Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Λουίζα

Η λουίζα είναι ένα βότανο ιδιαίτερο, καθώς, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, αλλά, έχει και χρήσιμες ιδιότητες στη φαρμακευτική.

Η Lippia citriodora ή Λουίζα ή Λιππία η κιτρίοσμος ή λίππια η κιτριοφόρα ή Lippia triphylla ή Λιππία η τρίφυλλη ή Aloysia citrodora ή αλουίζα η κιτρίοσμος ή αλοΐζα ή αλουσία ή ελουίζα ή λεμονόχορτο ή σταυροβότανο ή Γοργογιάννης ή βερβένα ή βερβένα η καλλωπιστική ή λυππία ή λιππιά ή αλοϋσία ανήκει στην οικογένεια των Βερβενίδων.

Απαντάται και ως Vervena citriodora ή Vervena officinallis.

Eίναι ένας πολύ όμορφος θάμνος φυλλοβόλος που φτάνει σε ύψος περίπου τo ενάμισι μέτρο, με τετράγωνα λυγερά κλαδιά. Έχει φύλλα μακρόστενα, προμήκη, τραχιά, οδοντωτά και λογχοειδή, με έντονες νευρώσεις τα οποία με το τρίψιμο αναδίδουν άρωμα λεμονιού, καθώς, περιέχουν κιτρικό οξύ. Όταν ανθίζει, βγάζει όμορφα, λευκά ή ωχροπράσινα, κιτρινωπά ανθάκια, σε λεπτά στάχυα. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και τότε μαζεύονται οι ανθισμένες κορυφές και γίνονται ματσάκια και ξηραίνονται και φυλάσσονται σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά για να διατηρήσουν το υπέροχο άρωμα.

Φυτρώνει στις άκρες των δρόμων, σε αναχώματα, σε πετρώδη εδάφη νησιών και σε χωράφια που δεν ποτίζονται συχνά.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που παίρνονται το φθινόπωρο. Καλύτερα είναι να στρωματώνονται σε άμμο για να ριζώσουν και έπειτα να φυτευτούν στον οριστικό τόπο, που πρέπει να έχει καλό χώμα, διαπερατό και δροσερό. Το μάζεμα φύλλων, βλαστών και ανθέων γίνεται το καλοκαίρι.

Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο ή την γλάστρα σας και είναι πολύ ανθεκτικό, ακόμη κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Έχει υπέροχο άρωμα και πανέμορφα μικρά λευκά ή ανοιχτόχρωμα πράσινα έως μοβ άνθη, που αν τα πιάσουμε στα χέρια μας μυρίζουν έντονα λεμόνι γι’ αυτό πολλοί την ονομάζουν “λεμονόχορτο”. Κατάγεται από την Αμερική…..

Χαρίζει υπέροχο άρωμα και γεύση τόσο σε φαγητά, όσο σε γλυκά και σε ποτά.

Χρησιμοποιείται σαν αρωματικό σε σαπούνια και μπαίνει σε νερό για πλύσιμο των χεριών.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 15.jpeg

Χρήσιμα μέρη Λουίζας

Τα άνθη, τα φύλλα και οι νεαροί βλαστοί, αλλά και τα κλωνάρια και ολόκληρο το φυτό.

Δραστικές ουσίες Λουίζας

Περιέχει βερβεναλίνη και βερβερίνη, αιθέριο έλαιο, βλέννα και ταννίνες.

Θεραπευτικές ιδιότητες Λουίζας

Είναι κατάλληλη για κάθε είδος πόνους. Είναι κατάλληλη για τον πονοκέφαλο με κοπάνισμα και τοποθέτηση στο λαιμό και για πόνο στο μάτι. Είναι κατάλληλο για τις νευραλγίες αυτιών με άχνισμα από αφέψημα που βράζει και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών με αφέψημα και πλύσεις.

Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία, στην αρωματοποιία και στην αρωματοθεραπεία.

Η Λουΐζα είναι ένα αρωματικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό, σπασμολυτικό, στυπτικό, χωνευτικό, αντιπυρετικό, επουλωτικό και διουρητικό.

Έχει χωνευτικές, εφιδρωτικές, τονωτικές, διεγερτικές, αντιπυρετικές, αντισπασμωδικές, ευστόμαχες, καταπραϋντικές των βρόγχων και της ρινικής κοιλότητας ιδιότητες.

Άρα, συνίσταται σε στομαχόπονο, κολίτιδα και για εξωτερικό καθαρισμό αιμορροΐδων, κολπίτιδας και πληγών και στις νεφρολιθιάσεις και για την μείωση της πίεσης.

Βοηθάει αποτελεσματικά η Λουΐζα σε δίαιτες αποτοξίνωσης, στην κυτταρίτιδα, όπως και στην αποβολή των περιττών υγρών.

Το ζεστό ρόφημα του βοτάνου αυτού είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Είναι κατάλληλη για τις πέτρες στα νεφρά.

Είναι γαλακτογόνο, πολύτιμο για λεχώνες, είναι εμμηναγωγό.

Κατάλληλο για το διαβήτη.

Χρησιμοποιείται σε αιμορραγίες.

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τη Λουίζα στη δυσμηνόρροια και στην κατακράτηση υγρών.

Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό προσώπου.

Η λουίζα είναι γνωστή για τη συμβολή της στο αδυνάτισμα, επειδή λιώνει το λίπος και καταπολεμά την κυτταρίτιδα.

Βοηθά τους παχύσαρκους να χάσουν βάρος, επίσης, σε ευκοιλιότητες και αιμορραγίες.

Επίσης, καταπραϋνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα και ενδείκνυται σε δυσπεψία, φούσκωμα, κολικούς κι εντερικές διαταραχές.

Έχει αντιπυρετική και αντιδιαρροϊκή και αποτοξινωτική δράση, είναι τονωτική και διώχνει την ένταση και το στρες.

Σαν κατάπλασμα είναι ευεργετική για νευρικούς πόνους, πονοκεφάλους και πόνους σε αυτιά.

Με εξωτερική χρήση ωφελεί σε ρευματικούς πόνους, στις δερματοπάθειες, στον πόνο ματιών, επολώνει πληγές και έλκη και μαλακώνει τους πόνους των αιμορροΐδων.

Δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ με τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζονται κρέμες, παγωτά, κέικ και ποτά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 17-1-1024x683.jpg

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Λουίζα

Βράστε 5 λεπτά 1 μέρος νερού. Κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε 1/2 μέρος φρέσκα φύλλα λουίζας και βάλτε το στο ψυγείο. Βάζετε παγάκια και το απολαμβάνετε.

Έγχυμα λουίζας

Αφήνετε για 10 λεπτά, 20 γραμμάρια φυτό σε 1 λίτρο ζεστό νερό, σουρώνετε και πίνετε 2 ποτήρια την ημέρα. Ως χωνευτικό παίρνετε 1 ποτήρι μισή ώρα πριν τα κύρια γεύματα. Για αδυνάτισμα πίνετε ένα ποτήρι, μισή ώρα, πριν το πρόγευμα και ένα το βράδυ πριν από τον ύπνο. Πίνεται σκέτο ή με ζεστό βιολογικό γάλα για τη νευρική κούραση, για τις πέτρες στα νεφρά, για τις λεχώνες που θέλουν να θηλάσουν.

Αφέψημα Λουίζας

Βράζετε 30 γραμμάρια Λουίζας σε 1 φλιτζάνι νερό και πίνετε για στομαχόπονους, πόνους στο έντερο και διαβήτη. Το χρησιμοποιείται για τα πονεμένα μάτια, τις αιμορροΐδες, τις κολπίτιδες, τις πληγές, τα έλκη και τα τραύματα. Αν οι πληγές έχουν πύον βάζετε σκόνη από κοπανισμένη ξερή Λουίζα.

Ο πολτός κοπανισμένων φρέσκων φυτών με τοπικές επαλείψεις κάνει καλό στον πονοκέφαλο και στον πυρετό.

Νερό λουίζας

Αφήνετε σε ζεστό νερό άνθη λουίζας, μέχρι να κρυώσει το νερό, σουρώνετε και με το νερό αυτό πλένετε το πρόσωπο.

Κρασί λουίζας

Αφήνετε άνθη λουίζας να χωνευτούν για 15 ημέρες σε σπιτίσιο κρασί, σουρώνετε και φυλάτε το κρασί. Παίρνετε ένα ποτηράκι του λικέρ σα χωνευτικό.

Αιθέριο έλαιο λουίζας

Το αιθέριο έλαιο λουίζας έχει ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Είναι χωνευτικό, ηρεμιστικό και αντισπασμωδικό και είναι βοηθητικό σε περιπτώσεις αμνησίας. Βοηθά με μασάζ σε προβλήματα χώνεψης και σε παχυσαρκία, σε νευρική υπερένταση, σε εμπύρετες καταστάσεις και σε αμνησία. Το μασάζ γίνεται με λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο, διαλυμένο με λιπαρό φυτικό λάδι. Επίσης, μπορούμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της αϋπνίας εάν κάθε βράδυ κάνουμε ένα θεραπευτικό μπάνιο στο νερό του οποίου έχετε προσθέσει 7 σταγόνες λάδι λουίζας, διαλυμένο σε λίγο οινόπνευμα. Καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν αν συνδυαστεί με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Η αναλογία είναι 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζας με 9 σταγόνες αιθέριο λάδι λεβάντας.

Μαγειρική

Χρησιμοποιείται σε ποτά και για να αρωματίσει ψάρια, πουλερικά, κρέατα, σούπες και σαλάτες. Επίσης, χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες.

Τα κατάλληλα βότανα για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 16.jpg

Διαβάστε, επίσης, παρόμοια άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Λικέρ Βοτάνων

Μυρωδικά και βότανα στο μπαλκόνι σας

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ιεροβότανο

Πώς θα καταλάβετε ότι κάνετε κατακράτηση υγρών

Πώς να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα

Το Διοξείδιο του Άνθρακα στη Θεραπεία της Κυτταρίτιδας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ