Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΖυμαρικά Orecchiette με ψητή κολοκύθα

Ζυμαρικά Orecchiette με ψητή κολοκύθα

Νόστιμα ζυμαρικά Orecchiette με ψητή κολοκύθα

Νόστιμα ζυμαρικά Orecchiette με ψητή κολοκύθα

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα  συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ: Το φασκόμηλο είναι ένα στυπτικό, τονωτικό και προσεγγιστικό βότανο, ειδικό για ανακούφιση του πονόλαιμου.

Νόστιμα ζυμαρικά Orecchiette με ψητή κολοκύθα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 μεγάλη βιολογική κολοκύθα Butternut ή κίτρινη κολοκύθα, κομμένη σε μικρούς κύβους, χωρισμένη

4 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 πρέζα βιολογικό πιπέρι καγιέν

1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μοσχοκάρυδο

1 κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

500 γραμμάρια βιολογικά ζυμαρικά Orecchiette

2 μεγάλες σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια φρέσκο βιολογικό ζωμό κότας, χωρισμένο

1 ματσάκι βιολογικό λάχανο Kale

1/2 φλιτζάνι βιολογικό λευκό κρασί

1/2 φλιτζάνι παχύρρευστη βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος

30 γραμμάρια βιολογικό κατσικίσιο τυρί, προαιρετικά

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό φασκόμηλο ψιλοκομμένο

Βιολογικό τυρί παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220° C. Ρίξτε όλα εκτός από 1 φλιτζάνι από την κολοκύθα με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα πιπέρι καγιέν και το μοσχοκάρυδο. Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κομμάτια κολοκύθας, περίπου 30 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε τα κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 30 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει. Αλατίστε γενναιόδωρα. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά orecchiette σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente.
  4. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε άλλη μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε το υπόλοιπο φλιτζάνι κολοκύθας για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό.
  5. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν πλήρως ο ζωμός. Αφαιρέστε τα μεσαία στελέχη από το λάχανο και ψιλοκόψτε τα φύλλα. Προσθέστε το λάχανο στο τηγάνι και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει.
  6. Προσθέστε τα καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια. Προσθέστε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό κότας και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά.
  7. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα. Όταν τα ζυμαρικά είναι al dente τα προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέστε τη ψημένη κολοκύθα.
  8. Χαλαρώστε τη σάλτσα με νερό ζυμαρικών αν χρειάζεται. Πασπαλίζετε με κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά), φασκόμηλο και παρμεζάνα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Διαβάστε, επίσης,

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Κολοκύθια γεμιστά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Κόκορας με μακαρόνια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ο νοστιμότερος πατσάς

Μακαρόνια με ντοματίνια, σκόρδο και βασιλικό

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ