Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή χρώμιο. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

16 βιολογικές κοτομπουκιές

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικό σκόρδου

1/2 φλιτζάνι βιλογικό ντρέσινγκ Caesar

1 βιολογικό λεμόνι, ξύσμα και χυμός

1/3 φλιτζάνι βιολογικό τυρί παρμεζάνα, τριμμένη

4 φλιτζάνια βιολογικές πέννες ή βίδες

1 φλιτζάνι βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 καρδιά βιολογικού μαρουλιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ CAESAR

60 γραμμάρια φιλέτα βιολογικής αντζούγιας με λάδι, στραγγισμένα

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, χοντροκομμένες

3 μεγάλοι κρόκοι βιολογικών αυγών

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μουστάρδα Dijon

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός βιολογικού λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ CAESAR

  1. Φτιάξτε μια πάστα αντζούγιας-σκόρδου. Ψιλοκόψτε τις αντζούγιες και το σκόρδο μαζί μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και το σκόρδο να γίνει σχεδόν σαν πάστα, περίπου 3 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών. Τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τη μουστάρδα. Χτυπάτε με σύρμα τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε και την πάστα αντζούγιας-σκόρδου και χτυπάτε. Κατά το χτύπημα, ρίξτε το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο για να δημιουργήσετε ένα παχύρρευστο γαλάκτωμα. Μόλις προστεθεί όλο το ελαιόλαδο, χτυπάτε για άλλο ένα λεπτό να πήξει.
  3. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε. Χτυπάτε με σύρμα την παρμεζάνα. Δοκιμάζετε και πασπαλίζετε με μαύρο πιπέρι όσο χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.
  4. Το ντρέσινγκ που έχει απομείνει μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 ημέρα. Αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και χτυπήστε ξανά πριν το χρησιμοποιήσετε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΑΛΑΤΑΣ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Τοποθετήστε τις κοτομπουκιές σε ένα ταψί και πασπαλίστε με τη σκόνη σκόρδου. Ψήνετε για 12 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ντρέσινγκ Caesar, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό.
  3. Στο μπολ του ντρέσινγκ, προσθέστε τα ζυμαρικά, το μαρούλι και τις κοτομπουκιές. Ανακατεύετε καλά να επικαλυφθεί με το ντρέσινγκ.
  4. Μεταφέρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με φλούδες παρμεζάνας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινή σαλάτα με τζίντζερ και νουντλς

Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου

Σαλάτα για πρωινό με φέτα και αυγά

Χορτοφαγική ψητή σαλάτα με χαλούμι

Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Βιγκανισμός

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε

Νόστιμη σαλάτα με κουνουπίδι 

Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

Αβοκάντο σαλάτα

Σαλάτα με καστανό ρύζι

Σαλάτα με γραβιέρα, προσούτο και κριτσίνια

Σαλάτα με πορτοκάλι

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού

Σαλάτα για ενέργεια

Σαλάτα με άγριο ρύζι

Κολοκυθοσαλάτα

Σαλάτα Καλύμνου

Σαλάτα με σπανάκι ωμό

Πώς να ξεφλουδίζετε τις ντομάτες

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Δίαιτα με σαλάτες

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Ντάκος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καψικόν

Καψικόν. Τα οφέλη στην Υγεία από τις καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη είναι πολλά. Το καψικόν ή Capsicum annuum ή Καψικόν το ετήσιον ή πιπεριές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ