουν στο νερό χωρίς να απαιτείται μεγάλη χρήση των μυών. Ορισμένα είδη μεταναστευτικών ψαριών, που κολυμπούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν σκούρο κρέας, λόγω της αυξημένης μυοσφαιρίνης (τόνος και καρχαρίας).

Η μυοσφαιρίνη σας ενημερώνει επίσης όταν το κρέας σας είναι ψημένο. Οι χρωματικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν το κρέας μαγειρεύεται οφείλονται, επίσης, στη μυοσφαιρίνη. Στο λευκό κρέας, το οποίο είναι ημιδιαφανές, όταν είναι ωμό, οι πρωτεΐνες πήζουν όταν μαγειρεύεται και γίνεται αδιαφανές.

Στο κόκκινο κρέας, η μυοσφαιρίνη αλλάζει από κόκκινη σε μαύρη και γκριζωπή καφέ καθώς θερμαίνεται. Η αλλαγή του χρώματος έχει, επίσης, να κάνει με την υγρασία (καλοψημένο κρέας). Η οξυγονωμένη μυοσφαιρίνη είναι κόκκινη, αλλά όταν η δομή του κρέατος αλλάζει με τη θερμότητα, αλλάζει χρώμα. Γι’ αυτό και η ερυθρότητα στο μαγειρεμένο κρέας σημαίνει ότι είναι χυμώδες. Η μυοσφαιρίνη παραμένει αμετάβλητη με κόκκινο χρώμα, όταν το κρέας είναι χυμώδες και στη συνέχεια, μετατρέπεται από κόκκινο σε γκρι-καφέ με την απελευθέρωση των υγρών και το κρέας γίνεται ξηρό. 

Η μυοσφαιρίνη όταν εκτίθεται στον αέρα, γίνεται τελικά καφέ. Αυτός είναι ο λόγος που το χρώμα είναι ένας καλός δείκτης για την φρεσκάδα του κρέατος, και το κόκκινο κρέας είναι πιο φρέσκο από το καφέ κρέας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει τη χρήση του μονοξειδίου του άνθρακα ως “συντηρητικό”. Λειτουργεί με προσάρτηση σε ένα άτομο σιδήρου της μυοσφαιρίνης, διατηρώντας το φωτεινό κόκκινο και το εμποδίζει να αλληλεπιδρά με το οξυγόνο. Η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, επειδή ακόμα κι αν αυτό μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές χρώματος, σίγουρα δεν μπορεί να κάνει πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης. Το μονοξείδιο του άνθρακα κάνει το επεξεργασμένο κρέας να φαίνεται φρέσκο για εβδομάδες (επίσης, χρησιμοποιείται για να διατηρεί το χρώμα στα ψάρια).


Οι διαφορές μεταξύ του λευκού και του σκούρου κρέατος

Το σκούρο κρέας έχει περισσότερο λίπος από ό, τι λευκό κρέας, το οποίο είναι επίσης ο λόγος που  είναι συχνά πιο ζουμερό. Στα πουλερικά, το σκούρο κρέας έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό κρέας, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, και σελήνιο.

Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, λόγω της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, θεωρείται ότι προκαλεί καρδιακές παθήσεις, λόγω των επιπτώσεων στα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει επανειλημμένα ότι η σύνδεση διαιτητικής χοληστερόλης και καρδιοπάθειας είναι εσφαλμένη. Ο κίνδυνος από το κόκκινο κρέας  δεν είναι η επίδρασή του στα επίπεδα της χοληστερόλης σας, αλλά αν το ζώο τρεφόταν με ζωοοτροφές ή σε παραδοσιακές βοσκότοπους. 

Επιλέξτε βιολογικό κρέας. Οι ζωοτροφές περιέχουν φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών. Το 80% των αντιβιοτικών  τροφοδοτούνται σε εκτρεφόμενα ζώα. Τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν ριζικά τη βακτηριακή ισορροπία και τη σύνθεσή τους στο έντερο του ζώου, ενώ η φυσική διατροφή για τα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή, είναι τα απλά χόρτα. Ακριβώς όπως στους ανθρώπους, η κακή υγεία του εντέρου στα ζώα προωθεί τις ασθένειες. Η ελεύθερη βοσκή στα ζώα θα αλλάξει ριζικά τη διατροφή και θα αλλάξει, επίσης, τη διατροφική σύνθεση του κρέατος. Για παράδειγμα, τα ζώα τρώγοντας χόρτα αυξάνουν τα επίπεδα του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA) τρεις έως πέντε φορές  σε σύγκριση με το κρέας βοδινών που τρέφονται με ζωοτροφές. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, από την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Το κρέας το βόειο, επίσης, έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, και κάλιο, όταν τα ζώα τρέφονται με χόρτα. Έχει επίσης  υγιέστερη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρά. Το βιολογικό βόειο κρέας, επίσης, διατηρείται καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το βόειο κρέας, φυσικά. Το ίδιο ισχύει και για τα πουλερικά, τα οποία θα πρέπει να είναι οργανικά, καθώς και τα ψάρια, τα οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερης βοσκής (πελαγίσια) και όχι από ιχθυοτροφεία.

Πού να βρείτε  φυσικό υγιεινό κρέας

Παντού, ακόμη και στα σουπερμάρκετ. Αναζητήστε τα. Μπορείτε να μποϋκοτάρετε τα προϊόντα διατροφής που δεν είναι βιολογικά και να επιλέξετε να στηρίξετε τους γεωργούς που  βόσκουν τα ζώα με χορτάρι (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Επισκεφτείτε ένα αγρόκτημα, αν έχετε ένα κοντινό…

Στηρίξτε τα βιολογικά προϊόντα!

Για το καλό της υγείας σας!

Διαβάστε, επίσης,

Μυστικά για τα ψητά κρέατα

Υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ελιά

Τα πιο νόστιμα παϊδάκια

Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Χρήσιμες συμβουλές για καλή υγεία

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Τα οφέλη της βιταμίνης D. Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία και από την κατανάλωση αυγών, λιπαρών ψαριών και εμπλουτισμένων τροφών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ