Μήπως έχετε αλλεργία στους μύκητες μούχλας; Οι μύκητες μούχλας προκαλούν πολλές αλλεργίες και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Όταν έχετε αλλεργία στη μούχλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά όταν εισπνέετε σπόρια μούχλας.
Η διαβίωση σε χώρους με υγρό εσωτερικό περιβάλλον προκαλεί πολλά και ποικίλα προβλήματα. Αν συνυπάρχουν παθήσεις των πνευμόνων και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Ευαίσθητες ομάδες στους μύκητες μούχλας είναι και οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα βρέφη και τα παιδιά.
Η αλλεργία στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει βήχα, φαγούρα στα μάτια, κόπωση, πονοκέφαλο, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και στη μύτη, κρυολογήματα, ζάλη, αλλαγές διάθεσης, διαταραχές μνήμης και άλλα συμπτώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, η αλλεργία στη μούχλα συνδέεται με το άσθμα και η έκθεση προκαλεί δύσπνοια και άλλα συμπτώματα από τους αεραγωγούς.
Τα συχνότερα συμπτώματα αλλεργίας από μύκητες μούχλας
Φτάρνισμα
Βουλωμένη μύτη
Βήχας
Ρινική καταρροή
Κνησμός στα μάτια, στη μύτη και στο λαιμό
Υγρά μάτια
Ξηρό και φολιδωτό δέρμα
Τα συμπτώματα αλλεργίας στη μούχλα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί υπάρχουν συμπτώματα όλο το χρόνο ή συμπτώματα που εκδηλώνονται μόνο σε ορισμένες περιόδους. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όταν ο καιρός είναι υγρός ή όταν κάποιος παρευρίσκεται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας.
Πολλοί μύκητες μπορεί να απελευθερώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο σπόρος ανά m2. Μερικές φορές, οι μύκητες μούχλας επικάθονται στη γύρη φυτών και η γύρη μαζί με τους μύκητες προκαλούν πιο σοβαρές αλλεργίες. Αυτές είναι συχνότερες την άνοιξη.
Άλλοι μύκητες υπάρχουν στο υγρό έδαφος, άλλοι σε σωρούς φύλλων, άλλοι σε συνθήκες ομίχλης, άλλοι σε πολύ ξηρασία, άλλοι σε καλλιέργειες δημητριακών, άλλοι στον αέρα, άλλοι στο ψυγείο, άλλοι στα συρτάρια, άλλοι στην ψωμιέρα, άλλοι στην οικιακή σκόνη μαζί με τα ακάρεα, άλλοι στις τροφές, άλλοι στα κλιματιστικά, στους ιονιστές και στους υγραντήρες ή οπουδήποτε σε οικιακές συσκευές και στο σπίτι, άλλοι στο ανθρώπινο δέρμα και άλλοι παντού.
Υπάρχουν, περίπου περισσότεροι από 20.000 είδη μυκήτων μούχλας, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών χώρων.
Οι μύκητες εσωτερικών χώρων προτιμούν την υγρασία και ζουν σε μπάνια, τοίχους, κουζίνες, ψυγεία και σε διάφορα οικιακά είδη.
Οι μύκητες εξωτερικών χώρων απελευθερώνουν τα σπόρια εποχιακά όταν υπάρχει ζέστη, υγρασία και ομίχλη. Τα σπόρια των μυκήτων μούχλας μεταφέρονται με τον αέρα όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ζουν παρασιτικά σε φυτά ή σαπροφυτικά με αποσύνθεση των οργανικών υλικών.
Οι πιο συχνοί μύκητες μούχλες που προκαλούν αλλεργίες:
Οι μύκητες μούχλας ως εισπνεόμενα αλλεργιογόνα
Alternaria (ξηρασία)
Aspergillus (βρίσκονται παντού και στα κιματιστικά, στους υγραντήρες και στους ιονιστές, ο Aspergillus flavus παράγει αφλατοξίνες που είναι καρκινογόνες, ο Aspergillus repens ζει στο ανθρώπινο δέρμα και είναι τροφή για τα ακάρεα-Dematophagoides και στη συνέχεια βγαίνουν στα κόπρανα ακάρεων)
Cladosporium (ξηρασία, κλιματιστικά, υγραντήρες, ιονιστές)
Penicillium (αέρας πόλεων, εσωτερικοί χώροι, κλιματιστικά, ψυγείο, ψωμιέρα, συρταριέρες, φαγητά)
Fusarium (υγρό έδαφος, ομίχλη, σωροί φύλλων)
Chaetomium globosum (υγρό έδαφος, ομίχλη, σωροί φύλλων)
Οι μύκητες μούχλας χρησιμοποιούντα σε φάρμακα, βιταμίνες ως ενεργά συστατικά ή ως πρόσθετα. Προσοχή!!! Τις περισσότερες φορές δεν αναγράφονται ως συστατικά από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Οι μύκητες μούχλας υπάρχουν στο ψωμί, στα αρτοσκευάσματα, στα γλυκά, στα τυριά και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρασί, στη μπύρα, στη σάλτσα σόγιας, στους χυμούς φρούτων στις μαρμελάδες, στα λαχανικά, στους σπόρους δημητριακών.
Στη βιομηχανία τροφίμων οι μύκητες μούχλας χρησιμοποιούνται ως καλλιέργειες εκκίνησης για την παραγωγή ενζύμων (κιτρικό οξύ κ.ά).
Στα καλλυντικά, επίσης χρησιμοποιούνται οι μύκητες (στοματικά διαλύματα, σε κρέμες για να ενισχυθεί η απορρόφηση, σε προϊόντα αποτρίχωσης, σε οδοντόπαστες).
Ακόμη και στα απορρυπαντικά και και στη βιομηχανία υφασμάτων χρησιμοποιούνται οι μύκητες μούχλας.
Αλλεργία στη μούχλα και άσθμα
Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα και άσθμα, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στα σπόρια μούχλας. Σε μερικούς ανθρώπους, η έκθεση σε ορισμένους μύκητες μούχλας και στα σπόρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άσθματος.
Τα σημεία και συμπτώματα του άσθματος είναι:
Βήχας
Συριγμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Σφίξιμο στο στήθος
Θεραπεία αλλεργιών από μύκητες μούχλας
Διάφορα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση των μυκήτων της μούχλας.
Τα προβιοτικά και το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ έχουν μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη τους στη μείωση της έκθεσης στις τοξίνες των μυκήτων μούχλας.
Η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς ανοσοποιητικής λειτουργίας, η οποία είναι σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε την έκθεση στη μούχλα.
Η βιταμίνη D παίζει ρόλο τόσο στον έλεγχο των αλλεργιών στη μούχλα όσο και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη μείωση της φλεγμονής, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της αλλεργικής απόκρισης.
Η βιταμίνη C έχει τη δυνατότητα να μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που προκαλείται από τις αλλεργίες στη μούχλα, ενώ, επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας.
Θεραπεία συμβατικά γίνεται και με συμβατικά αντιισταμινικά φάρμακα.
Εναλλακτικά μπορεί να γίνει βιοσυντονισμός τόσο διαγνωστικός όσο και θεραπευτικός. Αναγνωρίζονται οι υπεύθυνοι μύκητες και οι τοξίνες τους. Οι κυριότερες τοξίνες που εκκρίνουν οι μύκητες μούχλας είναι η μυκοτοξίνη και η αφλατοξίνη. Με ειδικά προγράμματα γίνεται αποτοξίνωση του οργανισμού κι ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι μειώνονται τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες από τους μύκητες μούχλας
Διαβάστε, επίσης,
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε τοξικότητα από τη μούχλα
Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;
Εξαφανίστε τη μούχλα από το σπίτι σας
Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας
Οι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες
Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια
Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη