Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ψευδοουρική αρθρίτιδα

Τί είναι η ψευδοουρική αρθρίτιδα

H ψευδοουρική αρθρίτιδα, ICD-10 M11.1-M11.2 είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από εναπόθεση κρυστάλλων πυροφωσφορικού ασβεστίου στις αρθρώσεις. Εκδηλώνεται με κρίσεις πόνου και δυσκαμψίας. Συνήθως, προσβάλλεται μια μόνο άρθρωση, κυρίως το γόνατο και ο καρπός, αλλά επί τοις ουσίας μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση και μπορεί να έχει τη μορφή της πολυαρθρίτιδας. Είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (μετά τα 60 έτη) και περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η νόσος προσβάλει 3 στα 100 άτομα στις ηλικίες άνω των 50 ετών και 50 στα 100 άτομα μετά τα 90 έτη.

Οι γυναίκες διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες, με ποσοστό εμφάνισης 1,4:1. Υπάρχει συσχέτιση με τη χρήση διουρητικών της αγκύλης (αλλά όχι τα θειαζιδικά διουρητικά), καθώς επίσης και με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και με τον υπερπαραθυρεοειδισμό.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Η ψευδοουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από επεισόδια προσβολής οξείας αρθρίτιδας, που μοιάζουν πολύ με εκείνα της ουρικής αρθρίτιδας, γι’ αυτό και της δόθηκε η ονομασία ψευδοουρική. Η φλεγμονή στην άρθρωση σε αυτή την πάθηση οφείλεται σε κρυστάλλους διϋδρικού πυροφωσφορικού ασβεστίου και εκδηλώνεται με όλα τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής, δηλ. πόνο στην άρθρωση, διόγκωση, θερμότητα, ερυθρότητα και μεγάλη ευαισθησία. Κάθε επεισόδιο οξείας προσβολής διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες και υποχωρεί για να υποτροπιάσει μετά από παρέλευση εβδομάδων, μηνών ή ετών.

Η διαταραχή είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ή μπορεί να σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα, ή μπορεί να παρουσιαστεί ως μια οξεία ή χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που προκαλεί πόνο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.  Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι συχνά αυξημένος.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να έχουν συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα ή σύνδρομο ώμου Milwaukee.


Αίτια της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Η εναπόθεση κρυστάλλων διϋδρικού πυροφωσφορικού ασβεστίου στην άρθρωση είναι το αίτιο της ψευδοουρικής αρθρίτιδας. Οι κρύσταλλοι αυτοί εναποτίθενται πρώτα στον χόνδρο και προκαλούν την καταστροφή του και μετά έχουμε την ανάπτυξη φλεγμονής που είναι αυτή που προκαλεί το πρήξιμο της άρθρωσης και τον πόνο.

Η ακριβής προέλευση των κρυστάλλων είναι άγνωστη. Πιθανώς, οφείλεται στην αυξημένη διάσπαση της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ).

  • Μια γενετική μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση με μια περιοχή του χρωμοσώματος 8q. Το γονίδιο ANKH εμπλέκεται.
  • Το υπερβολικό ασβέστιο (λόγω υπομαγνησιαιμίας) έχει μια πιθανή σχέση και τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να μειώσουν ή να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
  • Ο υπερπαραθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η αιμοχρωμάτωση, η υποφωσφαταιμία, η υπομαγνησιαιμία και η νεφρική οστεοδυστροφία συνδέονται συχνά. Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ψευρουρική αρθρίτιδα είναι η νόσος του Wilson και η οστεοαρθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τραυματική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ψευδοουρική.
  • Μπορεί να σχετίζεται με ανωμαλίες στον συνδετικό ιστό ή τον χόνδρο και με άλλες διαταραχές, όπως η υπερβολική συσσώρευση σιδήρου  ή με την υπερβολική συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα.
  • Επεισόδια ψευδοουρικής αρθρίτιδας παρουσιάζονται έπειτα από εγχείρηση, διαταραχές του μεταβολισμού ή τραυματισμό.

Διάγνωση της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Αν ο γιατρός υποψιαστεί ψευδοουρική αρθρίτιδα, μπορεί αρχικά να ζητήσει ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσει αν υπάρχουν εκεί εναποθέσεις που είναι γνωστές ως χονδρασβέστωση. Θα διαπιστώσει, επίσης, αν συνυπάρχει οστεοαρθρίτιδα, καθώς αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά συχνός.

Επίσης, είναι πιθανό να κάνει αναρρόφηση λίγου αρθρικού υγρού με βελόνα, το οποίο θα σταλεί για ανάλυση, για να ανιχνευθούν σε αυτό οι κρύσταλλοι πυροφωσφωρικού ασβεστίου.

Ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, και η πυρηνική ιατρική χρησιμοποιούνται στη διάγνωση. Η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία δείχνουν μάζες αποτιτανομένες, ωστόσο και η απλή ακτινογραφία είναι επιτυχής στη διάγνωση. Στον υπέρηχο οι κρύσταλλοι απεικονίονται ως υπερηχογενείς εστίες χωρίς ακουστική σκιά εντός του υαλώδους χόνδρου. Αν απουσιάζουν οι κρύσταλλοι η εικόνα μοιάζει με την  αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.

Αφαίρεση αρθρικού υγρού από την προσβεβλημένη άρθρωση, εκτελείται για έλεγχο του αρθρικού υγρού για τους κρυστάλλους πυροφωσφορικού ασβεστίου. Οι κρύσταλλοι έχουν ρομβοειδές σχήμα και διπλή διάθλαση στην μικροσκοπία πολωμένου φωτός, και αυτή η μέθοδος παραμένει η πιο αξιόπιστη μέθοδος αναγνώρισης των κρυστάλλων κάτω από το μικροσκόπιο.



Θεραπεία της ψευδοουρικής αρθρίτιδας

Εκτός από την αφαίρεση υγρού από την άρθρωση ο γιατρός  μπορεί να σας χορηγήσει και ενέσεις κορτικοστεροειδών. Μπορείτε να πάρετε αναλγητικά και ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) για να ανακουφιστεί ο πόνος, να υποχωρήσει η διόγκωση και να μετριαστεί η δυσκαμψία.Τέλος, θα πρέπει επίσης να ασκείστε τακτικά για να ενδυναμώσετε τους γύρω μυς. Η φυσιοθεραπεία είναι χρήσιμη, για να διατηρήσει η άρθρωση την κινητικότητα της.

Επειδή κάθε φάρμακο που θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή έχει τον κίνδυνο πρόκλησης βλάβης οργάνων, η θεραπεία δεν συνιστάται αν η κατάσταση δεν προκαλεί πόνο.

Για την οξεία ψευδοουρική αρθρίτιδα, γενικά, οι θεραπείες περιλαμβάνουν την ενδοαρθρική έγχυση κορτικοστεροειδών, τη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών, τα μη- στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την υψηλή δόση κολχικίνης. Σε γενικές γραμμές, τα ΜΣΑΦ χορηγούνται σε χαμηλές δόσεις για να βοηθήσουν στην πρόληψη. Ωστόσο, εάν μια οξεία κρίση συμβεί υψηλότερες δόσεις χορηγούνται. Η υδροξυχλωροκίνη ή η μεθοτρεξάτη μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Διαβάστε, επίσης,

Τι να κάνετε σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας

Τενοντίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα

Oστεοαρθρίτιδα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΥπαραχνοειδής αιμορραγία
Επόμενο άρθροΚερατόκωνος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ